15 Temmuz 2020’de görev başında yaşanan olay, bir ailenin hayatını değiştirdi. Bingöl’ün Yedisu ilçesine bağlı Yağmurpınar köyünde arıza çalışması için elektrik direğine çıkan teknik personel Serkan Sözen, dengesini kaybederek yere düştü. Ağır yaralanan Sözen, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından kaldırıldığı Yedisu sağlık merkezinde hayatını kaybetti.

Olayın ardından başlatılan adli süreç Karlıova Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ile devam etti. “Taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla yürütülen yargılamada dosyaya giren bilirkişi raporlarında, olayın iş kazası kapsamında değerlendirildiği belirtildi. Raporda, Sözen’in çalışma sırasında emniyet kemeri kullanmaması ve iş güvenliği talimatlarına tam olarak uymaması nedeniyle kusurlu olduğu ifade edilirken, işveren tarafında ise denetim ve iş organizasyonuna ilişkin eksiklikler bulunduğuna dikkat çekildi.

Mahkemece yapılan değerlendirmede, iş güvenliği uzmanı hakkında kusur bulunmadığına hükmedilerek beraat kararı verildi. İşveren temsilcisi ile ekip şefinin ise taksirle ölüme neden olma suçundan sorumlu oldukları kanaatine varıldı.

KARAR ÇIKTI, SORU İŞARETLERİ KALDI!

Karlıova Asliye Ceza Mahkemesi, iki sanığa 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Ancak mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) karar vererek sanıkların 5 yıl süreyle denetim altında tutulmasına hükmetti. Sanıklardan iş güvenliği uzmanı hakkında verilen beraat kararı da dosyada yer aldı.

Karar, yapılan itirazlar üzerine Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından incelendi. İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararlarını hukuka uygun buldu. Beraat ve HAGB kararlarına yönelik yapılan itiraz başvuruları ayrı ayrı esastan reddedilerek karar kesinleşti.

Öte yandan, olay sonrası Serkan Sözen’e otopsi yapılmadığı iddiası da dikkat çekti. Bu durum, sürece ilişkin soru işaretlerini artırdı. Acılı baba ise hem yaşanan sürece hem de verilen karara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Oğlunun görev başında hayatını kaybettiğini belirten baba, olayın başından itibaren birçok eksiklik olduğunu savundu.

Baba, “Benim evladım görevini yaparken can verdi. Bir iş kazası denildi ama o kazanın nasıl olduğu tam anlamıyla ortaya konulmadı. Olaydan sonra otopsi bile yapılmadı. Biz en başından beri her şeyin açık şekilde ortaya çıkarılmasını istedik. Mahkeme bazı kişilere ceza verdi ama o cezalar da uygulanmadı. 1 yıl 8 ay ceza verildi ama hükmün açıklanması geri bırakıldı. Yani ortada bir ceza var ama yok gibi. Biz adaletin yerini bulmasını bekledik. Bu karar bizim içimizi rahatlatmadı. Yüreğimiz yanıyor, bu işin peşini bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Acılı baba yaşadığı acının yıllardır dinmediğini belirterek, oğlunun ardından hayatının tamamen değiştiğini söyledi.

Baba, “Ben o günden beridir uyku uyuyamıyorum. Geceleri gözümü kapatamıyorum, sürekli o an gözümün önüne geliyor. Doktorlar uyku ilaçları verdi, onları kullanıyorum ama artık ilaçlar da beni toparlamıyor. O ilaçlardan dolayı vücudum şişti, sağlığım da bozuldu. Evladımın acısı beni her geçen gün daha da tüketiyor” dedi.

Murat 2020 Gençspor, Deplasmanda Farklı Yendi: 5-2
Murat 2020 Gençspor, Deplasmanda Farklı Yendi: 5-2
İçeriği Görüntüle

HASRET DAYANIR