Bingöl
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2463.7
  • BIST
    9898.81
  • BTC
    64430.69$

EKİM  2023 AYI MECLİS KARAR ÖZETLERİ

T.C.
BİNGÖL BELEDİYESİ
EKİM  2023 AYI MECLİS KARAR ÖZETLERİ


Karar Tarihi  : 02.10.2023  Karar No: 70 Karar Konusu: Yol Harcamalarına Katılım Payı
Gündemin 1. Maddesinde yer alan İşletme ve İştirakler  Müdürlüğünce Meclis Başkanlığına sunulan ve Tarifeler Komisyonunca tetkik edilen Yol Harcamalarına katılım payı  hakkındaki tekilf görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda;
             Belediyemizin 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporunun 9 nolu Bulgusu ile harcamalara katılma paylarının tahakkuk ve tahsilinin yapılmaması yazılmış olup, söz konusu tahakkuk ve tahsilât işlemleri için 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu “Yol harcamalarına katılım payı” başlıklı 86.maddesi, katılma pay veya paylarının tahakkuk ettirilerek tahsil edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Konuyla ilgili 2020 ve 2021 yıllarında yol katılım bedellerinin yeni asfalt plentinin kurularak yollarımızın BSK asfalt olarak yapılması sürecine kadar alınmaması ile ilgili belediye meclisimizin 07.06.2022 tarih ve 52 sayılı kararı alınmıştır.
            Belediyemizce 2022   yılında İlimiz Bingöl Solhan karayolu Kardeşler Köyü mevkiinde 160 Ton/saat kapasiteli asfalt plenti kurulmuş olup, tesis 2023 yılı içerisinde deneme faaliyetleri yapılarak, üretime hazır hale getirilmiştir. Söz konusu tesiste üretilecek asfalt ile yaklaşık 130 000 m² yol alanının BSK asfalt olarak 2023 yılında yaptırılması planlanmıştır. Söz konusu asfalt plentimizde üretilecek asfaltın serme, sıkıştırma, PMT temel oluşturulması ile ilgili yapım ihalesi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19.maddesine göre açık ihale usulü ile 07.08.2023 tarihinde yapılmış olup, önümüzdeki günlerde yüklenici firma ile sözleşme yapılarak mahallelerimizde belirlenen cadde ve sokaklarda BSK asfalt çalışmalarına (mevcut kilitli parke taşlı yolların sökülerek) başlanılarak 3 ay içerisinde çalışmaların tamamlanması planlanmıştır.
            2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86’ncı maddesini değiştiren 12.11.2012 tarihinde kabul edilen ve 06.12.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 28’inci maddesi ile; “Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce aşağıdaki şekillerde inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden meclis kararı ile Yol Harcamalarına Katılma Payı alınabilir.” Hükmü gereği yukarıda belirtildiği üzere belediyemizce tüm imar yollarımızın 2023 yılından başlayarak önümüzdeki yıllarla beraber BSK asfalt olarak yapılması planlanmıştır.
             Bu nedenle 2022 yılı içerisinde kurularak 2023 yılında üretime hazır hale gelen asfalt plentimizde 2023 yılında yaklaşık 130 000 m² yol alanının BSK asfalt yol olarak yapılacağı ve önümüzdeki yıllarda mahallelerimizdeki tüm yollarımızın uzun ömürlü ve dayanıklı olarak BSK asfalt kaplama olarak yeniden yapılması planlandığından genel altyapı çalışmaları sonucu aşınan ve bozulan imar yollarımızdan 2023 yılı içerisinde Fen İşleri Müdürlüğümüzce yapılan yol yapım ve onarım çalışmaları bedellerinden yol harcamaları katılım payı (Belirlenecek Hizmetin yapıldığı yollardan faydalanan gayrimenkul sahiplerinden gayrimenkulün %2 sini geçmemesi kaydıyla alınacak tutar) alınıp, alınması meclis takdirinde olduğu belirtilmektedir.
            Buna göre; Belediyemizce 2023 yılı ve bundan sonra yapılacak olan yol çalışmaları (yeni yolların açılması, mevcut yolların genişletilmesi, yolların asfalt ile kaplanması) Yol harcamalarına katılım paylarının alınmamasına, (Yeni bir meclis kararı alınıncaya kadar) oy birliği ile karar verildi.
            Gereği için karar suretinin İşletme ve İştirakler Müdürlüğüne gönderilmesine.

