Bingöl
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66738.968$

Yılmaz, İçişleri Bakanlığını adres gösterdi

Yılmaz, İçişleri Bakanlığını adres gösterdi
HEDEP Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de yaşanabilecek olası depremle ilgili meclise soru önergesi sunarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplandırılmasını istedi. Yılmaz, önergede bahsi geçen konuların İçişleri Bakanlığının görev ve yetki alanında olduğunu belirtti.

Bingöl’de uzmanlar sık sık 7’nin üzerinde deprem olabileceği uyarısında bulunurken, HEDEP Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, olası depremle ilgili Meclis’e soru önergesi sundu.
Hülakü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplandırılması talebiyle meclise sunduğu önergede, “AFAD tarafından 2017 yılında hazırlanan “Bingöl’de 7 ve üzerinde bir büyüklükte yaşanacak deprem senaryosu” raporuna göre Bingöl’de depremden etkilenecek kişi sayısı 254 bin 770 olup, yaklaşık 50 bin olan bina sayısının yarısının yıkık, az hasarlı, ağır hasarlı ve orta hasarlı hale geleceği belirtilmiştir. Ayrıca yine söz konusu senaryoya göre en az 20 bin kişinin az, orta ve ağır şeklinde yaralanacağı, yaklaşık 1100 kişinin de hayatını kaybedeceği öngörülmüştür. Diğer yandan yaklaşık 60 bin yurttaşın barınma ihtiyacının hasıl olacağı belirtilmiştir. Maalesef bu vahim senaryonun üzerinden 6 yılı aşkın bir süre geçmiş, başta 6-7 Şubat 2023 tarihli Maraş depremleri olmak üzere, Elazığ, Malatya’da 6 şiddeti üzerinde depremler meydana gelmiş, Bingöl’de de Karlıova, Kiğı, Yayladere ve Yedisu’da da geçen süre içerisinde çeşitli depremler meydana gelmiştir. Uzmanların da sıklıkla üzerinde durduğu DAF’ın (Doğu Anadolu Fayı) harekete geçme ihtimalinin yüksek olduğu ve mutlak suretle hazırlıklı olunması gerektiği yönündeki uyarılara uyulması gerektiğidir.
Bu bağlamda;
1-Bingöl’e ilişkin güncel bir deprem senaryosu ve tatbikatı söz konusu mudur?
2-Bugün itibariyle Bingöl’de kaç çadır stoğu bulunmaktadır?
3-Olası bir depremde enkaza müdahale edebilecek kaç iş makinesi ayrılmıştır?
4-Kaç kişilik yemek, yatak, ısıtma, ilaç, çocuk maması stoğu vardır?” ifadelerine yer verdi.
YILMAZ, İÇİŞLERİ BAKANLIĞINI ADRES GÖSTERDİ
Önergeye cevap veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, soru önergesinde bahsi geçen hususların İçişleri Bakanlığının görev ve yetki alanında olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Yılmaz’ın önergeye verdiği cevap şöyle; “Anayasanın 98’inci maddesi uyarınca Başkanlığınızca tarafıma gönderilen yazılı soru önergelerinden, Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşların görev alanına giren konulara ilişkin önergeler cevaplandırılmaktadır. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca bakanlıkların görev ve yetki alanına giren önergeler bakanlıklar tarafından cevaplandırılmaktadır. Bu itibarla, Bingöl Milletvekili Sayın Ömer Faruk Hülakü tarafından verilen 7/5169 esas numaralı yazılı soru önergesinde bahsi geçen hususlar İçişleri Bakanlığının görev ve yetki alanına girmektedir.”
(Haber Merkezi)
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!