Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66168.389$

Bingöl'ün Doğa Hazinelerini Videolar İle Keşfetti!


Bingöl'ün Doğa Hazinelerini Videolar İle Keşfetti!
Videolarla Bingöl'ün Gizli Güzelliklerini Keşfetti, işte İrfan Güncegörü'nün İlham Veren Hikâyesi

RÖPORTAJ: EYLEM ÖZEN

Ilıcalar’a bağlı Kılıçlı köyünde doğan İrfan Güncegörü, ilginç bir hikâyeye sahip. İnstegram'da Bingöllü seyyah olarak biliniyor. Asıl mesleği inşaat mühendisliği olan Güncegörü, uzun bir süre çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra memleketine dönüş yaptı ve hayalini gerçekleştirmeye karar verdi.

Hayalini gerçekleştirmek için ilk adımı atan İrfan Güncegörü, video çekimlerine başladı. Kendi köyü ve çevresindeki güzellikleri, olağanüstü manzaraları ve ilginç yaşam hikâyelerini çekerek internet üzerinde paylaşmaya başladı. Bu video içerikleri, kısa sürede geniş bir izleyici kitlesi tarafından keşfedildi. 

Bingöl kent haber gazetesine konuşan İrfan Güncegörü kendisine yöneltilen soruları da içtenlikle yanıtladı.

İşte röportajdan öne çıkan başlıklar…

“Kendime Has Bakış Açısıyla Çekmeyi Seviyorum”

1- Doğa fotoğrafçılığına nasıl başladınız ve bu tutkunuz nasıl gelişti?

Aslında çok eskiden beri içimde böyle bir tutku vardı. Küçük yaşlardan beri sinemaya giderdim. Ben sinema tarafını çok seviyorum bu tutku oradan geliyor diyebilirim. Şunu belirtmem gerekirse bir yerleri gördüğümde oradaki ortamın göze hitap eden tarafı beni etkiler, kendime has bakış açısıyla çekmeyi seviyorum. Üniversite de bu biraz daha olgunlaştı. Doğa fotoğrafçısı değilim çünkü o taraf farklı bi saha ve onlara saygı duyuyorum. Ama ben biraz daha video tarafındayım. 

 “İçimde Kalan Yarım Hasreti Buradan Başlayarak Dindirmek İstedim”

2- İnstagram profilinizi ziyaret ettim, Bingöl’ün ilçelerine, İlçelerin köylerine gidip memleketin bilinmeyen güzel yerlerini gördük sayenizde, ne zamandan beri yapıyorsunuz ve ne zamandan beri fotoğraf ve videolar çektiniz, biraz anlatır mısınız?

2020 yılından boş zamanlarım oldu. Bingöl benim için çok farklı bir coğrafya ve çok seviyorum bu coğrafyayı. Çünkü çocukluğum hep dışarda geçti, hep içimde kalan yarım hasreti burdan başlayarak dindirmek istedim. 2020 yılında video çekimlerime başladım. Şunu gördüm Bingöl’ün bilinenin aksine çok bilinmediği, görülmediği kanaatine vardım. Aslında o kadar güzel bir coğrafya da yaşadığımın farkına yeni varmıştım. Neden başkaları da bunları görmesin. Mesela kimse Yedisu ilçesinin heybetli ve ürpertici dağlarını çok bilmez. Yedisu Elmalı-Dinarbey köylerinde bulunan 6 gölün dağların zirvesinde inanılmaz bir görüntüye sahip olduğunu böyle bir yerin doğuda nadir yerlerden olduğunu yeni yeni keşfediyorum. Ve daha niceleri…


3-En ikonik doğa fotoğraflarınızdan biri hangisi ve bu fotoğrafın hikâyesi nedir?

Benim açımdan en güzel ve huzur bulduğum yerden birisi, İçpınar ve Göltepesi köy yaylaları arasında bulunan gür ormanın derinliklerinde yürürken her türlü çiçeğin bulunduğu bir çukurda çekim yapmam. Sanki farklı bir âleme gitmiş gibi hissetim o an hiç unutmam. Lavanta çiçeğine benzer pembe renkli, her renkten tonlar… Yabani büyük kavak ağaçları, irili ufaklı meşe ağaçları heybetli dereler ve vadiler… Şu çok ne zaman gittiğiniz.


“Benim İçin Daha Çok Manzara Ön Planda”

4-Doğa fotoğrafçılığında ya da çektiğiniz videolarda en çok hangi türleri tercih ediyorsunuz? (Manzara, vahşi yaşam, kuşlar, makro, vb.)

