Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.14
  • ALTIN
    2517.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66691.5$

Bingöl’deki bin 5 bina ağır hasarlı


Bingöl’deki bin 5 bina ağır hasarlı
Bingöl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, hasar tespit çalışmalarında 3 bin 47 yapıda ağır hasar tespit edildiğini açıklarken; Bakan Özhaseki, Bingöl’de 11 binanın yıkık, 4 binanın acil yıktırılacak, bin 5 binanın ise ağır hasarlı olduğunu açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yeşil Sol Parti (YSP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü’nün depremle ilgili soru önergesini yanıtladı. Hülakü, önergede, deprem konusunda acil tedbir alınması gereken illerden birinin de Bingöl olduğunu belirterek, “İlimiz Bingöl, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattının etki alanı içerisinde yer almaktadır. Büyük bir doğal afet tehlikesiyle karşı karşıya olan Bingöl’de, olası bir depremin öncesi ve sonrasına ilişkin bütün tedbirlerin alınması ciddi derecede önem arz etmektedir” diyerek Bakan Özhaseki’ye, şu soruları yöneltti; “-06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde yaşanan depremlerin ardından Bingöl'de ağır hasarlı ve riskli binaların tespitine ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
-Yapılan çalışmalar neticesinde tespit edilen ağır hasarlı ve riskli yapıların sayısı kaçtır?
-Söz konusu yapıların yıkılıp yerine deprem yönetmeliğine uygun yapılar inşa edilmesine dair bir çalışma planlanmakta mıdır?
-Yıkılması planlanan ağır hasarlı ve riskli yapıların hak sahiplerine dönük, herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için bakanlığınızca nasıl bir çalışma yürütülecektir?
-İmar affıyla ruhsatlandırılan yapılar herhangi bir denetime tabi tutulacak mıdır?
-Bingöl'de bulunan okullar ve kamu kurumlarının kaçının performans analizi yapılmıştır? Sonuçlan nelerdir?
-Performans analizi sonucunda riskli olduğu tespit edilen okul ve kamu kurumlarına ilişkin nasıl bir iyileştirme çalışması yapılacaktır?
-Bingöl'de olası bir deprem için hazırda bulunması gereken prefabrik ve konteyner konut sayısı kaçtır?

BAKAN ÖZHASEKİ’NİN CEVABI

Önergeye cevap veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bingöl’deki hasarlı binalarla ilgili verileri paylaştı.
Özhaseki, şunları söyledi; “Bakanlığımızca, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunların çözümü, dönüşüm sürecinin iyileştirilmesi ve dönüşüm uygulamalarının bütüncül bir yaklaşımla daha planlı ve sistematik bir şekilde yönetilmesini temin için Bingöl İli kent bütününde "Bingöl İli Kentsel Dönüşüm Yol Haritası" hazırlanmasına yönelik çalışmalara başlanılmış olup, süreç devam etmektedir. 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremler sonrasında, Bingöl İlinde yapı maliklerinin bizzat başvurusu üzerine; 41 adedi konut ve 6 adedi işyeri olmak üzere toplamda 47 adet bağımsız bölüm içeren 28 adet yapı hakkında 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı tespiti yapılmış, bunlardan 18 adedi konut ve 6 adedi işyeri olmak üzere, toplam 24 adet bağımsız bölüm içeren 14 adet riskli yapının yıkımı gerçekleşmiştir.

-KİRA YARDIMI YAPILACAK-

Ayrıca, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen yapıların maliklerine Bakanlığımızca finansal destek olarak, kira yardımı veya Bakanlığımız ile anlaşmalı bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği verilmekte olup, mezkur Kanun kapsamında yapılacak olan yeni yapım sürecinde vergi, harç ve ücret muafiyeti uygulanmaktadır.

BAKANLIK VE MÜDÜRLÜK VERİLERİ UYUŞMUYOR

Bingöl ilinde 11 bina yıkık, 4 bina Acil Yıktırılacak, 1005 bina Ağır Hasarlı, 65 adet bina orta hasarlı, 883 bina Az Hasarlı ve 1146 Binanın da Hasarsız olduğu tespiti yapılmıştır.
Bakanlığımızın 12 Haziran 2003 tarihi ve 416 sayılı Genelgesi ile bütün kamu kuruluşlarına binaların depreme karşı rehabilitasyonu için gerekli ödeneklerin birim maliyetleri iletilerek, bu ödeneklerin Bakanlığımız bütçesine aktarılması durumunda, depreme karşı inceleme ve gerekiyorsa güçlendirme çalışmalarının Bakanlığımızca yürütülebileceği bildirilmiştir. Bu genelgemizi müteakip; Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Kredi ve Yurtlar Kurumu, vb. kamu kurum ve kuruşlarından gelen talepler üzerine, adı geçen kurumlara ait binalara yönelik güçlendirme çalışmaları yurt çapında yürütülmüştür.
Bu kapsamda; Bingöl ilinde bugüne kadar toplam 79 adet kamu binasında (116.757,00 m^) deprem dayanımlarının belirlenmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmaları Bakanlığımız koordinasyonunda yapılmıştır. Halen kurumlar tarafından talep edildiği takdirde. Bakanlığımızca bu çalışmalar yürütülmekte olup, bazı kamu kurum ve kuruluşları geçen zaman içerisinde; kendi bünyelerinde veya valilikler kanalıyla deprem inceleme çalışmaları yapmaktadırlar.”
Ömer ŞANLI

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!