Karar Tarihi  : 02.10.2023  Karar No: 71 Karar Konusu: Ticari Plakaların Kira süresi.

Gündemin 2. maddesinde yer alan Zabıta Müdürlüğünce Meclis Başkanlığına sunulan ve Trafik Ulaşım Komisyonunca tetkik edilen ( M, T, S ) Plakalar hakkındaki teklif görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda;
            Belediyemiz tarafından Şehir İçi Toplu Taşımacılık hizmetlerinin ifası için 1990 lı yıllarda olmak üzere Belediye Meclisinden karar alınmak suretiyle (M) (T) ve (S) Plakalarının satışı yapılmıştır. Ancak Belediyemizin 2019 yılına ait sarf evraklarının Sayıştay tarafından yapılan incelemeler sonucunda, Belediyemizin Meclis Kararıyla satmış olduğu (M) (T) ve (S) Plakalarının işlemlerinin hatalı olduğu ve Plaka satış işlemlerinin kanuni olarak yapılmasının mümkün olmadığını ancak,bu gibi hizmetlerin en fazla 10 yıl süreyle kiralama yöntemiyle yapılması gerektiği 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporunda bulgu şekline belirtilmiştir.
        2023 yılı içerisinde belediyemizin sarf evraklarının tekrardan Sayıştay tarafından incelenecektir.Bu nedenle 2019 yılı Sayıştay Raporunda belirtilen bulgunun ortadan kaldırılabilmesi için öncelikli olarak Belediyemiz Meclisince geriye dönük olarak yapılan (M) (T) ve (S) Plakalarının satış işlemlerinin iptal edilmesini ve mevcut plaka sahiplerinin mağduriyetlerinin göz önünde bulundurularak alınacak meclis kararından itibaren 10 yıl sonrasından tekrardan (M) (T) ve (S) Plakalarının 5393 Sayılı kanunun 15. Maddesinin (p) fıkrası gereğince, Şehir içinde toplu taşımacılık yapmak ve yaptırmak Belediyenin asli görevleri arasında  sayılmıştır.
           Bu nedenle,  daha evvel 2886 sayılı  kanunun ilgili maddesine göre Belediyemiz tarafından  yapılması gereken Şehir içi toplu taşımacılık işlemlerini ( M.T.S ) Ticari  plakalarnı  sattığından dolayı , Sayıştay  tarafından bulgu şeklinde rapor edilmesi üzerine, yapılan tetkikler sonucunda, ( M. T.S ) Plakalarının  satış işlemlerinin  bir bütün  halinde iptal edilmesine ve halen şehir içinde  çalışmakta olan ( M.T.S ) ticari plaka İşletmecilerinin  mağduriyetlerinin  göz  önünde bulundurularak 10 yıl süreyle  işletmeciler tarafından  işletilmesine ve bu sürenin bitiminde  ise, bütün hatların bir bütün halinde ( M.T.S) Ticari plakalarının yeniden  2886 sayılı Devlet İhale Kanunun   ilgili maddesine göre kiralama yöntemiyle kiralanmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.
            Gereği için karar suretinin Zabıta Müdürlüğüne gönderilmesine.

