Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.16
  • EURO
    35.14
  • ALTIN
    2529.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67137.05$

Sel felaketlerinin nedenleri araştırılmalı


Sel felaketlerinin nedenleri araştırılmalı
Bingöl’de meydana gelen sel felaketlerinin araştırılması için Meclis’e önerge veren Hülakü, olası sel felaketlerinde maddi ve manevi zararların en aza indirilmesi için gerekli planlama ve etüt çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti.

HEDEP Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de geçtiğimiz Pazar günü etkili olan sağanak yağış sonrası oluşan sel olayları ile ilgili Meclis’e 5 ayrı soru önergesi ve araştırma önergesi sundu.
İklim değişikliği ve küresel iklim krizinin etkisiyle son yıllarda yağmur ve kar yağışlarının mevsimlere göre olağanüstü bir seyir izlediğini ifade eden Hülakü, “Hemen her yıl Türkiye’nin birçok bölgesinde sel felaketleri yaşanmakta, ciddi can kayıpları ve maddi zarar meydana gelmektedir. Bingöl’de de son yıllarda sel felaketi sayısında ciddi bir artış yaşanmıştır. Hemen her yıl, her mevsimde yoğun yağış sebebiyle ulaşım ağları kullanılamaz hale gelip çökmekte ve yıkılmaktadır. Can kayıpları yaşanmakta, hayvancılıkla geçimini sağlayan yurttaşların hayvanları telef olmakta, ev ve iş yerleri kullanılmaz hale gelmekte ve şehir merkezi, ilçe ve köylerde yollar kapanmaktadır. Peşisıra yaşanan sel felaketlerine rağmen her defasında aynı mağduriyetlerin yaşandığı kamuoyuna yansımakta ve kalıcı hiçbir önlem alınmadığı görülmektedir. Bu sebeple Bingöl’de meydana gelen sel felaketlerinin araştırılması ve olası sel felaketlerinde yurttaşların maddi ve manevi zararlarının en aza indirilmesi, gerekli planlama ve etüt çalışmalarının hassasiyetle yapılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz” dedi.


ARAŞTIRMA ÖNERGESİNİN GEREKÇESİ
Hülakü, araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi; “Bingöl, Türkiye’de afetlerin en fazla zarar verdiği illerden biridir. Bingöl’ün tamamı birinci derece deprem bölgesinde yer  almaktadır.  Bunun  yanı sıra,  heyelanlı alanların  çokluğu ve  akarsu vadilerinde  yapılan  yerleşimler,  il  genelinde heyelan ve  su  baskınlarının  yoğun  olarak görülmesine  yol açmaktadır. AFAD tarafından yayımlanan 2021 tarihli İl Afet Risk Azaltma Planı’na göre Bingöl ilinde sel felaketi ve taşkınların genel sebebinin dere yataklarında yapılaşmaya gidilmesi, yapılaşmaya izin verilmesi ve derelerde yeterli ıslah çalışmalarının yapılmamasıdır. Aynı raporda 2017 yılında meydana gelen sel felaketi sonrasında Çapakçur köprüsünün yıkıldığı ifade edilmiş, söz konusu yıkımın gerekçeleri teknik bir şekilde ele alınmış, gerekli planlamaların yapılacağı belirtilmiştir. Ancak aradan geçen 6 yıllık sürede yani 19 Kasım 2023 tarihinde meydana gelen yoğun yağış sonrasında Çapakçur köprüsü tekrar yıkılmış ve kullanılmaz hale gelmiştir. Sadece bu örnek plansızlığın bir plan olarak sunulduğunu açıkça göstermektedir. 
19 Kasım 2023 tarihinde yaşanan yoğun yağışlar sonucunda Karlıova ilçesi Bağlisa köyünde ciddi hasarlar meydana gelmiş, köy yolu ulaşıma kapanmıştır. Aynı şekilde Ulukapı köyünde yaşanan sel felaketinde 2 çoban ve 30 küçükbaş hayvan sel sebebiyle mahsur kalmıştır.
Genç ilçesi Derekul Caddesi’ndeki sözde ıslah edilmiş dereler taşmış, ulaşım yolları çökmüştür.
Bingöl şehir merkezinde ise birçok iş yeri sular altında kalmış, Çapakçur köprüsü yıkılmıştır. 
Sadece son üç yılda 15’in üzerinde sel ve taşkın meydana gelmiştir. Bingöl Merkez ilçesi, Genç ilçesi merkezi ve bazı köyleri, Solhan ilçesi Mutluca köyü, Asmakaya köyü ve Yenibaşak beldesi, Karlıova ilçesi merkez ve bazı köyleri, Yedisu ilçesi ve Karlıova yolu üzerindeki köylerde sürekli bir şekilde sel ve taşkınlar yaşanmış ciddi oranda maddi zarar ortaya çıkmıştır. Yaşanan bu sel ve taşkınların zaman içerisinde aynı yerlerde aynı zarara yol açtığı görülmüş, ıslah çalışmaları ve afet planlamalarının geçersizliği ortaya çıkmıştır. 
Tüm bu yaşananların gösterdiği şey şudur; Bingöl ilinin her yönüyle afetlere hazırlıklı olması gerekmektedir. Bu yönde gerekli planlamalar derhal yapılmalı, söz konusu rapor ve çalışmalarda tespit edilen dere yataklarında yapılaşma izinleri ve dere ıslahı çalışmalarının yetersizliği sorunları giderilmelidir. Vahim bir şekilde tekerrür eden sel ve taşkınların yıllar içerisinde aynı yerlerde aynı zararlara ve mağduriyetlere sebebiyet vermesini kabul etmek mümkün değildir. Bu sebeple TBMM çatısı altında Bingöl’de meydana gelen sel felaketlerinin araştırılması, sebeplerinin belirlenmesi, gerekli çözüm önerilerinin hayata geçirilmesinin sağlanması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmalıdır.”
5 BAKANLIĞA ÖNERGE VERİLDİ
Hülakü, ayrıca sel olayları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 5 ayrı soru önergesi verdi.
(Haber Merkezi)
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!