Bingöl
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66718.326$

Rektör Çapak, Bingöl Üniversitesi'ni TV'de Anlattı


Rektör Çapak, Bingöl Üniversitesi'ni TV'de Anlattı
Bingöl Üniversitesi'nin geldiği noktayı katıldığı canlı yayın programında anlatan Rektör Çapak: Obez bir üniversite olmak istemiyoruz

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Elâzığ'da yayın yapan Kanal 23 TV kanalında yayınlanan 'Ayrıntı' programının canlı yayın konuğu oldu. Katıldığı TV programında Bingöl Üniversitesi'nin fiziki alanı ve konumu hakkında açıklamalar yapan Rektör Çapak, “Şehrin içerisinde çok güzel bir kampüsümüz var. Dolayısıyla gençler nizamiyeden çıktıkları gibi hemen sokakta, alışveriş merkezlerinde kendilerini bulabiliyorlar. Göreve başladığımızda kampüsümüzün bitişiğindeki ormanlık alanı kampüsümüze dahil ederek, kampüs alanımızı genişlettik. Kampüs alanımızı genişletmeseydik, ne Elazığ yoluna bakan yeni nizamiye ve MYO bağlantı yolu ne Hayvan Hastanesi ne ilahiyat Fakültesi ne Diş Hakimliği Hastanesi ne de bundan sonra yapılacak binalara ait alanlar olmayacaktı. Tabii esas olan sadece fiziki alan değil. Fiziki alanla ilgili epey uğraştık, yatırım yaptık. Yakın zamanda YÖK'ün üniversite raporları yayımlandı. Türkiye'deki ilk 5 yeşil kampüsten birisiyiz. Binlerce ağaç dikildi. Yeşil meşe ağaçlarıyla dolu bir alan. Dolayısıyla yemyeşil bir kampüsümüz var” dedi.

SOSYAL İMKÂNLAR BAKIMINDAN İYİ BİR NOKTADAYIZ

Bingöl Üniversitesi'nin kütüphane ve sosyal imkânlar bakımından iyi bir noktada olduğunu belirten Rektör Çapak, “Büyük bir kütüphanemiz var, mimarisi de çok güzel. Aynı anda bin 200 kişi kullanabiliyor. Kütüphanemizde bireysel çalışma odaları da var. Kütüphanenin içinde küçük bir 'cep sineması' var. Dolayısıyla kütüphanemiz son derece işlevsel. Hakikaten birçok büyük şehirde olmayan bir imkân var orada. Onun dışında sosyal yaşam merkezi olarak tanımladığımız bir alanımız var. Merkezi kafeterya, yemekhane, kafeterya vesaire alanları var. Spor Fakültemizin içerisinde spor alanları var, kapalı spor salonumuz var. Önümüzdeki zamanlarda fırsat bulabilirsek İnşallah sadece gençlerin istifade edebileceği bir gençlik merkezi düşünüyoruz” diye konuştu.

OBEZ BİR ÜNİVERSİTE OLMAK İSTEMİYORUZ

Bingöl Üniversitesi'nin akademik birimleri, öğrenci sayısı ve yabancı uyruklu öğrencileri hakkında da bilgi veren Rektör Çapak, “Bizim hâlihazırda 19 bin civarında öğrencimiz var. Dolayısıyla büyük bir üniversiteyiz. 40 farklı ülkeden yabancı öğrenci alıyoruz. Orada da kotamız var. Aynı ülkelerden çok fazla öğrenci almıyoruz. Bingöl'ün, Türkiye'nin gelenek-göreneklerini öğreniyorlar. Hem bizim gönül elçilerimiz oluyorlar hem de aynı zamanda eğitimle ilgili kendi eğitim süreçlerini tamamlıyorlar. 10 fakültemiz, 6 meslek yüksekokulumuz, 5 enstitümüz, 21 tane de araştırma merkezimiz var. Bir de yüksekokulumuz var. Devasa bir üniversiteyiz. 750’ye yakın akademisyenimiz var. İdari personelle beraber toplamda bin 400 civarında personelimiz var. Biz hantal, sağlıklı büyümeyen, obez bir üniversite olmak istemiyoruz. Hâlihazırda var olan öğrenciler bize yeter. Belki önümüzdeki zamanlarda eklemek istediğimiz fakültelerimiz olabilir. Öğrenciyi biz sadece kendi bölgemizden değil, Türkiye'nin her yerinden istiyoruz. Dolayısıyla sadece bir bölgeden, ilden ve komşu illerden oluşan değil; ulusal ve uluslararası düzeyde bir üniversite olmak istiyoruz. Bunun da altyapısını oluşturmak için özel çaba sarf ediyoruz” dedi. 

ARI ÜRÜNLERİ ALANINDA İHTİSASLAŞMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Bingöl Üniversitesi'nin arı ve arı ürünleri alanında ihtisaslaşma sürecini devam ettirdiğini aktaran Rektör Çapak, “Biz arı ürünleri ve endemik bitkiler alanında güzel çalışmalar yaptık. Bir arı kompleksimiz var. Burada arı kovanları var. Arı ıslahı ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Şehirlerarası yol güzergâhında kendi ürünlerimiz için tanıtım ve satış ofisi yaptık. Bingöl coğrafyasında yeni tespit edilen bir takım bitkiler var. 17-19 Kasım’da Uluslararası Bal Şurası, Türkiye'de ilk defa yapıldı. Bingöl balının kalitesinin ortaya çıkması için çalışmalar yapıyoruz. 36 bölge, 108 farklı noktaya 3 yıl boyunca arı kovanları koyduk ve 3 yıl boyunca aldığımız numuneleri inceledik. Bunun akabinde Bingöl balı coğrafi işaret belgesi aldı. Coğrafi işaret belgesi, bütün Bingöl coğrafyasındaki 117 bitkiden hareketle alınmış bir coğrafi işaret belgesidir. O süreçten dolayı şimdi Bingöl balı Avrupa Birliği coğrafi işaret sürecinde olan tek bal! Sadece bal değil, polen ile ilgili, propolis ile ilgili, arı ürünleriyle ilgili çalışmalar var” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ'IN BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ'NİN KURULMASINDA BÜYÜK DESTEĞİ VAR

Bingöl Üniversitesi'nin kurulması ve bu aşamaya kadar gelmesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın her aşamada büyük destekler verdiğini belirten Rektör Çapak, “Sağ olsunlar biz göreve başladığımız günden itibaren güçlerini arkamızda hissettik. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız’ın Kalkınma Bakanlığı döneminden beri özellikle üniversitelere ciddi anlamda katkıları olmuş. Bingöl Üniversitesi zaten kendilerinin eseri. Bunu kolaylıkla söyleyebilirim. Kendilerinin desteği olmasaydı Bingöl Üniversitesi'nde bizim bu başarıya ulaşmamız, kampüsümüzü bu derece büyütmemiz ve ihtiyacımız olan binaları vesaire yapmamız zor olurdu. O yüzden onların varlıkları bize güç katıyor. Ben İnşallah gerek Türkiye’deki üniversiteler, özellikle de bizim bölgedeki üniversitelerin bunu bir fırsat bilerek proje ağırlıklı bir takım çalışmalar yapmalarını temenni ediyorum. Ben eminim proje varsa destekleri vardır. Bu noktada bize düşen işler var. Biz yaparsak arkası gelir” dedi.
EROL YILMAZ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!