Karar Tarihi  : 02.10.2023  Karar No: 72 Karar Konusu: 2024 Yılı Performans Proğramı

Gündemin 3. Maddesinde yer alan Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından Meclis Başkanlığına sunulan 2024 Yılı Performans Programı  hakkındaki teklif  görüşülerek yapılan müzakereler sonunuda;
                5393 Sayılı Belediye Kanununun 41. maddesinde ''Belediye başkanı, mahallî idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde; kalkınma plânı ve programı ile varsa bölge plânına uygun olarak stratejik plân ve ilgili olduğu yıl başından önce de yıllık performans programı hazırlayıp belediye meclisine sunar.'' Hükmü amirdir. Belediyemizin 2024 yılına ait performans programı mevzuata uygun olarak birimlerimizden alınan veriler doğrultusunda hazırlanmış ve kitap olarak basımı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu Performans programının  aynen kabul edilmesine  oy çokluğu ile   karar verilmiştir.
              Gereği için  karar suretinin Mali Hizmetler Müdürlüğüne gönderilmesine,




Karar Tarihi  : 02.10.2023  Karar No: 73 Karar Konusu: Ömer Faaruk BİRCAN ve Muhammed BEĞBOĞA’Yurt dışı gezesi

Gündemde olmayıp Belediyemiz Meclis Üyeleri Ömer Faaruk BİRCAN ve Muhammed BEĞBOĞA'ya Hizmet Damgalı Gri Pasaport verilmesi  hakkındaki dilekçeleri görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda;
            Bizler Förderverein Stadtepartnerschaft Naksan e.v Kardeş kent Geliştirme derneği olarak iki şehir arasındaki kardeşliği hedefliyoruz.
            Bu nedenle hedeflerimizin ana temellerinden biri karşılıklı tanışmak, kültür alışverişinde bulunmaktır. Belediyecelik alanında yapılan çalışmaların yerinde görmek, izlemek, burada yapılan her türlü faaliyetleri yerinde görüp, işbirliği anlayışı içinde Belediyemiz Meclis Üyeleri Ömer Faruk BİRCAN ve Muhammed BEĞBOĞA'yı 2 (iki)  Haftalığına davet etmiş bulunmaktadırlar.
            Buna göre; Belediyemiz Meclis Üyeleri Ömer Faruk BİRCAN ve Muhammed BEĞBOĞA'nın gidiş-dönüş tüm masrafları kendileri tarafından karşılanmak üzere 2 (iki) haftalığına Almanya ülkesine Förderverein Stadtepartnerschaft Naksan e.v derneğinin davetlisi olarak görevlendirilmelerine  oy birliği ile karar verildi.
            Geereği için karar suretinin Yazı İşleri Müdürlüğüne ve gerekli olurun alınması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne gönderilmesine.

Karar Tarihi  : 03.10.2023  Karar No: 74  Karar Konusu: İmar plan değişikliği

Gündemin 5/1. Maddesinde yer alan Plan ve Proje Müdürlüğünce Meclis Başkanlığına sunulan ve İmar Komisyonunca tetkik edilen İmar Plan Değişikliği  hakkındaki teklif görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda;
             Kurumumuza gönderilen ilgi sayılı yazı ile belli alanlarda hazırlanan imar plan tadilatlarının meclis kararı alınarak, onaylanması talep edilmiştir. Söz konusu planlanan mevcut elektrik şebekesinin yenilenmesi ve genişleme çalışması adına oluşturulan trafo alanlarından bir tanesi Bingöl Merkez Recep Tayyip Erdoğan Mahalle sınırları içerisinde kalan Ada:725 Parsel:187'de kayıtlı taşınmaz üzerinde olup bu alan imar planımızda "Üniversite Alanı"nda kaldığı tespit edilmiştir. Söz konusu diğer alan ise Kültür mahallesi sınırları içerisinde kalan Ada: 1173 Parsel:1' de kayıtlı taşınmaz üzerinde olup imar planımızda "Küçük Sanayi Sitesi Alanı "nda kaldığı tespit edilmiştir.
             Bu kapsamda söz konusu alanların "Trafo alanı" olarak işlenmesine ilişkin kamu yararı ve imar mevzuatı doğrultusunda hazırlanan imar plan değişikliğinin 3194 sayılı imar kanununun 8/b maddesine göre ononmasına oy birliği ile karar verildi.
            Gereği için karar suretinin Plan ve Proje Müdürlüğüne gönderilmesine.

