Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    35.10
  • ALTIN
    2505.1
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66326.300$

30 Yıl Geçti, Bingöl'de Sorunlar Halen Aynı!


30 Yıl Geçti, Bingöl'de Sorunlar Halen Aynı!
6 Mart 1993'te Bingöl Gazetesi'nde yer alan bir haber'de Karayollarına ilişkin sorunlar 30 yıl sonra da güncelliğini koruyor.

6 Mart 1993'te Bingöl Gazetesi'nde yer alan bir haber, 30 yıl sonra da güncelliğini korumakta. O dönemde "Tatil köyüne otoyol, Bingöl'e onarım!.. Yollarda sağlıklı yapılaşma yok" manşetiyle duyurulan sorunlar, günümüzde de dönem dönem gündeme gelmeye devam ediyor.

Haberde özellikle Diyarbakır-Bingöl, Bingöl-Erzurum, Bingöl-Elazığ ve Bingöl-Karlıova yollarının durumu kritik olarak eleştiriliyor. Bu yollardaki virajlar, rampalar ve bozuk köprüler, her gün kazalara davetiye çıkarıyor.

Bu haber, Türkiye'nin batı ve doğu arasındaki gelişmişlik farkını da gözler önüne seriyor. Batı'ya yapılan yatırımların aksine, Doğu ve Güneydoğu'da yol altyapısı ihmal edilmeye devam ediyor. Bu durum, bölgenin kalkınmasını da olumsuz etkiliyor.

6 Mart 1993 Cumartesi tarihli 9319 sayısında "Tatil köyüne otoyol, Bingöl'e onarım!.. Yollarda sağlıklı yapılaşma yok" manşeti dikkat çekiyor. 

Yol alanındaki sorunlar güncelliğini korurken, haberde şu ifadelere yer verilmiş: "Batıdaki tatil köylerine otoyol yapanlar, bari Bingöl'ün virajlı yollarını da düzeltsinler. Bu olay sadece onarımla kapanmaz. Bingöl'de son yıllarda yol yapımı konusunda 'bir arpa boyu ilerleme yapılamamıştır' desek mübalağa olmaz. Çünkü hep eskilerle yetiniliyor ve çalışmalar onarım ve tamirat şeklinde sürdürülerek, sözde bir hizmet ve iş sergilenmektedir. Konu sadece Bingöl ilinin yol olayını çözmekle olmaz. Doğu ve Güneydoğu illerine uzanan yollar, Nuh-Nebiden kalma yollardır. Virajı, rampası ve bozuk köprüleriyle her gün kazalara zemin hazırlıyan bu eğri ve büğrü yolların yeniden revizyona alınarak, ciddi bir çalışmayla asfaltlarının yenilenmesi gerekir. Henüz on yıllık ömürlerini bile doldurmayan ve bölgenin yeni arasında yer alan Diyarbakır- Bingöl ile Bingöl-Erzurum yolu şu anda bile çalışamaz vaziyettedir. Bu yol Doğu-Batı ve Güney ile Kuzeyi birbirine en kısa mesafede bağlayan yol olmasına rağmen gerekli ehemmiyet verilemiyor. Bingöl-Elazığ yolunun Mendo virajları Kuruca Geçidi bölümü binlerce tehlikeli yeri vardır. Bingöl-Karlıova ve Erzurum yolunun Çobantaşı, Çatak bölümü ile Çat sınırını aşabilenler ecel terleri dökerek bu yollarda ulaşım yapmaktadır. Bingöl-Diyarbakır yolunun Yayla sınır kesimi keza insanı ölümle burun buruna getiren dar virajlarla doludur. Bu yolların artık yapılması gerekir ve önem arz ediyor. 'Batıda her yıl kilometrelerce otoyol yapıp, trilyonları harcayan hükümetler, Doğu ve Güneye yeni yoldan ziyade bir iyilik yapıp, mevcut yolları bari düzelttirsinler' deniliyor."

Haber-Derleyen: Ahmet Boydaş

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!