Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.41
  • ALTIN
    2525.8
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67091.71$

Kreşlerde çocuklara Zazaca öğretilmeli

Kreşlerde çocuklara Zazaca öğretilmeli
Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Varol, Zazaca’nın yaygınlaşması için somut adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Zazaca’nın kreşlerde çocuklara öğretilmesi için çalışmalar yapılmalı” dedi.

Bingöl Sivil Toplum ve Dayanışma Platformu, şubat ayı toplantısında, seçmeli ders ve engellilerin yaşadığı sorunları gündeme aldı.
Bingöl Sivil Toplum ve Dayanışma Platformu (BİNSİDAP), her ay düzenlediği toplantıda ilin sorunlarını gündeme getiriyor. Şubat ayı olağan toplantısına, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Varol katıldı.
Zazaca hakkında bilgiler veren Murat Varol, “Bir dil ne kadar kadim olursa olsun, ne kadar güzel özelliklere sahip olursa olsun kendi toplumu içerisinde değer görmezse ve ülkesi içerisinde para etmeyecek seviyede değersizliğe düşerse kaybolmaya mahkûm olur” dedi.

ZAZALARIN NÜFUSU ARTIYOR ANCAK DİLİ KONUŞANLARIN SAYISI DÜŞÜYOR

Bir dilin, kullanıldığı kadar var olduğunu ifade eden Murat Varol, “Zazaca dili çok eski bir dil olup zengin gramer özelliklerine sahiptir. Zazaca bütün sahipsizliğine rağmen diğer dillerin sahip oldukları manevi, fiziki ve bilimsel özelliklere sahiptir. Fakat şuan Zazaca dilinin durumunu ele aldığımızda, Zazaların nüfusu artmasına rağmen Zazaca konuşanların sayısının gittikçe azaldığını ve bunun bilimsel olarak teyit edildiğini görüyoruz. Eskiden Zazaca, evlere hapsedilmiş, sadece anne ve babalarımız konuşuyordu. Maalesef artık evlerde de konuşulmaz duruma geldi” diye konuştu.

ZAZACA’NIN YAYGINLAŞMASI İÇİN SOMUT ADIMLAR ATILMALI

Zazaca’nın yaygınlaşması için somut birkaç adım atılması gerektiğini belirten Varol, şunları söyledi; “örneğin kreşlerde Zazaca dilinin öğretilmesi için çalışmalar yapılmalı. Çünkü anadil eğitimine küçük yaşlarda başlanmalıdır. Aksi takdirde öğrenci kendi dilini sonradan öğrenmeye çalıştığında yabancı bir dil öğreniyormuş gibi bir hisse kapılır. Bu durum öğrencinin kendi dilini öğrenmesini zorlaştırır ve kendi dilinden soğumasına sebebiyet verir. Yine valilikte, hastane ve adliye gibi kurumlarda Zazaca dilinde tercümanlık ile ilgili çalışmalar yapılmalı.”

ZAZACA SEÇMELİ DERS 19 ŞUBAT’A KADAR SEÇİLEBİLİR

Seçmeli ders konusuna da değinen Varol, ortaokul öğrencilerinin 19 Şubat’a kadar seçmeli ders seçebileceğini belirtti. Varol, “Öğrencilerin ve velilerin seçmeli ders seçimi konusunda da duyarlı olmalarını istiyoruz. Öğrencilerimizin anadillerini öğrenerek yetişmelerini istiyoruz. Okul idarecilerinin seçmeli ders sürecinde Zazaca dersinin seçilmesi hususunda öncü irade göstermelidirler.
Bir halk diliyle tanınır, dili kaybolmuş bir halkın varlığından bahsedilmez. Eğer bugünkü çocuklarımız Zazaca’yı öğrenemezlerse yaklaşık 50 yıl içerisinde dünyada Zazaca konuşan insan sayısında çok ciddi azalmalar olur” dedi.

ENGELLİLER SOSYAL YAŞAM MERKEZİNDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR NELER?

Bingöl Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezi Koordinatörü Bahattin Tüz ise, merkezde engellilere yönelik yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Tüz, şunları söyledi; “Engelliler koordinasyon merkezimiz, engelli bireylerimizin, sosyal yaşamlarındaki psikolojik veya bedensel zorlukları, güven duygusu içerisinde aşabilmelerini sağlamak ve günlük yaşam içerisinde gerekli olan bağımsız yaşam becerilerini kazandırmak amacıyla kurulmuştur. Engelli bireylerin sosyal yaşama ve istihdama katılmasını desteklemek, sosyal becerilerinin artması, aile bireyinin sosyal hayata katılımının arttırılması, engellilik alanında farkındalığının artması için birçok etkinlikler yapılıyor. Bunlardan bazıları; resim atölyesi çalışmaları, müzik ve koro çalışmaları, kültür gezileri, sinema -film gösterimleri, satranç, el sanatları, gitar ve müzik gibi çalışmalardır. Bu öğrencilerin sosyal yaşam merkezine ulaşımları, görevli personel eşliğinde servisle sağlanmaktadır.”
Fuat OTLAK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 347
    SEVDİM
  • 73
    ALKIŞ
  • 5
    KOMİK
  • 6
    İNANILMAZ
  • 9
    ÜZGÜN
  • 17
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!