Karar Tarihi  : 04.10.2023  Karar No: 75 Karar Konusu : plan notları

Gündemin 7. Maddesinde yer alan İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce Meclis Başkanlığına sunulan ve İmar Komisyonunca tetkik edilen Plan Notları  hakkındaki teklif görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda;
             Bingöl Merkez Simani Mahallesi Bingöl-Muş Yolu Mevkiisinde bulunan Küçük Ek Sanayi Sitesindeki Sokakların (Emre Sk, İstiklal Sk, Fidan Sk, Yenigün Sk, Sanat Sk, Çıraklık Sk, Sanayi Sk, Defne Sk, Servet Sk, Ahşap Sk, 1093 Sk, 1094 Sk, 1095 Sk, Ustalık Sk, Mermer Sk) 11.08.2020 Karar Tarihli ve 39 Karar Nolu Ek Yapılar Çerçevesinde değerlendirilmesi ve Bingöl Merkez İnönü Mahallesi Çapakçur Viyadüğü Mevkisinin Bingöl Belediyesi Plan Notları 17. Madde çerçevesinde değerlendirilmesi talep edilmektedir.

            Buna göre; Bingöl Merkez Simani Mahallesi Bingöl-Muş Yolu Mevkiisinde bulunan Küçük Ek Sanayi Sitesindeki Sokakların (Emre Sk, İstiklal Sk, Fidan Sk, Yenigün Sk, Sanat Sk, Çıraklık Sk, Sanayi Sk, Defne Sk, Servet Sk, Ahşap Sk, 1093 Sk, 1094 Sk, 1095 Sk, Ustalık Sk, Mermer Sk) 11.08.2020 Tarihli ve 39 sayılı karar nolu Ek Yapılar Çerçevesinde değerlendirilmesine.
            Bingöl Merkez İnönü Mahallesi Çapakçur Viyadüğü Mevkiinde bulunan (İnönü Mahallesi Ada:1600 parsel:1,İnönü Mahallesi Ada:790 parsel:4 ve Kültür Mahallesi Ada:933 parsel:10) ‘de belirtilen noktaların Bingöl Belediyesi Plan Notları 17. Madde çerçevesinde uygulanmasına oy birliği ile karar verildi.
            Gereği için karar suretinin İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilmesine.
Karar Tarihi  : 05.10.2023  Karar No: 76 Karar Konusu : Belediye sınırlarının genişletilmesi
Gündemin 4. Maddesinde yer alan Plan ve Proje Müdürlüğünce Meclis Başkanlığına sunulan ve İmar Komisyonunca tetkik edilen Belediye Sınırlarının Genişletilmesi  hakkındaki teklif görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda;
            Bingöl Merkez Aşağıakpınar köyü sınırları içerisinde bulunan yaşam kent sitesi (Memur-Sen) konutlarında ikamet eden Ramazan BERDİBEK ve site sakinleri tarafından Belediyemize verilen 19.06.2023 tarih ve 10675 sayılı dilekçe ile  isim listesi ekinde göndermiş olup,  söz konusu dilekçede, Merkez Aşağıakpınar köyü sınırları içerisinde bulunan Yaşam kent sitesi yerleşim alanı ile diğer yerleşim alanında yaklaşık 500 hanenin bulunduğu bu bölgede yaklaşık 1500 kişilik nüfusun ikamet ettiği, yerleşim alanlarının belediye sınırları dışında kaldığı, bu bölgenin  Belediye sınırları içerisine alınarak belediyenin mahalli müşterek tüm hizmetlerinden yararlanmak istedikleri  talep edilmektedir. 
Söz konusu olan Aşağıakpınar köyü Yaşan kent sitesi Belediye sınırına dahil edilmesi talepleri  Plan ve Proje Müdürlüğü tarafında 21.06.2023 tarih ve 414765 sayılı başkanlık yazısı ile  belediye meclisine gelen ve 04/07/2023 tarihinde belediye meclisinde görüşülerek oy birliği ile Meclis tarafından İmar komisyonumuza havale edilmiştir. Söz konusu alanda komisyonumuzca yapılan çalışmalarda; Bilindiği üzere 5393 sayılı Belediye Kanunu tanımları ile ilgili 3. maddenin  a) bendine göre Belediye, Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organları seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan idari ve mahalli özerkliğe sahip kamu  kamu  tüzel kişiliğini ifade  eder.
