Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    35.21
  • ALTIN
    2503.3
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66193.95$

Bingöl'de İşsizlik Sorunu Avrupa'ya Göçü Tetikliyor: 30 Yıllık Bir Sorunun İzleri


Bingöl'de İşsizlik Sorunu Avrupa'ya Göçü Tetikliyor: 30 Yıllık Bir Sorunun İzleri
28 yıl önce Bingöl Gazetesi'nde yer alan bu haber, Bingöl'de işsizliğin yarattığı dramatik tabloyu gözler önüne seriyor.

28 yıl sonra Bingöl'de işsizlik sorununun hala çözümlenmediği görülüyor. Göç, işsizlik sorunundan kurtulmak için tercih edilen bir çözüm olarak öne çıkıyor. Avrupa'ya göç eden Bingöllülerin sayısında artış gözlemleniyor.

1996 yılından bir Bingöl gazetesi haberine göre, ilde işsizlik büyük bir sorun teşkil ediyor ve bu durum Avrupa'ya göçü tetikliyor. Özellikle kış aylarında işsizlik artıyor ve insanlar kahvehanelerde ve çayhanelerde vakit geçirmek zorunda kalıyor. Kamu kuruluşlarında ve inşaatlarda çalışan geçici işçiler işlerini kaybediyor ve binlerce insan işsiz kalıyor. Bu durum sosyal barışı da tehdit ediyor.

Haberde, Bingöl'de işsizliğin çözümü için acil önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor. İşsizler bu sorunun çözümünü dört gözle bekliyor.

90'lı yıllardan bu yana Bingöl'de Avrupa'ya göçün hala devam ettiği biliniyor. Bingöl'de işsizlik sorununun hala çözümlenmediği görülüyor. Göç, işsizlik sorunundan kurtulmak için tercih edilen bir çözüm olarak öne çıkıyor. Avrupa'ya göç eden Bingöllülerin sayısında artış gözlemleniyor.

"BİNGÖL'DE İŞSİZLİK BİRİNCİ..."

İşsizlik konusu her dönemin önde gelen sorunları arasında yer alırken, gazete haberlerinde de sıklıkla rastlanan konuların başında bulunuyor.

24 Aralık 1996 Salı tarihli 10354 sayısında "Bingöl işsizlikte birinci... İş için büyük şehirlere ve Almanya'ya giden gençlerin durumu içler acısı" başlıklı manşet şu şekilde: "Ülke genelinde en fazla işsiz insanı olan şehirlerin başında Bingöl geliyor. Nüfusun büyük çoğunluğu işsiz dolaşırken, iş için büyük şehirlere giden ve Almanya'ya giden Bingöllü gençler kaçak durumda barınırken birçoğu yasadışı işlere bulaşmaktadır. Bingöl ilinde işsizlik olayı büyük tedirginlik verecek boyutlara ulaşmıştır. Özellikle kış aylarında Bingöl insanının büyük bölümü işsiz ve güçsüz kalıyor. Şu ortamda Bingöllü kahvehane ve çayhane işletenlerin işleri tıkırında. Çünkü herkes boş ve işsiz. Bu insanlarımızın gideceği tek yer sigara dumanları ile boğulan kahvehane köşeleridir. Bu içler acısı manzaralara tanık olmak sağduyu sahibi Bingöllüleri üzüyor. Bingöl'de iş mevsiminin sona erdiği şu günlerde kamu kuruluşlarında çalışan binlerce geçici insan işsiz kaldı. İnşaatlarda ve çeşitli işyerlerinde çalışan gençlerde işsiz kaldı. Dolayısıyla binlerce insan sıkıntılı ve iş ümidiyle tutuşup kalmaktadır. Bingöl'de ve bölgede sosyal barışın bozulmasına neden olan işsizlik olgusuna bir çözüm getirilmelidir. Bingöl işsizleri bu çözümü dört gözle beklediklerini söylüyorlar."

Haber-Derleyen: Ahmet Boydaş 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 2
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!