Çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alan Bingöl Balına, Bingöl Üniversitesinin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 7 Ekim 2022 tarihinde coğrafi işaret verildi.

Bingöl Balının Türkiye’de tescil edilmesinin ardından Avrupa Birliği’ne de (AB) tescil başvurusunda bulunuldu.

BİNGÖL BALI AB’DE COĞRAFİ İŞARET ALDI

Jandarma Ekipleri KADES Standı Kurdu Jandarma Ekipleri KADES Standı Kurdu

AB’de başvuru süreci değerlendirilen Bingöl Balı, bugün itibariyle AB’den coğrafi işaret alan Türkiye’deki ilk bal oldu. Türkiye’nin coğrafi işaret alan 23’üncü ürünü olarak kayıtlara geçen Bingöl Balının, bu tescil ile birlikte uluslararası alanda da bilinirliği artacak.

HİSARCIKLIOĞLU DUYURDU

Bingöl Balı’nın coğrafi işaret aldığını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu duyurdu. Bingöl Balının, AB’den coğrafi işaret alan Türkiye’nin ilk balı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “AB'den coğrafi işaret tescili alan 23. ürünümüz Bingöl Balı oldu. Ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Avrupa Birliği süreci devam eden 53 coğrafi işaret ve 5 geleneksel ürün adı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

AB TESCİLİ ALAN ÜRÜNLER

Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili alan ürünler şöyle sıralanıyor:

Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Bingöl Balı.

(Haber Merkezi)