BİNGÖL KENT HABER ÖZEL -

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinden Doktor Öğretim Üyesi Umut Aydın’ın “Türkiye’deki İllerin Karayolları Trafik Risk Durumunun Entegre IDDWSEDAS Yaklaşımıyla Değerlendirilmesi” başlıklı çalışması, Trafik ve Ulaşım Araştırmaları Dergisinde yayınlandı.

Çalışmada, son 10 yıllık kaza istatistikleri incelendiğinde Türkiye’de 1 yılda ortalama 5 bin 942 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiği belirtilirken, çalışma kapsamında Türkiye’nin 81 ilinin karayolu trafik kazası verileri kullanılarak illerin risk durumu açısından birbirlerine göre durumlarının değerlendirildiği ifade edildi.

Çalışmada illerde 2022 yılında gerçekleşen toplam trafik kazası sayısı, can kaybı ve yaralı sayısı değişkenlerinin yanı sıra bir milyon nüfus başına kaza sayısı, can kaybı, yaralı sayısı; bir milyon araç başına can kaybı ve yaralı sayısı ve bir milyon özel otomobil başına düşen can kaybı ve yaralı sayısı değişkenleri olmak üzere 10 değişken kullanıldığı belirtildi.

Çalışma sonucunda 2022 yılında İstanbul en yüksek trafik güvenliğine sahip il olurken; Bingöl en riskli trafiğe sahip il olarak belirlendi. Bingöl’de sürekli trafik kazaları meydana gelirken, ilin en riskli il olması şaşırtmadı.

EN EMNİYETLİ 10 İL

Yapılan araştırmada, Türkiye’deki illerden trafik risk durumu açısından en emniyetli 10 il sırasıyla İstanbul, Zonguldak, Ankara, Bursa, Gaziantep, Muş, Trabzon, İzmir, Tekirdağ ve Karaman olarak gözlemlendiği belirtildi.

Bu illerde gerçekleşen trafik kazaları ve bu kazaların sonucunda ortaya çıkan can kaybı ve yaralanmalar illerin nüfusu, özel otomobil ve araç sayısına oranlandığında diğer illere göre can kaybı ve yaralanmaların daha az olduğu bulgusuna ulaşıldı.

RİSK DURUMU EN YÜKSEK 10 İL

Araştırmaya göre, trafik risk durumu açısında en riskli 10 il ise sırasıyla; Bingöl, Tunceli, Bitlis, Gümüşhane, Şırnak, Hakkari, Burdur, Aksaray, Çankırı ve Siirt illeri oldu.

Bu illerde gerçekleşen kazalarda nüfus, özel otomobil ve araç sayısına oranla diğer illere göre daha fazla can kaybı ve yaralanma gerçekleştiği belirtilirken, bu iller trafik açısından en riskli 10 il olduğu kaydedildi.

-ÖNERİLER-

Araştırmada, şu önerilerde bulundu; “Bu araştırmanın sonuçları, politika yapıcılar, şehir planlamacıları ve karayolu güvenliği ve emniyeti yönetiminde yer alan ilgili paydaşlar için doğrudan etkilere sahiptir. Çalışmanın sonuçları, karayolu güvenliği alanındaki girişimlerin ilerlemesini ve etkinliğini ölçmek için bir ölçüt oluşturarak illerin gelişmeleri takip etmesini ve çabalarını önceliklendirmesinin önemini ortaya koymaktadır. Trafik riskinin yüksek olduğu iller, kazaların ve ölümlerin temel nedenlerini ele alan bölgeye özgü stratejilerin uygulanmasına odaklanmalıdır. Hedefe yönelik eğitim kampanyaları, altyapı iyileştirmeleri, kanun uygulama tedbirleri ve toplu taşıma iyileştirmeleri bu risklerin azaltılmasına katkıda bulunabilir.

Ayrıca bulgular, en iyi uygulamaların ve alınan derslerin paylaşılması için iller arasında iş birliğinin önemini vurgulamaktadır. İstanbul gibi örnek trafik güvenliği siciline sahip iller, diğer bölgelerin benimseyebileceği başarılı stratejiler konusunda değerli bilgiler sunarak rol model olabilir. Ülke çapında bir bilgi alışverişi ve iş birliği ağının geliştirilmesi, trafik güvenliğine daha kapsamlı ve koordineli bir yaklaşım getirebilir ve sonuçta ülke genelinde kazaların ve can kayıplarının azalmasına yol açabilir.

Bingöl Spor Lisesi, Kozluk Sportif’i 3-0 Mağlup Etti Bingöl Spor Lisesi, Kozluk Sportif’i 3-0 Mağlup Etti

İller arasında ortaya çıkan ayrışmanın kök nedenleri gelecek çalışmalar tarafından ortaya çıkarılacak problem olarak görülmelidir. Karayollarında gerçekleşen trafik kazalarının nedenlerinin sadece altyapı eksikliği ve araç kusurları olmadığı gerçeği de göz önünde bulundurularak trafiğin riskli olduğu bu illerde özellikle sürücü kurslarının da eğitim denetim prosedürleri tekrar değerlendirilmelidir.”

Ömer ŞANLI