Sason'un 2 bin 820 rakımlı Mereto Dağı eteklerinde yer alan Sultan Yaylası, Helkıs ve Singıtur Dağları ile Şilek Yaylası ve Kaşyayla, her yıl doğa severleri kendine hayran bırakıyor. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim’in 1514’teki Çaldıran Seferi sırasında konakladığı bu bölge, aynı zamanda nadir bulunan ters laleleriyle de ünlü. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan zorlu bir parkurun ardından doğa fotoğrafçıları ve amatör gezginler, bu muazzam doğa harikasını görmek için bölgeye akın ediyor.
Doğa fotoğrafçısı Sabahattin Atalay, “Zorlu yolculuğu göze alarak, ters lalelerin fotoğraflarını çekmek için buradayız. Bu yıl da Şilek Yaylası'ndayız. Bir saatlik araç yolculuğunun ardından, bir saatlik zorlu yürüyüşle bu güzel manzaraya ulaştık. Ters laleler şu an tam olarak açmak üzere. 15 gün içinde tam anlamıyla açacaklar. Şilek Yaylası, bu harika manzaraya ulaşmanın en kolay yollarından biri olduğu için burayı tercih ettik,” dedi. Atalay, ters lalelerin endemik bir bitki olduğunu ve Sason dışında çok az bölgede yetiştiğini belirtti. Ziyaretçilere, bu doğal güzelliği görmeleri için buraya gelmelerini tavsiye etti.
Ters lalelerin korunması gerektiğini de vurgulayan Atalay, "Ters laleler, koruma altında olan bitkilerdir. Çiçeklerini koparmanın cezası 244 bin TL’dir," diyerek bitkinin korunmasına dikkat çekti.
Sason’da doğa yürüyüşü yapmanın keyfini süren öğretmen Cihan Sever ise bölgenin doğal güzelliklerine olan hayranlığını dile getirdi. "Sason, Güneydoğu’nun en yeşil ilçelerinden biri. Burada doğa ile iç içe olmak insanı gerçekten huzurlu hissettiriyor. Bugün de güne doğa yürüyüşü ile başladık ve ardından Şilek Yaylası'na gelerek ters laleleri gördük. Yılda sadece 15 gün kadar açan bu bitkilerin başka bir adı da ağlayan gelin. Çünkü içindeki su damlacıkları gözyaşı gibi damlar. Bu bitki sadece bu coğrafyada yetişiyor. Ayrıca Sason, kar tünelleriyle de dikkat çekiyor," dedi. İHA