Bingöl Üniversitesinin desteğiyle “Akıllı Şehir ve Dijital Dönüşüm” projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında, yerel ihtiyaçlar ile Bingöl’ün doğal ve coğrafi potansiyeli göz önünde bulundurularak bilimsel verilere dayalı bir dönüşüm sürecinin başlatılması ve akıllı şehir stratejilerinin belirlenmesi hedefleniyor.

Toplantıda, akıllı şehir uygulamaları üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapıldı.
Yürütücülüğünü Bingöl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Esen’in yaptığı projede; Bingöl'ün sahip olduğu doğal ve coğrafi avantajların akıllı şehir uygulamalarıyla bütünleştirilmesi, şehir sakinlerinin ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirilmesi, yerel yönetimlerin daha etkin bir hizmet altyapısına sahip olması, enerji verimliliğinin artırılması, çevre dostu ulaşım sistemlerinin kurulması ve doğal kaynakların korunarak optimize edilmesi öncelikli hedefler arasında yer aldı.

Süleyman Şah Türbesi Taşınacak mı? Süleyman Şah Türbesi Taşınacak mı?

“ULAŞIM, AFET YÖNETİMİ VE ŞEHİR PLANLAMASINDA YENİLİKÇİ ADIMLAR ATILACAK”

Akıllı şehir projesi hakkında yaptığı sunum ile detaylı bilgiler veren Doç. Dr. Fatma Esen, “Kent sakinlerine ulaşımı kolaylaştırmak, şehir planlamasını daha etkin hale getirmek ve afet durumlarına hızlı müdahaleyi sağlamak gibi birçok alanda dijital çözümler sunacağız. Kent rehberi ile vatandaşlarımız, otobüs durakları, park alanları gibi önemli noktaları uydu görüntüleri ile görüntüleyebilecek, böylece şehir içinde daha rahat bir erişim sağlayacak. Ayrıca, drone çekimleri ile oluşturulacak 3B Kent Modeli sayesinde, kaçak yapı tespiti ve mekansal analizlerle şehir düzenine katkıda bulunacağız. CBS Tabanlı Afet Yönetimi ile afet anında toplanma alanları ve sağlık merkezlerini dijital harita üzerinden hızlıca görebileceğiz. Bunun yanı sıra Akıllı Durak Bilgi Sistemi, toplu taşıma kullanıcılarına konforlu ve hızlı bir ulaşım imkanı sunacak, bu sayede sürdürülebilir bir ulaşım altyapısı kurulacak.“ şeklinde konuştu.

REKTÖR ÇELİK: HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Bingöl’ün bu proje ile sadece bölgesel değil ulusal ölçekte de örnek bir dönüşüm modeli olarak öne çıkacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, “Üniversite olarak, Bingöl’ün akıllı şehir vizyonuna katkı sunmaktan gurur duyuyoruz. Belediye ile kurduğumuz güçlü iş birliği sayesinde şehrimizi akıllı ve sürdürülebilir bir geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Bingöl Üniversitesi’nin araştırma ve geliştirme gücüyle bu projelerde sadece bilgi ve teknolojimizi değil, aynı zamanda bölgenin ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz. Şehrimizin dijitalleşmesi, verimliliğin artırılması ve vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin yükselmesi için her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

ARIKAN: BİNGÖL’Ü TÜRKİYE’NİN ÖNCÜ AKILLI ŞEHİRLERİ ARASINDA GÖRMEK EN BÜYÜK ARZUMUZ

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan ise, projenin önemini şu sözlerle dile getirdi: “Bingöl Belediyesi olarak, vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize katkı sunacak akıllı çözümler üretmek için Bingöl Üniversitesi ile iş birliği içinde çalışıyoruz. Akıllı şehir projelerimizle, Bingöl’ü modern, çevreye duyarlı ve yüksek yaşam kalitesine sahip bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz. Şehrimize uygun olarak geliştirdiğimiz bu projeler sayesinde Bingöl’ü Türkiye’nin öncü akıllı şehirleri arasında görmek en büyük arzumuz.”

Bingöl Belediyesinde gerçekleştirilen toplantıya; Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Bingöl Belediyesi Başkan Yardımcısı Vedat Elçi, Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Ahmet Özdemir, Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Esen ve Arş. Gör. Abuzer Kayhan katıldı.

Abdulkadir BEĞSARI