Belediyeler öncelikle yol,su, imar, ulaşım ve altyapı gibi çevre ve çevre sağlığı, Temizlik ve katı artık, İtfaiye, Zabıta, Acil yardım, Kurtarma ve Ambulans, Mezarlıklar gibi hizmetleri yürütür. bahse konu bölgede yapılan inceleme ve araştırmada yerleşim alanlarının şehir merkezine yaklaşık 1 km uzaklıkta olduğu , yaklaşık 1500 kişinin ikamet ettiği,  Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu, belediye hizmetlerinden faydalanması gerektiği , şehir ile iç içe olduğu, dolayısı ile oradaki insanların daha iyi hizmet alabilmesi için belediye sınırına dahil olması gerekmektedir. söz konusu belediye sınırına dahil olabilmesi için ilgili  Valiliğin uygun görüşü gerekmektedir. söz konusu sınır genişletme ile ilgili 04.10.2023 tarih ve 7572498 sayılı Bingöl Valiliği Çevre , Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğü ( Yerel Yönetimler Şube Müdürlüğü ) tarafından  Bingöl Merkez ilçe seçim kurulu başkanlığının 1 Ekim 2023 pazar günü Aşağıakpınar köyüne bağlı Yeni yerleşim küme evleri ve Aşağıakpınar küme evlerinde yapılan  Plebisit seçim sonucu ve birleştirme tutanağı yazıları ekinde olup, ilgili kanun maddesince oylaması olumlu sonuçlanan ilçemiz Aşağıakpınar köyü katılım taleplerinin 30 gün içinde Belediye Meclisimizde görüşülerek  karara bağlanması talep edilmektedir.    
Buna göre;  Aşağıakpınar köyüne bağlı yeni yerleşim küme evleri ve Aşağıakpınar küme evlerinin belediye sınırına dahil edilmesine 5393 sayılı Beledeyeler kanunun ilgili maddeleri gereğince  oy birliği ile kabul ediildi.
            Gereği için karar suretinin Plan ve Proje Müdürlüğüne gönderilmesine.
Karar Tarihi  : 05.10.2023  Karar No: 77 Karar Konusu : Plan Tadilatı
Gündemin 5. Maddesinde yer alan Plan ve Proje Müdürlüğünce Meclis Başkanlığına sunulan ve İmar Komisyonunca tetkik edilen İmar Plan Değişikliği  hakkındaki teklif görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda;
            Ahmet BUKAN tarafından Belediyemize verilen 01.09.2023 tarih ve 16087 sayılı dilekçede; Bingöl Merkez İnönü Mahallesi  Ada:856 Parsel:167'de kayıtlı arsanın maliki taşınmazının mevcut imar  planında Park olarak planlandığını, Şehir Merkezinde Otopark sıkıntısının  yaşandığını, bu nedenle arsasında Kültür Caddesinin  zemin seviyesine kadar olan yükseklikte özel katlı  otopark yapmak istediğini  ayrıca Kültür Caddesi ile 167 nolu parsel arasında bulunan 170 nolu parsel ile birleştirip  inşaat yapmak istediğini dolaysı ile 167 nolu parselin imar planında özel katlı Otopark Alanına   dönüştürülmesi talep edilmektedir. 
