Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.14
  • ALTIN
    2517.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66691.5$

Deprem Tehlike Haritası Güncellenecek


Deprem Tehlike Haritası Güncellenecek
TÜBİTAK, AFAD, MTA ve 22 üniversitenin iş birliğiyle Türkiye deprem tehlike haritası güncellenecek, diri fay hatları araştırtılacak.

TÜBİTAK’ın paydaş kuruluşlarla ortaklaşa yürüttüğü deprem araştırmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı törenle kamuoyuna açıklandı.

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformunun tanıtımının yapıldığı toplantıda, diri fayların paleosismolojik özellikleri incenerek, bulundukları bölgeler için, yerleşim alanlarını etkileyebilecek nitelikte deprem senaryolarını ortaya koymak amacıyla proje hazırlandığı belirtildi.

TÜBİTAK, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, 22 üniversiteden konu uzmanı araştırmacıların yer alacağı projeye, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) de kolaylaştırıcı kurum olarak destek veriyor.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “İlgili paydaşlarımız ve üniversitelerde araştırmacılarımızın bir araya geldiği bir platform oluşturma noktasında karar kılındı. Tabii ki Bakanlığımızın çok çok kuvvetli desteği söz konusu. Türkiye Belediyeler Birliği de buradan çıkacak sonuçların uygulayıcısı olacak. Biz araştırmacılarımız için gereğini yapacağız. Toplam 190 kişi yer alacak. TÜBİTAK tarafından yaklaşık 115 Milyon TL ile desteklenen proje bütçesinin %20’si AFAD tarafından eş finansman yoluyla karşılanacak. 128 fay segmentinin 51’i MTA tarafından kendi öz kaynakları ile karşılanacaktır.” diye konuştu.

DİRİ FAYLAR ARAŞTIRILACAK

TÜBİTAK’ın sitesinde yer alan habere göre, önceliği belirlenmiş diri faylar veya fay segmentleri üzerinde paleosismoloji temelli çalışmalar yürütülecek, diri fayların geometrileri ortaya konulacak proje ile tekrarlanma periyotlarının belirlenmesi, son yüzey kırılmasının tarihlendirilmesi, kayma hızı verisinin elde edilmesi, her bir depremdeki ortalama kayma miktarının belirlenmesi, oluşabilecek tahmini en büyük deprem büyüklüğünün belirlenmesi, çok segmentli kırılma senaryolarına bağlı olarak oluşabilecek tahmini en büyük deprem büyüklüğünün belirlenmesi hedefleniyor.

TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI GÜNCELLENECEK

Proje sonucunda elde edilecek çıktılar ile nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerde, olası yıkıcı depremlere karşı yerleşim alanlarının uğrayacağı deprem zararları en aza indirilecek. Kurumların

veri tabanlarının geliştirilmesine katkı sağlayacak bu çalışma AFAD tarafından oluşturulan Türkiye Deprem Tehlike Haritasının güncellenmesinde kullanılabilecek önemli bir veri kaynağı olacak.

Proje sonunda elde edilecek bilimsel ve teknik veriler ülkemizde yatırım projelerinin ve yerleşim alanlarının planlanmasında organize sanayi bölgelerinin yer seçiminde, ulaşım ve enerji nakil hatları gibi alt yapı projelerinde ilgili kurumlara önemli bir rehber olacak.

TÜBİTAK ve AFAD iş birliğini artırıyor

Afet ve acil durum yönetimi alanında bilimsel araştırma, geliştirme ve yenilik projelerinin niteliğini artırmak, nitelikli insan kaynağı ve proje gelişimine katkıda bulunmak ve afet yönetimi alanında taraflar arasında iş birliğini güçlendirmek için TÜBİTAK ve AFAD arasında da ayrı bir protokol imzalandı.

BİNGÖL BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİNDE

Mevcut deprem tehlike haritasına göre, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fayının kesişim noktasında yer alan Bingöl, birinci derecede deprem bölgesinde yer alıyor.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ İLLER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ İLLER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

 ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ İLLER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

DEPREM RİSKİ EN DÜŞÜK RİSKLİ İLLER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

(Haber Merkezi)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!