DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’ün eğitim sorularıyla ilgili Meclis’e 3 ayrı soru önergesi sundu. Hülakü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplandırılmasını talep ettiği soru önergelerinde, Bingöl’de 500 öğretmen açığı bulunduğunu, Karlıova İlçesinde öğretmen ihtiyacı bulunmasına rağmen birçok öğretmenin Bingöl Merkez’e çekildiğini belirtti.

Bingöl genelinde eğitim sisteminin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Hülakü, “Bingöl il genelinde eğitim sistemi, özellikle birçok okulun yıkılması ve kaybedilen kapasiteyi telafi etmek amacıyla ikili eğitim sisteminin uygulanması nedeniyle ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıyadır. Kalabalık sınıflarla başa çıkmak için Millî Eğitim Bakanlığı ders sürelerini 30 dakikaya indirmiştir. Bu önlemlere rağmen, Bingöl’de hâlâ 500 öğretmen açığı bulunmakta ve bu açık İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmî açıklamalarıyla doğrulanmıştır. Buna ek olarak, tasarruf tedbirleri kapsamında 30 kilometre üzerindeki köy okullarına servis hizmeti sağlanmamaktadır ve servis verilen köylerde bir araç 4 veya 5 köye uğrayarak eğitim ulaşımını sağlamaya çalışmaktadır. Bu durum, özellikle ilçe ve köylerdeki öğrencilerin eğitime erişimini ciddi şekilde engellemekte ve eğitimdeki eşitsizlikleri daha da derinleştirmektedir” dedi.

KARLIOVA’DA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLER BİNGÖL’E ÇEKİLDİ

Karlıova İlçesi’nde kadrosu bulunan birçok öğretmenin Bingöl Merkez’de görevlendirildiğini belirten Hülakü, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Bingöl’ün Karlıova ilçesinde eğitim sisteminde ciddi sorunlar olduğu iddiaları gündemdedir. İlçenin yaklaşık 6.000 nüfusu olmasına ve 450 öğretmen normu bulunmasına rağmen, Bingöl Valiliği tarafından birçok öğretmenin merkezde görevlendirilerek ilçeden çekildiği söylenilmektedir. Bu durum, Karlıova İlçesi’ndeki çoğu okulun işleyişini olumsuz etkilemiştir. Örneğin, bir ilkokul ve ortaokulun, idarecilerle birlikte sadece üç personelle faaliyet gösterdiği rapor edilmiştir. İlçedeki kurum yöneticilerinin, durumu Bingöl İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdikleri halde, azarlama ve olumsuz tepkilerle karşı karşıya kaldıkları da söz konusu iddialar arasındadır.

Bu görevlendirmelerin, siyasi bağlantılarla ve özellikle AKP ile Eğitim-Bir-Sen referanslarıyla yapıldığına dair iddialar da ciddi endişelere yol açmaktadır. Eğitim sistemindeki bu şeffaflık eksikliği ve liyakatsiz uygulamalar, Karlıova’daki öğrencilerin eğitim haklarını tehdit etmektedir.

-500’ÜN ÜZERİNDE ÖĞETMEN AÇIĞI VAR-

Bingöl ilinde eğitim alanında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Resmi verilere göre, il genelinde öğretmen normu 4293 olmasına rağmen mevcut öğretmen kadrosu 3744'tür. Bu da 500’ün üzerinde bir öğretmen açığına işaret etmektedir. Bu açığın ciddi bir eğitim eksikliğine yol açtığı ortadayken, il merkezi ve köyler arasındaki öğretmen dengesizliği daha da derinleştirilmektedir. Özellikle merkeze uzak köy ve ilçelerdeki öğretmenlerin, usulsüz görevlendirmelerle merkezlere çekildiği iddiaları endişe vericidir. Bu tür usulsüz görevlendirmeler, hem kırsal bölgelerdeki öğrencilerin eğitim hakkını ihlal etmekte hem de genel eğitim sisteminde büyük bir adaletsizlik yaratmaktadır.

Bingöl il genelinde eğitim sorununun derinleşmemesi ve tüm öğrencilerin eşit eğitim alma hakkının korunması için aşağıdaki soruların cevaplanması önem arz etmektedir.”

BAKAN TEKİN’E SORULAN SORULAR

ALES Giriş Belgeleri Erişime Açıldı ALES Giriş Belgeleri Erişime Açıldı

Hülakü, Bakan Tekin’den şu sorulara cevap istedi:

-Bingöl’de yaşanan 500 öğretmen açığını kapatmak için Millî Eğitim Bakanlığı’nın stratejisi nedir?