            Bahse konu bölgede talep edilen plan tadilatı, imar mevzuatı açısından park alanından özel katlı otopark alanı  olarak değişmesi için mekansal planlar yapım yönetmenliğine göre yeşil alan veya rekreasyon alanından yapılaşma alanına dönüşmesi halinde yapılaşmaya uygun olup olmayacağı hususunda imar planına esas Jeolojik ve jeoteknik etütü(Zemin Etütü) yapılarak raporu çevre şehircilik ve iklim değişikliği müdürlüğü teknik personellerince onaylandığı, 167 nolu parselin kuzeyinde geçen imar yolu ile ticaret+ konut adası arasında kalan imar planındaki  park alanının 167 nolu parsel cephesi boyunca  donatı alanı olarak aynı özelik taşıyan kültür caddesinin zemin  seviyesine kadar özel  katlı otopark  alanına dönüştürülmesine ilişkin imar  planı değişikliğinin 3194  sayılı imar  kanununun 8/b  maddesine göre onaylanması imar komisyonumuzca oy birliği  ile kabul edildi.
Karar Tarihi  : 11.10.2023  Karar No: 78 Karar Konusu : Plan değişikliği
Gündemin 6. Maddesinde yer alan Plan ve Proje Müdürlüğünce Meclis Başkanlığına sunulan ve İmar Komisyonunca tetkik edilen İmar Plan Değişikliği  hakkındaki teklif görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda;
            Mehmet ARTIKARSLAN tarafından Belediyemize verilen 20.06.2023 tarih ve 10860 sayılı dilekçede;  Merkez Kültür Mahallesi Ada:759 Parsel:9'da kayıtlı taşınmaz Rekreasyon  Alanından, KDÇK (Konut Dışı Kentsel Çalışma) Alanına dönüştürülmesi talep edilmektedir. Yapılan incelemede söz konusu  parsel mevcut uygulama imar planında Rekreasyon Alanı olarak planlanmıştır. İmar planı değişikliği ile Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanına dönüştürülmesi ile ilgili talep dilekçesi, mevcut imar planı örneği ve tapu kayıt örneğinden anlaşılmaktadır.
            Söz konusu alanda komisyonumuzca yapılan saha ve büro çalışmasında mevcut uygulama imar planında parsellerin bulunduğu alan Rekreasyon Alanı olarak planlandığı ve İmar plan Tadilatı ile Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı(Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı madde içermeyen depolar, Çevre sağlığı yönünden Tehlike Oluşturmayan İmalathaneler, Toptan Ticaret Pazarlama ve depolama alanları, Düğün Salonları, Halı Saha, Tenis Kortu gibi açık spor tesisleri, Konaklama tesisleri, Lokantalar yapılabilir.) olarak değişmesi için mekansal planlar yapım yönetmenliğine göre yeşil alan veya rekreasyon alanından yapılaşma alanına dönüşmesi halinde yapılaşmaya uygun olup olmayacağı hususunda imar planına esas Jeolojik ve jeoteknik Etütünün (Zemin Etütü) gerektiği,bu parselin imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etütleri yapılarak raporları Çevre , Şehircilik ve İklim Değişikliği İl müdürlüğü teknik personellerince 29.09.2023 tarihinde bu raporun uygunluğu onaylanmıştır.
            Bahse konu Bölgede imar plan tadilatı ile Rekreasyon Alanından Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı(KDKÇA) ve Yençok=7.50 m, E= 0.70 olacak şekilde imar plan değişikliğinin 3194 sayılı imar kanununun 8/b maddesine göre onaylanmasına  oy çokluğu ile kabul edildi.
            Gereği için karar suretinin Plan ve proje Müdürlüğüne gönderilmesine.

#ilangovtr

Basın No ILN01992672