Bingöl
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66718.326$

Bingöllü aileler çocukları için destek bekliyor


Bingöllü aileler çocukları için destek bekliyor
Bingöl’de 100'den fazla çocukta Tip 1 Diyabet hastalığı bulunduğu belirtilirken, aileler okullarda sağlık personellerinin görevlendirilmesini istiyor.

Bingöl’de, Tip 1 Diyabetli çocukların aileleri, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan çocuklarının okullarda sağlık problemi yaşamaması için yetkililere çağrıda bulundu. Bingöl’de Tip 1 Diyabet hastalığı bulunan 100’den fazla çocuk olduğunu belirten aileler, çocukları için destek bekliyor.
Tip 1 Diyabetli çocukların aileleri, her gün yaklaşık 10 defa parmağı delinen çocukların parmaklarının delinmemesi için tüm çocuklara sensör desteğinin devam etmesini, sensörlerin tamamen SGK tarafından karşılanmasını, Bingöl’deki çocukların ve ailelerin dışarıda kontrol yapmamak için ilde çocuk endokrin doktorunun olmasını, okullarda diyabet eğitiminin tüm personele verilmesini ve okullarda sağlık personeli bulundurulmasını istiyor.

TİP 1 DİYABET NEDİR?

İnsüline bağımlı diyabet olarak da bilinen tip 1 diyabet, bağışıklık sisteminin pankreastaki insülin yapan beta hücrelerine saldırması ile insülin üretiminin yetersiz ya da hiç olmadığı, insülin ihtiyacının takviye ile karşılanmak durumunda kalındığı kronik diyabet hastalığı türüdür. Tip 1 diyabete genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde rastlanır.
Kişinin vücudunda yeteri kadar insülin hormonu bulunmadığı durumlarda kanda çok fazla şeker birikmesi yaşanır, bu durum da hiperglisemiye (yüksek kan şekeri) neden olur. Vücut yediği yiyecekleri enerji için kullanamayacak duruma gelir ve tedavi edilmediği durumlarda tip 1 diyabet hastalığı ciddi riskleri beraberinde getirir. Bilinen belirgin bir tedavisi söz konusu olmayan tip 1 diyabet; insülin, ilaçlar, diyet listesi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte kontrol altına alınabilen bir hastalık olarak kabul edilir.

TİP 1 DİYABET BELİRTİLERİ NELERDİR?

Pankreasın insülin hormonu üretemediği durumlarda meydana gelen tip 1 diyabet hastalığının yaygın görülen belirtileri kilo kaybı, çok fazla su içme, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açlık hissi olarak karşımıza çıkar. Tip 1 diyabeti olan kişilerde karşılaşılabilecek belirtiler şunlardır:
-Kilo kaybı
-Ağız kuruluğu ve su içme ihtiyacı
-İdrara çıkmada artış
-Artan açlık hissi
-Yorgunluk ve halsizlik
-Görme bulanıklığı
-Nefes almada zorluk
-Cilt enfeksiyonları
-Yaraların yavaş iyileşmesi
Vajinal mantar enfeksiyonları
-Sinirli olma gibi ruh hali değişimleri tip 1 diyabetin yaygın semptomlarıdır.
Fuat OTLAK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!