Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.43
  • EURO
    35.38
  • ALTIN
    2527.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66665.498$

"Maden Felaketinin Sorumluları Yargı Karşısında Hesap Vermeli"


"Maden Felaketinin Sorumluları Yargı Karşısında Hesap Vermeli"
TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu: Erzincan İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, tüm ÇED kararları iptal edilmeli.

"Maden Felkatinin Sorumluları Yargı Karşısında Hesap Vermeli"

TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu: Erzincan İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, tüm ÇED kararları iptal edilmeli.

Erzincan İliç'te 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kayması, Kompleks Maden İşletmesi'nde yaşanan çevre felaketlerinin ve ihmalkarlığın sonucunda gerçekleşti.

TMMOB ve bileşenleri, madenin faaliyete geçtiği 2008 yılından itibaren siyanürlü altın madenciliği yönteminin risklerini ve bölgenin heyelan tehlikesini defalarca dile getirdi.

21 Haziran 2022'de siyanürlü solüsyon sızıntısı yaşanmasına rağmen, gerekli önlemler alınmadı ve maden faaliyeti durdurulmadı. Yaşanan felaketin ardından verilen para cezası ve kısa süreli faaliyet durdurma kararının ardından maden yeniden faaliyete geçti.

TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu, "Erzincan İliç Altın Madeni Derhal Kapatılmalıdır" diyerek konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği gibi 13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan İliç’te bulunan Kompleks Maden İşletmesinde 
toprak kayması meydana gelmiştir. Faaliyete girdiği 2008 yılından itibaren birbiri ardına ortaya çıkan çevresel felaketlerle sıklıkla gündeme gelen Kompleks Maden İşletmesinde gerçekleştirilen sömürge madenciliği ile yalnızca doğamız ve kaynaklarımız değil, yaşamlarımız da katledilmektedir. Faaliyete girdiği yıldan bugüne, mevzuatlar etrafında dolaşılarak parça parça hazırlanan projelerle devasa nitelik kazanan Kompleks Maden İşletmesinin yarattığı tahribat ve oluşturduğu tehlikeTMMOB ve bileşenleri tarafından daha önce de pek çok kez kamuoyuna açıklanmıştı. İşletmenin çevre üzerinde yarattığı ve yaratacağı tahribat ısrarla ifade edilmiş; siyanürlü altın madenciliği yönteminin barındırdığı riskler itibariyle vazgeçilmesi gereken bir yöntem olduğu, bölgenin depremsellik ve heyelan açısından tehlikeleri de ayrıntıları ile vurgulanmıştı. Tüm bu ısrarlarımız kaile alınmamıştı ve tam da dile getirdiğimiz riskler gerçekleşmiş ve 21 Haziran 2022 tarihinde siyanürlü solüsyon taşıyan borularda yırtılma neticesinde siyanürlü solüsyon sızdırmazlık alanı dışına taşarak çevresel tahribata neden olmuştu.Aynı olayda yaşanan felaketin üzerinden geçen 5 günün ardından ancak şirket hakkında 'çevrenin taksirle kirletilmesi sonucu toprakta, suda, havada kalıcı etki bırakması' suçundan para cezası uygulanmıştı. Kamuoyunda tepkilerin büyümesi ve sürmesi ile yaşanan felaketin üzerinden geçen 6 günün ardından şirketin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmişti. Akabinde ise hiçbir şey olmamış gibi taksirle işlenen suç bakımından gerekli ödeme yapıldığından durdurma kararı kaldırılmış ve şirket faaliyetlerine devam etmişti."

ÇED Gerekli Değildir, Kararı Verildi!

"Yaratılan tahribatların tümü ortadayken defaatle ifade ettiğimiz uyarılar hiçbir şekilde kaile 
alınmamış aksine faaliyetin durması bir yana 2023 yılında Kompleks Maden Açık Ocak Genişleme 
projesine ilişkin 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verilmiştir. 
Tüm bu süreçlerde TMMOB tarafından gerek açılan dava dosyalarında olsun gerekse ilgili idarelere 
verilen itiraz dilekçelerinde olsun liç sahasında yaşanabilecek kayma defaatle dile getirilmiştir. Bu 
itirazlar ısrarla dikkate alınmamış ve faaliyetin devamına imkan sağlanmıştır. Neticesinde ise ne 
yazık ki ısrarla dikkat çekmeye çalışılan tehlike meydana gelmiş ve 9 emekçi yurttaşımız toprak 
altında kalmıştır. Meydana gelen kaymadan dolayı siyanür içerikli muhtevaların Fırat Nehri’ne ulaşması yüksek ihtimaldir. Bu durumda da yurdumuz başta olmak üzere Suriye ve Irak da etkilenecektir. Daha net tabirle tüm Mezopotamya ekokırım ihlaline maruz kalacaktır. 
Bu yaşananların sorumluları TMMOB ve bileşenlerinin itirazlarını ve uyarılarını dikkate 
almayanlardır."

Altın Madeni Derhal Kapatılmalıdır!

"Bir kez daha sesleniyoruz; madenlerimiz ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı 
olmaktan çıkarılmalı, İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, tüm 
ÇED kararları iptal edilmeli, alanın tümü bilimin esasıyla doğru tekniklerle temizlenmeli ve 
rehabilitasyon planı da hazırlanarak işletme derhal kapatılmadır."

Haber: Ahmet Boydaş 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!