Hepsi çok değerli alanlar. Zaman her şeyi gösterir hangi alana yöneleceğim. Ama benim için daha çok manzara ön planda. Dağları ve vadileri çok seviyorum. İlerde farklı düşüncemin olduğu çekimler var ama şimdilik daha önemde çok yol var.

“Yedisu benim için bilinmeyene yolculuktur”

5-Hangi doğal alanlar veya bölgeler sizin için en çok ilgi çekici ve neden?

Eğer bu soruyu Bingöl coğrafyası için değerlendirecek olursam; Her ilçenin çok güzel tarafları var ama benim açımdan samimi bir cevap olursa Yedisu benim için bilinmeyene yolculuktur. Ürpertici dağları, vadileri ve perisuyu beni cezbediyor. İlkbahar ve sonbahar çok daha güzelleşir. Kiği’ nin tarihini çok merak ediyorum.

6-Işığın doğa fotoğraflarında önemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eğer biri bana fotoğraf ve videoda en önemli etken nedir diye sorarsa ışık derim. Hiçbir yerden eğitim almadım elbette araştırma yaptım. Benim gördüğüm tecrübe ettiğim en önemli olay ışık ve bundan öte o günün görüntü mesafesi. Gökyüzün kapalı olduğu günde denizin rengi çok güzel gözükmez ama açık bir günde denizin renginin ne kadar belirginleştiğini görürsünüz. Işık ve görüntü görüş mesafesi bu kadar önemli. 1 günlük çekim için gerekirse bir hafta beklerim. 

7-Zorlu koşullarda veya vahşi yaşamın yakınında çekim yaparken hangi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

Eğer bu işi seviyorsanız zor değil, zahmetidir. Seven insan zoru başarır, zahmetine katlanır. Yedisu dağları ürpertici, Genç dağları zordu. Km’lerce yürümek zorunda kalırsınız. Çünkü sonunda göreceğiniz manzara tüm yorgunluğunuzu alır ve yüzünüzde tatlı bir tebessüm bıraktırır. Şimdiye kadar vahşi bir hayvanla karşılaşmadım. Gittiğim yerlere araştırarak bölgeyi bilen olursa yardım alarak gidiyorum.

“Zorlu Coğrafyalarda Çalışarak Emek Veren Bölge İnsanının Yaşam Koşullarını Aktarmak Benim İçin Önemli Bir Çalışma Olacak”

8-Fotoğraflarınıza nasıl bir anlam veya hikâye katmayı hedefliyorsunuz?

Ben daha çok video tarafını benimsediğim için anlam ve duyguya çok önem veriyorum. Benim için hikâyesi olanın hissi duyguyu vererek çekmek ilerdeki yapacağım çalışmalarım için en önemli etkenlerden biri. İlerde hikâyesi olan çalışmalara daha çok yer vermeyi düşünüyorum. Zorlu coğrafyalarda çalışarak emek veren bölge insanının yaşam koşullarını aktarmak benim için önemli bir çalışma olacak.

9-Hangi fotoğrafçılık tekniklerini kullanarak özgün ve etkileyici görüntüler elde ediyorsunuz?

Bu soruya çok kısa bir cevap vermek istiyorum. Benim için en önemli teknik; doğru zamanlama, ışık, görüş mesafesi…

10-Fotoğrafçılığınızda ilham aldığınız sanatçılar kimlerdir?

Video ve sinema tarafına daha yatkın olduğum için bu açıdan soruya cevap vermek istiyorum. Tabiki takip ettiğim ve bu konuda öğrendiğim çok kişi var. Benim benimsediğim ve bana ilham olan, duyguyu aktarmada en çok beğendiğim Nuri Bilge Ceylandır. Görüntü olarak benim gözüme hitap eden Christopher Nolan yönetmen. Bu verdiğim örnekler çok yüksek olabilir ama benim için duygu ve görüntü olarak örnek aldığım esinlendiğim kişiler. 

11-Sosyal medya ve dijital platformlar doğa fotoğrafçılığı için nasıl bir rol oynuyor ve bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Dünya dijital çağa evrilmiş durumda. Herkesin her konuda kendini ispat edebileceği, düşündüğü hayalleri gerçekleştirebileceği bir mekan. Tüm bunları yapmanın ilk basamağı fotoğraf ve video bilgisi. Bu basamağı iyi bir şekilde harmanlayan ve bu konuda iyi bir başlangıç yapan çok iyi işler çıkarabilir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 2
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!