Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Deprem ve İnsan' konulu panelde, deprem bilimi mühendislik, psikoloji ve mimarlık bakış açılarıyla ele alınarak Bingöl'ün deprem riski, 6 Şubat Depremleri ve sonrasında oluşan farkındalıklar, deprem için sürdürülebilir yaşam alanları ve deprem psikolojisi konuları masaya yatırıldı.
Bingöl Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Dr. Öğr. Üyesi Kenan Akbayram, Dr. Öğr. Üyesi Sadık Varolgüneş, Dr. Öğr. Üyesi Mahsum Avcı ve Araş. Gör. İbrahim Halil Şeker katıldı.
BİNGÖL'Ü ÇEVRELEYEN AKTİF FAYLAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Yaptığı sunumda, Türkiye'nin genel tektonik yapısı ve Bingöl'ü çevreleyen aktif fay hatları hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Kenan Akbayram, TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar ile
Bingöl çevresinde deprem riski taşıyan fay hatları ve zemin koşullarının değerlendirilerek sismik tehlikelerin belirlendiğini söyledi. Akbayram, bu doğrultuda yapılan çalışmaların Bingöl Deprem Master Planı'na yansıtılmasıyla deprem hasarlarının daha da azaltılabileceğini ifade etti.
DEPREME HAZIRLIK KAPSAMINDA PSİKOLOJİK VE MİMARİ ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ
Panelde, 6 Şubat Depremleri'nin bıraktığı izler, meydana gelen hasar çeşitleri, nedenleri ve iyileştirme önerileri ile ilgili bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Sadık Varolgüneş, zemin-yapı etkileşimi ve bu etkileşimin deprem anındaki etkileri üzerine değerlendirmeler yaptı.
Dr. Öğr. Üyesi Mahsum Avcı da yaptığı sunumda, depremlerin bireyler ve toplum üzerindeki psikolojik etkileri hakkında bilgi verdi. Deprem öncesinde belirsizlik ve kaygının yaygın olduğunu, bilinçlendirme çalışmaları ile bu kaygının azaltılabileceğini belirten Avcı, panik, donakalma ve kaçma gibi refleksif tepkilerin önceden yapılan eğitimlerle kontrol altına alınabileceğini ifade ederek deprem sonrası travma, stres bozukluğu ve depresyon gibi psikolojik sorunlarla başa çıkmada psiko-sosyal destek ve toplumsal dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Arş. Gör. İbrahim Halil Şeker ise, panelde Bingöl Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin hazırlandığı mimari projeleri sundu. 6 Şubat depremlerinden etkilenen Elâzığ, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay illerindeki çalışmaların, geleneksel kent dokusu, iklim ve topografik koşulları dikkate alarak sürdürülebilir yaşam alanları üretmeyi amaçladığını ifade eden Şeker, afet sonrası sosyal hayatı canlandıracak kent meydanları, ticari akslar, rekreasyon alanları ve konut projelerine yönelik çözümler üzerine sunumunu yaptı.
Panele, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, rektör yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül, Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Panel, soru-cevap bölümü ile son buldu.