Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.14
  • ALTIN
    2517.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66691.5$

“Muhtar, Seçildikten Sonra Siyasi Kimliğini Bir Kenara Bırakacak!”


“Muhtar, Seçildikten Sonra Siyasi Kimliğini Bir Kenara Bırakacak!”
Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku, derneğin gelişimden hedeflerine; muhtarların en sık karşılaştığı sorunlardan, muhtar yetkilerini artırmaya yönelik yapılan çalışmalara dair birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku, 1994 yılında mahalle muhtarı olarak seçilmesinin ardından derneği devraldı.  Butaku, 1982'de kurulan ancak pasif durumda olan derneği canlandırarak 30 yıldan fazla bir süredir başkanlık görevini sürdürüyor.

Şu an hem Doğu Anadolu Federasyon Başkanlığı'nı yürüten hem de Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcılığı'nı sürdüren Butaku, 30 yılı aşkın süredir muhtarlık camiasına hizmet ediyor.

Butaku, görev süresi boyunca derneğin gelişimden hedeflerine, muhtarların en sık karşılaştığı sorunlardan, muhtar yetkilerini artırmaya yönelik yapılan çalışmalara dair birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Butaku, Bingöl Kent Haber gazetesine verdiği röportajda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

İşte röportajdan öne çıkan başlıklar…

“Bir Muhtar, Muhtar Seçildikten Sonra Siyasi Kimliğini Bir Kenara Bırakacak!”

Muhtarlar Derneğinin Ana Hedefleri Ve Amaçlarından Size Biraz Bahseder Misiniz?

Bizim hedefimiz burada insanlara sadece hizmet etmek, tüm arkadaşlarımla her zaman diyorum bir muhtar, muhtar seçildikten sonra siyasi kimliğini bir kenara bırakacak. Asla siyasi kimlik taşımayacak,  çünkü ben bir mahallede seçiliyorsam, her fikirden insandan oy alıyorum. Dolayısıyla siyasi kimliklerimizi her zaman diyorum kenara bırakacağız ve o şekilde devam edeceğiz. Yine burada hedeflerimizin en büyüğü insanlar, mesela köyden gelen vatandaş veya muhtar, burada derneği devraldığım günden bu yana tüm vatandaşların dilekçesini, muhtar arkadaşlarımızın dilekçelerini, yazıyoruz. Ve bunları yaparken de dernek bugüne kadar hiçbir insandan tek bir kuruş bile almadı. Ne mühür parası adı altında, ne dilekçe adı altında, bütün dilekçelerini yazıyoruz. Yalnız tek bir prensibim var, ben burada asla ve asla şikâyet dilekçesini yazmam.  Kimse kimseyi şikâyet etmesin, sorununuz varsa kendi aralarında çözsünler. Birbirlerini şikâyet ediyorsalar avukatlar orada; gidip paralarını verip, yazınlar.  Yine burada hedefimiz tüm muhtarları bir arada tutup; Bingöl’ün sorunlarına eğilmek ve Bingöl’ün sorunlarıyla ilgilenmektir. Mesela dağınık bir yapı olduğu zaman kurumlardan da hizmet alamaz sınınız, ama şu an bütün kamu kurumlarının kapısı bize sonuna kadar açık. Gittiğimiz zaman imkânlar ölçüsünde bir tek bana değil, tüm arkadaşlarıma hizmet sunuyorlar. Ama şimdi desek tüm kamu kurumları bunu yapıyor o da yanlış olur. Tabii ki yüzlerce kamu kurumumuz var, içinde bazıları bazen hiç dikkate almıyorlar, dikkate almayanlarla da önce uygun dille konuşuyoruz, olmadı mı biz de onlar tarzında, kavgayla bağırarak çağırarak değil de resmi yollara başvuruyoruz.  Genellikle üst düzey yöneticilerle ilgili sıkıntılar yaşanıyor.

“Muhtarın İhtiyaç Duyduğu Her Şeyi Burada Yapıyoruz”

Derneğin Bingöl’deki Muhtarlar İçin Sunduğu Hizmetler Nelerdir?

2000’den bu yana bütün köy muhtarlarımızın evlenme işlemleri derneğimizde yapılıyor. Muhtarlarımızın resmi işlemlerini burada yapıyoruz. Bazı arkadaşlarımız dilekçe yazamıyor, hemen hepsinin dilekçesini yani kısacası muhtarın ihtiyaç duyduğu her şeyi burada yapıyoruz.

“Yapılan Hizmetin Kalitesi Tartışılır”

Bingöl’deki Muhtarların En Sık Karşılaştığı Sorunlar Neler? Siz Bu Sorunlara Karşı Nasıl Çözüm Yolları Üretiyorsunuz?

Muhtar icraatçı bir kurum değil, muhtar ricacıdır, gider dilekçesini verir kurumdan hizmet ister. Tabii bazı hizmetler yapılmıyor mesela şu an merkeze bağlı 88 köyümüz. Çoğunda asfalt,  içme suyu, altyapı gibi hizmetler tamamlanmış ama hizmetin kalitesi düşük olduğu için köyde, köylü sorumluluğu muhtara yüklüyor, diyor ki ya sen muhtarsın niye bu böyle!  Muhtar teknik eleman değil ki,  teknik eleman projeyi çizmiş müteahhitte vermiş. Ama muhtar geliyor biz de, muhtarla birlikte o ihaleyi yapan kuruma gidip bu konuları konuşuyoruz, teknik elemanları gönderiyoruz, bazılarını düzeltme şansımız oluyor, bazılarında düzeltemiyoruz. Muhtarlarımızla ilgili tüm iş ve işlemleri biz burada takip ediyoruz. Ve elimizden geldiği kadarıyla da kurumlarla muhtarlar arasındaki sıkıntıya da müdahil oluyorum.  

