Bingöl’ün Genç ilçesi girişinde karayolu kavşağındaki yıkım kararı alınarak yıkılan ortaokul binası yerinde yeni okul binası yapılmasının ilçenin geleceği için büyük risk oluşturacağını belirten Genç Belediye Başkanı Kemal Tartar, trafik yoğunluğunun olduğu bu mevkide öğrencilerin büyük tehlike altında olmasının yanısıra bölgenin işlek konumu ile ilçenin geleceği açısından önemli bir bölge olduğunun altını çizdi.

Bölgede okul yapılmasının ilçenin geleceği açısından büyük bir kayıp olacağını yineleyen Genç Belediye Başkanı Tartar, 2024 yılında okul kapalı olmasına rağmen bu güzergahta 18 trafik kazası meydana geldiğini ve bunlardan 15’inin okul bölgesine çok yakın mevkide olduğunu hatırlattı.

Bingöllü Sporculardan Antalya'da Büyük Başarı! Bingöllü Sporculardan Antalya'da Büyük Başarı!

BU KONUMDA OKUL YAPILMASINDAN VAZGEÇİLMELİ!

Genç Belediyesi’nin girişimleriyle buraya 130 metre mesafede trafik yoğunluğu bakımından daha güvenli ve oldukça geniş bir okul alanı tahsis edildiğini belirten

Genç Meydanı

Başkan Tartar, buna rağmen okulun bu bölgede yapılmasında ısrar edilmesinin ilçenin geleceğini etkileyen, park ve bahçe ihtiyacını yok eden, sosyal ve kültürel alanda şehrin yeni planlamasını felce uğratacağına vurgu yaparak bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Tartar yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Halkımızın geleceğini ilgilendiren planlama ve uygulamalar hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapmakta, görev itibari ile sorumluluğumuz bulunmaktadır.

Genç ilçemizin girişinde karayolu kavşağında yıkım kararı alınmış ve yıkılmış İnönü Ortaokulu (9-12 yaş grubu) alanı bulunmaktadır. 2025 yılı yatırım programında bulunmaktadır.

Bu alanın kuzeyinde TCDD'ye ait demiryolu, güneydoğusunda Bingöl-Genç-Diyarbakır kavşağı, güneyinde Genç-Diyarbakır-Servi Grup Köy Yolu-Yayla Grup Köy Yolu-Suveren Grup Köy Yolu-Büyükçağ Grup Köy Yolu geçmektedir. Güneydoğusunda Yenisu karayolu, Genç ilçe merkezi ana caddesi ile 4 adet grup köy yolu bağlantısını sağlayan trafik yoğunluğu en fazla olan cadde bulunmaktadır.

Bu bölge Genç ilçesinin bütün bağlantı yollarının ana dağıtım merkezidir.

Nüfus yoğunluğu en fazla olan bu bölgede, 9-12 yaş grubunu oluşturan çocuklarımız için 16 derslik ortaokulun yapılması istenmektedir.

BİNGÖL KENT MEYDANI GİBİ KONUMA OKUL İNŞA EDİLMEK İSTENİYOR!

Karayolları kökenli, eski Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nde kontrolörlük ve mühendislik yapmış, DSİ'de 17 yıl teknik idarecilik yapmış, şimdi de Genç Belediye Başkanı olarak, Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü'nün bu sorularımıza cevap vermesini bekliyoruz:

2024 yılı içerisinde bu okul kapalı olmasına rağmen, bu güzergahta 18 adet trafik kazası meydana gelmiş olup, bunlardan 15 tanesi bu bölgede veya bu bölgeye çok yakın mesafelerde meydana gelmiştir. Allah korusun, bu bölgede bir çocuğumuz trafik kazası geçirip hayatını kaybederse bunun sorumluluğunu kim üstelenecektir?

Bu bölge, Bingöl Kent Meydanı ile aynı konumda olup, bundan farklı olarak Karayolları ağında olmasına rağmen, Bingöl Kent Meydanı'nda ortaokul binası inşa edilebilir mi?

130 METRE MESAFEDE DAHA GENİŞ ALANA SAHİP OKUL YERİ TAHSİS EDİLMESİNE RAĞMEN…

Belediyemizin girişimleri neticesinde okulun 130 metre güneyinde, yaklaşık 13 bin metrekare eğitim alanı olarak, mevcut ilave alan ile birlikte (17 bin metrekare) dört adet 32 derslik okul alanına yetecek kapasitede tahsis edilmesine rağmen, eğitim alanı için son derece güvenli ve sakin ortam olmasına rağmen, neden bu alanda okul inşaatı yapılmamaktadır?

Bu bölgede okul yapılması halinde serbest kazı olarak yaklaşık her bir okul için 6 bin metreküp kazı farkı oluşmaktadır. Zemin yapısı en uygun bölgeden oluşmaktadır. Bu bölgede meydana gelecek kazı farkının tamamı, keşif artışına en fazla etkisi yüzde 1 olmaktadır. 1 milyon lira için çocuklarımızın can güvenliğini tehlikeye atmak doğru mudur? Değer mi?

Bu bölgede meydana gelecek olan serbest kazı miktarı, belediyemiz tarafından üstlenilecektir. En geç 10 gün içerisinde tesviye kotunda bütün kazı imalatı tarafımızdan karşılanacaktır. Buna rağmen okulun bu bölgede yapılmamasının nedeni nedir?

BU BÖLGEDE OKUL YAPILIRKEN ÇOCUKLARIN GEÇİŞİ ESNASINDA TEHLİKENİN BOYUTU HESABA KATILMIŞ MIDIR?

Yasal olarak Karayolları ağında yol kenarında yapılacak olan eğitim tesisleri, yol kenarından en az 25 metre çekme payı olması gerekmektedir. İmar dahilinde bunun tasarruf ve denetim hakkı belediyelerde bulunmaktadır. Bu durumda 16 derslik okulun bile oturum alanı yeterli değildir. Konu ile ilgili imar çapının verilmesi hususunda, belediyemiz tarafından yapım ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesinin verilemeyeceğine dair, resmi yazı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze yazı yazılmıştır. Buna rağmen bölgede okul yapılması yasal mıdır?

En büyük nüfusa sahip olan bu bölgede 16 derslik ortaokul son derece yetersiz olduğu aşikardır. 16 derslik için yetersiz ve tehlike arz eden bu planlamaya, yarın ek derslik inşa edilirse, bu ek bina nerede yapılacaktır?

Şu anda okulun ihata duvarı ile yol arasında yoğun bir şekilde araç park alanı olarak

Genç Meydanı1

kullanılmaktadır. Çocuklarımızın bu bölgeden geçişleri esnasında, buradaki tehlikenin boyutu hesaba katılmış mıdır?

Bu okul yapıldığı takdirde en az 50 yıl, gittikçe artan trafik yoğunluğu ortamında, bu bölgede bu tehlikenin boyutu daha da artacaktır. Şehrin geleceğini etkileyen, park ve bahçe ihtiyacını yok eden, sosyal ve kültürel alanın da şehrin yeni planlamasını felce uğratan, bu uygulamada ısrar etmek vicdani midir? Bunun vebalini kim veya kimler üstlenecektir?"

Kaynak: EROL YILMAZ