Bingöl
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.43
  • EURO
    34.61
  • ALTIN
    2383.2
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    57190.12$

Bingöl'de 25 Yıllık Emeklilik İptali Davasında Tazminat Kararı!

Bingöl'de 25 Yıllık Emeklilik İptali Davasında Tazminat Kararı!
Bingöl'de yaklaşık 25 yıl önce yaşanan ve 80 esnafın emekliliğinin iptal edilmesine yol açan olayda, Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. Emeklilikleri iptal edilen esnaftan 143 bin lira tazminat isteniyor.

Bingöl'de yaklaşık 25 yıl önce yaşanan ve 80 esnafın emekliliğinin iptal edilmesine yol açan olayda, Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. Emeklilikleri iptal edilen esnaftan 143 bin lira tazminat isteniyor.

Olay, yaklaşık 25 yıl önce Bingöl Bağ-Kur Müdürlüğü'nde yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıktı. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı müfetişleri tarafından yapılan incelemede, 80 esnafın prim borçlarını eksik ödediği veya başkasının prim ve askerlik hesaplarından çıkartılmış ödemelerin usulsüz olarak kendi hesaplarına geçirildiği tespit edilmişti.

Bu durum üzerine emeklilikleri iptal edilen esnafa tebligat gönderildi ve kendilerinden bugüne kadar aldıkları emekli maaşlarının geri ödenmesi istendi. Ayrıca, prim borçlarının da kapatılması gerektiği belirtildi.

Emeklilikleri iptal edilen esnaf ise, borçlarının tamamını yatırdıklarına dair dekontların olduğunu belirterek karara itiraz etti. Aralarında Selahaddin Yıldırım'ın da bulunduğu bazı esnaflar, avukatlar aracılığıyla dava açtı.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ise mahkeme, emeklilikleri iptal edilen esnaftan 143 bin lira tazminat tahsiline karar verdi. O dönem ilgili kurum müdürü ve işlem yapan kurum personeline de mahkemece maddi ceza verilmesi kararlaştırıldı.

Mağdurlardan Selahaddin Yıldırım, konuya ilişkin şöyle konuştu:

"Emekliliğimin iptal edilmesini hastaneye gittiğimde, sağlık sigortasının da iptal edildiğini öğrendim. Bağ Kur İl Müdürlüğü’ne gittim ve oradaki yetkililerle görüştüm. Bizim emekliliğimizin iptal edildiğini ve çok kişinin olduğunu, adresimize tebligat gönderildiğini söylediler. Avukatımla görüşerek dava açtım. Bağ Kur Müdürlüğü, bizden 40 bin lira anapara, 21 bin lira faizi olmak üzere toplam 61 bin lira parayı 15 gün içerisinde ödememizi isttedi. 15 yıldır emekliydim her ay maaşımı alıyordum. Maaşım kesildi, buna ilaveten sağlık sigortası da iptal edildiğinin farkına vardık.Yapılmış bir hata varsa, kurum ve çalışanlarınındır. O günkü müdür benim emekli olduğumu, ’Gel borcunu yatır’ diye söyledi. Ben de o eksikleri tamamlamak için gittim bir yerden mark borç ederek getirdim tamamını yatırdım ve bana ’1,5 ay sonra emekli olursun’ demişti. Gerçekten de 2 ay sonra emekli oldum. Ve 15 yıldır emekli maaşımı alıyordum. Yıllardır süren davada Ağır Ceza Mahkemesinde dava sonuçlandı. 80 kişiden 143 bin lira istiyorlar."

 

Haber: Ahmet Boydaş 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 3
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!