Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    35.41
  • ALTIN
    2518.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66617.6$

Doğada denk gelirseniz uzak durun!


Doğada denk gelirseniz uzak durun!
Bingöl ili de dâhil olmak üzere Kuduz Salgınına Karşı 29 İlde Büyük Aşı Kampanyası Başlıyor

Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini Projesi İle 29 İlde Oral Aşılama gerçekleştirecek

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaban hayatı kaynaklı kuduz mihraklarının azalması amacıyla Bakanlığın "Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesi kapsamında 29 ilde önemli bir aşılama kampanyası düzenleyecek. Bu proje, Bingöl ili de dâhil olmak üzere 29 ilde 15 - 20 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yaptığı açıklama şöyle: “Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bakanlığımızca yaban hayatı kaynaklı kuduz mihraklarının azalması aracıyla   "Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesi kapsamında İlimizin de dâhil olduğu 29 ilde 15 - 20 Ekim 2023 tarihleri arasında oral aşılama yapılacaktır.”

Tilkilere özel olarak hazırlanan ve helikopterlerden doğaya atılacak köfte biçimindeki aşı yemleriyle kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılmasının önlenmesi ve bu sayede kuduz hastalığının insanlara bulaşma riskinin azaltılması hedefleniyor.

AŞILAMANIN YAPILACAĞI İLLER

Aşılamanın yapılacağı iller; Bingöl, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Muş, Erzurum, Bitlis, Batman, Ağrı, Kars, Ardahan, Erzincan, Tunceli, Sinop,  Samsun,  Amasya,  Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Konya, Mersin, Niğde, Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş olarak belirlendi.

VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLMALI!
Bingöl Tarım ve Orman Müdürlüğü, aşı uçağından atılan yemlere dokunulmaması, çocukların aşı yemlerine dokunmamaları konusunda uyarılmaları, aşı yemlerinin atılmasını takip eden haftada köpeklerin başıboş bırakılmaması, aşı yeminin içindeki sıvıya temas edilmesi durumunda en yakın sağlık birimine başvurulması uyarısında bulundu.
Aşılama sürecinde vatandaşların uyması gereken hususlar şöyle sıralandı:
“-Aşı yemi bulunduğunda kesinlikle dokunulmamalıdır. Bu yemler sadece tilkiler içindir. Dokunulduğunda yemlerin kokusu değişeceğinden tilkiler bu yemleri yemeyeceklerdir.
-Aşı yemleri çok ortalık bir yerde görülürse ona dokunmadan ayağımızla veya başka bir şeyle, tilkinin bulabileceği bir yere doğru uzaklaştırılması sağlanmalıdır.
-Aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpekler başıboş bırakılmamalı ve aşılı yemleri yemeleri engellenmesi gerekmektedir.
-Özellikle çocuklar bu aşılı yemlere dokunmamaları konusunda uyarılmalıdır.
-Kapsülün içindeki aşı göze, cildimize veya cildimizdeki açık bir yaraya temas ederse, temas noktaları temiz su ve sabun ile yıkanmalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.
-Bazı hayvanlarca bu yemler farklı yerlere taşınabilir. İnsanların bu yemleri bahçelerinde veya çevrede bulmaları halinde, yerden direk temastan kaçarak bir eldiven veya plastik bir torba ile almaları ve imha edilmesi için bir Veteriner Hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekmektedir.
Unutulmamalıdır ki; Kuduz hastalığı % 99,9 öldürücü ama aşılama ile % 100 önlenebilir bir hastalıktır.
Projenin amacına ulaşması ve tüm vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamamaları hususunda yapılan uyarılara uymaları önem arz etmektedir.”

HABER: EYLEM ÖZEN 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!