Bingöl
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    35.10
  • ALTIN
    2466.1
  • BIST
    10319.96
  • BTC
    65298.28$

Hülakü: Bir daha böylesi bir facianın yaşanmaması için mücadele edeceğiz


Hülakü: Bir daha böylesi bir facianın yaşanmaması için mücadele edeceğiz
İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonunda yer alan Hülakü, “Bir daha böylesi bir facianın yaşanmaması adına bütün alanlarda mücadele edecek ve yaşananları unutmayacağız” dedi.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplandı.
AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu’nun başkanlığını yürüttüğü TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonunda, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü de yer alıyor.
Yaşanan kazayı ayrıntılarıyla inceleyeceklerini ifade eden Atay Uslu, şeffaf ve tutarlı bir çalışma ortaya koyarak rapor hazırlayacaklarını bildirdi.
Meclis sitesinde yer alan habere göre Atay Uslu, geniş bir çalışma yapacaklarını, herkesi dinleyeceklerini, hiç kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak şekilde raporlama yapacaklarını kaydederek, "İhmal süreçlerini, bu tür kazaların olmaması için neler yapılması gerekiyor araştıracağız. 'Önce insan, önce çevre, sonra madencilik' mimarisinin oluşmasına da katkı sunmaya çalışacağız." dedi.

TÜRKİYE’NİN 22 BÖLGESİNDE ALTIN ARANIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan da, rzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunda sunum yaptı.
Abdullah Tancan, Türkiye'de 2022 itibariyle 12'si yerli, 2'si yerli ve yabancı ortaklı, 2'si yabancı sermayeli olmak üzere toplam 16 tüzel kişiliğin, 22 ayrı tesiste altın üretimi yaptığını aktardı.

"10 MİLYON 249 BİN 89 METREKÜP MALZEMENİN HAREKET ETTİĞİNİ HESAPLADIK"

İliç'teki maden ocağının ruhsatlarına ve izinlerine ilişkin de bilgiler veren Tancan, işletmeci Anagold Madenciliğin iki ortağının bulunduğunu belirtti.
Maden ocağındaki toprak kaymasının ardından yapılanları anlatan Tancan, toprak altında kalan 7 işçinin Sabırlı Deresi bölgesinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Abdullah Tancan, toprak kaymasının yaşandığı alanın fotoğraflarını göstererek, şöyle devam etti: "Yığın liç alanında 34 milyon 338 bin 836 metreküplük malzeme heyelandan önce bulunmaktaydı. Alandan 10 milyon 249 bin 89 metreküp malzemenin hareket ettiğini hesapladık ve ölçtük. Hareket eden malzemenin 4 milyon 529 bin 10 metreküpünün Sabırlı Deresine aktığını, 1 milyon 922 bin 471 metreküpün manganez ocağına aktığını hesapladık. Geri kalan 3 milyon 797 bin 608 metreküp malzeme de yığın liç sınırları içinde duruyor."
Adli soruşturma kapsamında 8 kişinin tutuklandığını anımsatan Tancan, ilgili bakanlıklar tarafından da idari soruşturma başlatıldığını dile getirdi.

HÜLAKÜ: BİR DAHA BÖYLESİ BİR FACİANIN YAŞANMAMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Toplantıya katılan DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü ise, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İliç'te yaşanan maden faciasının tüm yönleriyle araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'ndayız. Bir daha böylesi bir facianın yaşanmaması adına bütün alanlarda mücadele edecek ve yaşananları unutmayacağız” dedi.
(Haber Merkezi)
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!