Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    35.29
  • ALTIN
    2521.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67205.3$

Bingöl Balının Kalitesine Engel!


Bingöl Balının Kalitesine Engel!
Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali Aba, Çevre illerden gelen arıcıların Bingöl adı altında ne olduğu belli olmayan ballar ürettiklerini söyledi.

Yaklaşık 25 yıldır arıcılık yapmakta olan Bingöl  Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ali aba, mesleğini şuana kadar severek yaptığını ancak bundan sonra sevmeden yapacağının altını çizdi. Çevre illerden gelen arıcılardan mustarip olan Aba, dışarıdan gelen arıcıların Bingöl adı altında ne olduğu belli olmayan  ballar ürettiklerini belirtti.

“Bingöl Balının Kalitesine Engel”

Son zamanlarda dışarıdan gelen arıcıların Bingöl balına fazla şeker koyarak balın kalitesini düşürdüğü ile ilgili söylemleri değerlendiren aba: “Bingöl balı bir marka, sadece Türkiye'de değil dünya çapında bir marka, 9 ödül alan bir bala sahibiz bir yıl içerisinde. Dışardan gelen arıcılar, özellikle çevre illerden gelenler Süzme üzeri çalışıp, süzmeden ziyade neyin üretildiği belli olmayan bir bal üretiyorlar. Haftada bir çadır kurup sağdıkları nedir acaba? Bunu devletimizin de denetlemesini istiyoruz, keşke denetleme uygulaması olsaydı da ne ürettikleri belli olsaydı. Mevsim kötü gidiyor, 6. aydan itibaren süzmeye başlıyorlar. Çadırlar kuruyorlar, bu adamların ne ürettikleri belli değil. Bu Bingöl balının kalitesine bir nevi engeldir”

“Verim Düşüklüğü Meydana Geldi”

Bu yıl yaşanan aşırı yağış ve sıcakların arıcılığı olumsuz etkilediğini belirten Aba, “Havaların soğuk olması arılarda kireçleme hastalığını meydana getirdi, yani nüfusun çoğalmaması, sıcaklarında ani basması sonucu çiçeklerde nem oranını kaybettirmesine neden olduğu için verim düşüklüğünü meydana getirdi” dedi.

“Balımız bu nedenle dünya birincisi çıkıyor”

Bingöl arıcılarının İlkbahar ve sonbahar beslemesi dışında arıcılara şeker veremediklerinin atını çizen Başkan Aba: “Balımız bu nedenle dünya birincisi çıkıyor” dedi.

‘Bal ne kadar geç çıkartılırsa o kadar kalitesi artar’ diyen aba, Halen sağım yapmayan arıcılar olduğunu söyledi.

“Analiz Edilmiş Bal Alsınlar”

BalıBingöl'ün üreticilerinden alınması gerektiğine vurgu yapan Aba şunları kaydetti: “Analiz edilmiş bal alsınlar. Bingöl'ün bal satış noktaları kolay kolay dışarıdan bal almazlar, kendi ürettikleri balı satın almaktadırlar, onlardan ya da üreticilerden alsınlar.”

“Bingöl Balı Hak Ettiği Değerde Satılmıyor”

Piyasadaki sahte ballardan dolayı Bingöl balının hak ettiği değerde satılmadığına değinen aba: “Maliyetler yüksek, arıcılık şuan çok zor şartlar altında yapılmaktadır. Ben şöyle düşünüyorum Bingöl balının en az toptan teneke bazında fiyatı 150 liradan aşağı olmaması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

HABER: EYLEM ÖZEN

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 1
    SEVDİM
  • 3
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!