Bingöl
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2466.0
  • BIST
    10319.96
  • BTC
    65192$

Bingöl'deki sağlık kuruluşları depreme dayanıklı mı?


Bingöl'deki sağlık kuruluşları depreme dayanıklı mı?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bingöl ilimiz genelinde bulunan sağlık tesisi ve hizmet binalarının depreme karşı dayanıklılığının tespitine ve gerekirse güçlendirmesine yönelik 'Tahkik ve Güçlendirme' işi ihalesi yapılmış olup, sözleşme imzalanarak işe başlanmıştır” dedi

ÖMER ŞANLI

Yeşil Sol parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, meclise soru önergesi vererek, Bingöl’deki sağlık kuruluşlarının deprem performans analizlerinin yapılıp yapılmadığını sordu. Önergeye cevap veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, binalarda deprem performans testinin yapım sürecinde olduğunu ifade etti.

Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Sağlık Bakanı Fahretitn Koca tarafından cevaplandırılması istemiyle meclise sunduğu önergede, “6 Şubat 2023 tarihinde, merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük deprem yaşanmıştır. Söz konusu depremler 11 ilde büyük yıkım ve can kayıplarına neden olmuştur. Jeologlar, yaşanan iki büyük depremden sonra yıkıcı depremlerin meydana gelme ihtimali yüksek olan iller için tedbirler alınması konusunda sıklıkla uyarıda bulunmuştur. Acil tedbir alınması gereken illerden biri de Bingöl’dür.

İlimiz Bingöl, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattının etki alanı içerisinde yer almaktadır. Bu durumdan dolayı büyük bir doğal afet tehlikesiyle karşı karşıya olan Bingöl’de, olası bir depremin öncesi ve sonrasına ilişkin bütün tedbirlerin alınması ciddi derecede önem arz etmektedir.

-Yaşanabilecek olası bir depremde Bingöl’de bulunan hastanelerin performans analizi yapılmış mıdır?

-Hastane binalarının depreme dayanıklılığı hususuna ilişkin hangi çalışmalar yapılmıştır?

-Bingöl’de il ve ilçe hastanelerinin toplam yatak kapasitesi kaçtır?

-Bingöl’de il ve ilçe hastaneleri ile ASM’lerde çalışan toplam sağlık personeli sayısı kaçtır?

-Olası bir depremde birinci dereceden dezavantajlı durumda olan kronik hastaların sayısı kaçtır? Söz konusu hastaların hastalıklarına ilişkin bir kategorizasyon çalışması gerçekleştirilmiş midir?

-Olası bir deprem sonrasında ortaya çıkabilecek ilaç ve tıbbi envanter eksikliğinin giderilmesine yönelik bir planlama yapılmış mıdır?” diye sordu.

BAKAN KOCA’NIN CEVABI

Hülakü’nün önergesine cevap veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Binalara deprem performans testi yapım sürecindedir. Analiz sonuçlarına göre gerekli olması halinde güçlendirme yapılacaktır” dedi.

Bakan Koca’nın cevabı şöyle; “Bingöl ilimiz genelinde bulunan sağlık tesisi ve hizmet binalarının depreme karşı dayanıklılığının tespitine ve gerekirse güçlendirmesine yönelik 'Tahkik ve Güçlendirme' işi ihalesi yapılmış olup, sözleşme imzalanarak işe başlanmıştır. Binalara deprem performans testi yapım sürecindedir. Analiz sonuçlarına göre gerekli olması halinde güçlendirme yapılacaktır. Olası bir depreme karşı ilimizde sahra hastanesi kurulumu tamamlanmış, yine aynı kapsamda ilaç ve sarf malzemesi planlaması yapılmış olup, ilde yaşayan kronik hastalarla ilgili kategorizasyon çalışmaları da devam etmektedir. İl genelinde yer alan sağlık tesislerimizde 3.841 personelimiz ve 743 hasta yatağımız bulunmaktadır. Konuya göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim.”

İKİ HASTANE AĞIR HASARLI

Geçtiğimiz ay hasarlı sağlık kuruluşları hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Veysel Tosun, ildeki 6 sağlık kuruluşunun ağır hasarlı olduğunu belirtmişti.

Tosun, Devlet Hastanesi Yenişehir Ek Binası, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Solhan İlçe Sağlık Müdürlüğü binası, Kültür Mahallesi Aile Sağlık Merkezi, Verem Savaş Dispanseri binası, Simani Mahallesi Aile Hekimliği binasının ağır hasarlı olduğunu ve yıkılacağını belirtmişti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!