-Yıkılan okulların kaybını telafi etmek için ikili eğitim sistemi ve ders saatlerinin kısaltılması neden çözüm olarak seçilmiştir?

-Bingöl’de 30 dakikalık ders sürelerinin öğrenci öğrenme çıktıları üzerindeki etkileri ne şekilde değerlendirilmiştir?

-İlçelere ve köylere 30 kilometre üzeri mesafedeki okullara servis hizmeti verilmemesinin gerekçesi nedir? Bu durum öğrencilerin eğitim hakkıyla nasıl bağdaştırılmaktadır?

-Bir aracın 4 veya 5 köye uğrayarak servis sağlanması kararının gerekçesi nedir? Kırsal bölgelerde eğitim ulaşımını iyileştirmek adına hangi adımlar atılacaktır?

-İlçelerde ve köylerdeki öğretmen eksikliğini, özellikle de merkezde görevlendirilen öğretmenlerin ardından oluşan boşluğu doldurmak için Bakanlık ne tür çözümler üretmektedir?

-Özellikle köy okullarında kalıcı öğretmen ataması için hangi adımlar atılacaktır?

-Köy okullarında eğitim gören öğrencilerin kaliteli eğitime eşit şekilde erişim sağlaması için bir planlamanız var mıdır?

-Karlıova ilçesinden bazı öğretmenlerin merkezde görevlendirilmesinin gerekçesi nedir? İlçedeki öğretmen açığı göz önüne alındığında bu karar nasıl alınmıştır?

-Bu öğretmen görevlendirmeleri hangi kriterlere dayanmaktadır? Millî Eğitim Bakanlığı, bu kararların öğrencilerin yararına ve tarafsız bir şekilde alındığını nasıl garanti etmektedir?

-Söz konusu görevlendirmelerin, AKP ve Eğitim-Bir-Sen gibi siyasi parti ve sendikaların referanslarıyla yapıldığına dair iddialar hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

-Karlıova’daki öğretmen açığını gidermek ve okulların yeterli personelle faaliyet göstermesini sağlamak için hangi adımlar atılmaktadır?

-Öğretmen görevlendirmelerinde siyasi müdahaleleri engellemek ve tüm kararların liyakat esasına göre alınmasını sağlamak için Bakanlık ne tür önlemler almaktadır?

-Karlıova’daki okul yöneticilerinin, Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaşadıkları olumsuz geri bildirimler ve azarlamalar konusunda bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bulgular nelerdir?

-Karlıova ilçesinde bulunan okullarda yaşanan personel sıkıntısının çözümü için Bakanlığınızca ne tür bir yol haritası hazırlamaktadır?

-Karlıova ilçesinden, merkezde görevlendirilen öğretmen sayısı kaçtır?

-Bingöl il genelinde var olan mevcut öğretmen açığının kapatılması yönünde herhangi bir çalışma var mıdır?

-Uzak köy ve ilçelerdeki öğretmenlerin il merkezine usulsüz bir şekilde görevlendirilmesi iddialarına ilişkin Bakanlığınızın incelemeleri olmuş mudur? Bu konuda bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-İl ve ilçe merkezlerine görevlendirilen öğretmenlerin görev yerleri hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Bu görevlendirmelerde hangi ölçütler esas alınmıştır?

-Uzak köylerde öğretmen açığı yaşanırken, neden köylerdeki öğretmenlerin merkezlere kaydırılması tercih edilmektedir?

-Bu tür görevlendirmelerin öğretmenlerin hizmet süresine veya performansına göre yapılıp yapılmadığına dair Bakanlığınızın bir yönetmeliği var mıdır?

-Uzak köylerdeki öğretmen açığını gidermek adına, Bakanlığınızın geçici görevlendirme dışındaki kalıcı bir çözüm politikası var mıdır?

-Bingöl genelinde öğretmen açığının en fazla olduğu köy ve ilçeler hangileridir ve bu bölgelere öğretmen atanmasıyla ilgili özel bir planlama yapılmakta mıdır?

-Usulsüz görevlendirmeler sebebiyle eğitimde yaşanan aksaklıklar neticesinde, öğrenci başarısının olumsuz etkilenmesini önlemek adına Bakanlığınızın ne tür tedbirleri bulunmaktadır?

-Bingöl il genelinde, köylerden il ve ilçe merkezlerine ya da uzak ilçelerden diğer ilçe ve il merkezine görevlendirme ile giden öğretmen sayısı kaçtır?

-2024-2025 eğitim ve öğretim yılında, Bingöl il geneline atanan öğretmen sayısı kaçtır?

(Haber Merkezi)