Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2506.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66357$

'Depreme Hazırlık Üssü' Oldu!


'Depreme Hazırlık Üssü' Oldu!
Valilik tarafından o ilde adeta 'depreme hazırlık seferberliği' başlatıldı...

Deprem bilimcilerin sık sık uyarılarda bulunduğu Tunceli’de muhtemel bir deprem öncesi hazırlıkçalışmalarına hız verildi. Bir yandan konteyner kentlerin kurulduğu şehirde, diğer yandan da jandarma ve polis ekiplerinin katılımı ile tatbikatlar gerçekleştiriliyor.

BİN 600 KİŞİDEN OLUŞAN EKİPLERE EĞİTİM VERİLİYOR

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen ve İçişleri Bakanlığı tarafından ’Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan edilen Tunceli’de bin 686 ağır hasarlı yapı tespit edilmişti. Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kesiştiği noktada yer alan kentte konteyner kentler kurulmasının yanı sıra muhtemel bir depremde görev alacak jandarma ve polis ekiplerinden oluşan bin 600 kişiye eğitimler verilmeye başlandı. Kent merkezinde bulunan eski vali konağı

yıkılarak deprem tatbikat alanına dönüştürülürken, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu da bin 200’ü jandarma, 400’ü de polisten oluşan bin 600 kişilik ekibin katıldığı tatbikatı yerinde izledi.

ESKİ 'VALİ KONAĞI', TATBİKAT YERİ OLDU

Deprem tehdidinin henüz gelmeden ilin kapasitesiyle bir şeyler yapabilecekleri kanaatine vardıklarını belirten Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, ’’İlimiz güvenlik hassasiyeti öncelikli olan bir il. Geçmiş problemlerinin de çok büyük kısmını ardında bırakmış, şu an o sıkıntıları yaşamadığımız bir yer. Fakat bununla beraber hem jandarma hem polis mevcudiyetimiz diğer illerle mukayese ettiğimiz zaman oldukça fazla. Bunun bir hesabını yaptık arkadaşlarımızla beraber. Bizim hem polis özel harekat hem polis çevik kuvvet, jandarma özel harekat ve jandarma komando birliklerimizden tam 80 tim, bunu 20 kişiyle çarptığımızda yaklaşık bin 600 kişi, başka kolay kolay da muadili yakalanmayacak bir hazır kuvveti arama-kurtarma eğitimini almış hazır, profesyonel, birbiriyle çalışabilen, mesai arkadaşlarını bir araya getirebiliyoruz. Bulunduğumuz yer eski valilik konutu. Bunu yıktık ve burayı bir antrenman alanı, bir tatbikat alanı olarak belirledik. Burada zaman zaman 3 ayda, 4 ayda bir tekrarlama eğitimlerini devam ettireceğiz” dedi.

TUNCELİ, 'DEPREM TATBİKATLARININ OKULU' OLACAK

Oluşturulan bin 600 kişilik arama-kurtarma ekibini hazırda tutacaklarını ifade eden Vali Tekbıyıkoğlu, “İçişleri Bakanlığımız bu konunun üzerinde çok hassasiyetle duruyor. Yaptığımız görüşmeler neticesinde burada yeni parkurlar oluşturacağız. Tunceli bu işin okulu gibi olacak. Jandarmanın, emniyetin eğitim alanları olacak. Ve bu sürecin sonunda arama-kurtarma faaliyeti için ihtiyaç duyulan alet-edevat, teçhizat ve makineleri almış olacağız. Atama dönemi değişse de, buradaki personel batı görevine ya da başka göreve tayini çıksa bile biz buradaki kitleyi 3 ayda, 4 ayda bir vereceğimiz eğitimlerle zinde tutmak istiyoruz. Allah göstermesin deprem felaketini hiçbir bölgenin yaşamasını istemiyoruz ama buradaki hazır kuvvete ihtiyaç duyulduğu zaman ülkemizin içerisinde veya ülkemizin dışında AFAD’ımızın koordinasyonunda, İçişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda yönlendireceğiz. Burada bu işin oturmasını takım arkadaşlarımızla beraber çok ama çok arzu ediyoruz” diye konuştu.

CAN KAYIPLARI VE YIKIMLARIN ÖNÜNE GEÇMEYİ HEDEFLİYORUZ

6 Şubat depremlerinin ardından kentin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini hatırlatan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “Tunceli’deki ağır hasarlı yapılar tespit edildi ve hak sahipliği süreci devam ediyor. Biz il merkezinde ve ilçelerimizde bu hak sahiplerine verilmek üzere konteyner kentler oluşturduk. Fakat bunu aynı zamanda bir kentsel dönüşüm mekanizması olarak da kullanacağız. Şöyle ki kamu binalarımızda, kamu lojmanlarımızda eğer bir problem varsa bunların tespitlerini yaptırıyoruz. Bunları yıkarken memurlarımızın lojman ihtiyaçlarını buradan karşılıyoruz. Veyahut vatandaşlarımız derse ki benim yapım ağır hasarlı bunu yıkacağım, birkaç aylığına ihtiyacım var derse konteyner kentlerde geçici süreyle ikametlerini sağlamış olacağız. Bu münasebetle bakanlıkla bir mesai harcıyoruz. Bölgemizde henüz jeolojik etüt ve mikro bölgeleme çalışması yerel yönetimlerce tamamlanmamış. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile görüşmelerimizde Pülümür, Ovacık, il merkezi ve Nazımiye başta olmak üzere ihtiyaç duyulan yerlerde yerel yönetimlerin çalışmasına taban oluşturacak şekilde mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
6 Şubat depremlerinde zarar görmemekle beraber risk oluşturabilecek alanların tespitini de yaptıklarını kaydeden Vali Tekbıyıkoğlu, bu alanları tahliye ederek can kayıplarının ve yıkımların önüne geçmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!