 “Bingöl Kimliğiyle, Bingöl’e Hizmet Edelim”

Muhtarlar derneği kamu kurumları ve yerel yönetimle nasıl işbirliği yapıyor? Biraz bundan bahseder misiniz?

Yerel yönetimler dediğiniz siyasi olanlar,  biz mümkün mertebede kendilerine de diyoruz biz siyasi kimliklerimizi kenara bırakın gelin Bingöl kimliğiyle, Bingöl’e hizmet edelim, bunda başarılı oluyor muyuz? Kısmen başarılı oluyor, kısmen de olmuyoruz. Ama kamu kurumlarında eğer amaç Bingöl ise ne gerekiyorsa yapıyoruz, sonuna kadar mücadele ediyoruz ki Bingöl’e hizmet edelim. Bu konuda da kamu kurumlarımız duyarlı bize destek oluyorlar.  Bazen biz çok şey istiyoruz, örneğin bir iş yapılıyor benim köyümde 3 tane daha yapın diyorum ama maddi imkânlar kısıtlı. Her şeye rağmen kamu kurumlarıyla ilgili olarak biz diyalog içerisinde çalışmayı çalışıyoruz.

 Muhtarlar arasında sorunların çözümü için arabuluculuk gibi hizmetler sunuluyor mu?

Şimdi çok fazla sorunumuz yok ama geçmişte çok ciddi sorunlar yaşadık. Bunların hepsinin arasına girip %90 ‘da herhangi bir mahkemeye veya herhangi büyük bir tartışmaya gitmeden çözdük. Bu da genellikle köy sınırlarıyla ilgili oluyor yani A köyü diyor benim sınırım buradan gidiyor, B köyü diyor buradan gidiyor. Bu konuda birçok konuda arabuluculuk yaptık, büyük ölçüde de başarılı olduk.

“Türkiye’de Yerel Yönetimler Kanunu Çıkmalı”

Türkiye’de yerel yönetimler kanunu çıkmalı diyen Bataku;

Biz halen 1931 yılında çıkarılan köy kanunuyla yönetiliyoruz. Mahalle muhtarının bir kanunu bile yok, yani kanuna bağlı değiliz sadece bize bir mühür vermişler, tüzel kişiliğimiz yok ama köy muhtarlarında tüzel kişilik var.  O da 1930 yıllarda yapılan kanunla yönetiliyor. Bunun acilen değişmesi lazım, biz yerel yönetimler kanunuyla ilgili geçen sene 20 günlük mecliste bir çalışmamız oldu, hükümet kanadı ve komisyonlarla birlikte çalışma yaptık.  Önerilerimizi sunduk, sahada gördüğümüz eksiklikleri götürdük, dikkate alacaklarını söylediler.

Bu kanunun çıkması durumunda somut değişimler olacağını söyleyen Bataku konuşmasına şöyle devam etti: “muhtar ilk seçildikten sonra,  bir ay boyunca eğitim alması lazım,  insanlarla nasıl diyalog kuracağını,  eğer asabi ise muhtarlık yapamayacağı, bunları bile o yerel yönetimler kanuna yerleştirdik, çıkarsa inşallah daha iyi olacak.”

“Muhtarların Yetkisinin Artırılması Yerel Yönetimler Kanunu Çıkmasına Bağlı”

Muhtarların yetkilerini artırmaya yönelik herhangi girişimlerde bulundunuz mu?

 Muhtarların tüm yetkisi şu an alınmış,  bizde hiçbir yetki yok. E-devlete geçmeden önce muhtarın elinde yetki vardı, ama şu an bizde hiçbir yetki yok. Muhtarların yetkisinin artırılması bu yerel yönetimler kanunu çıkmasına bağlı. Yani o çıkmazsa hiçbir yetki yok, şu an köy muhtarlarına da yine kısmi yetki var ama mahalle muhtarların hiçbir yetkisi yok. Sadece biz kamu kurumlarındaki işleri takip ediyoruz ve rica ediyoruz, başka hiçbir yetkimiz yok.  İşte o kanun çıkarsa muhtarların yetkisi olur.

Bataku sözlerini şu şekilde sonlandırdı;

Bir insan hizmet için seçildim diyorsa, muhtarlıkta olsun, Belediye Başkanlığında olsun, Encümenlikte, İl Genel Meclis Üyeliği, Belediye Meclis Üyeleri ve diğer sivil toplum örgütleri kendi şahsi menfaatlerini düşünmeyecekler.  Kendi menfaatini düşünüyorsa gitsin başka iş yapsın, çünkü burada gerçekten bizim el birliğiyle bu ilimize hizmet etmemiz lazım. Bugün ben, Belediye Başkanı ve diğer meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, muhtar arkadaşlarımla iş birliği yaparsak her türlü sorunu çözeriz. Ve bizim ilimizde gerçekten şu an iyi,  ben bütün illere gidip geliyorum kırsalda şu an bizim aldığımız hizmetler bayağı iyi ama hizmet kalitesini tartışırız. Yani hizmet kalitesi sıkıntılı onu da alan firma ya da buradaki teknik elemanın duyarsızlığından oluyor. Benim söyleyeceğim biz kendi işimize sahip çıkmazsak eğer biz bu ilde gelecek nesillere hizmet etmek için mücadele etmezsek gelecek nesiller bizden nasıl bahseder! Gelecek nesillerin rahat yaşayabilmesi için ilimize sahip çıkarmamız lazım.

RÖPORTAJ: EYLEM ÖZEN

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!