Bingöl Ovası'nda bulunan Göynük Çayı'ndan kum çekilmesi, dere yatağına zarar vermesinin yanısıra bölgedeki canlı yaşamını da olumsuz yönde etkiliyor. Göynük Çayı, balık türleri başta olmak üzere birçok canlı türüne ev sahipliği yaparken, çay üzerindeki birçok noktada ekskavatörlerle akarsu yatağı ve çevresinden kum ve taş çekilmesinden dolayı derenin akış yönü yer yer değişirken, akarsu üzerinde oluşan derin göletler doğal yaşamı tehdit edici boyutlara ulaştı. 

CANLILARIN YAŞAM ALANI HİÇE SAYILIYOR!

Bölgede ekskavatörler ve kamyonlarla yapılan çalışmalar ile doğanın büyük çapta tahribata uğratıldığını

Binbir Zahmetle Toplanan Ot, Bingöl Tezgâhlarında! Binbir Zahmetle Toplanan Ot, Bingöl Tezgâhlarında!

Kum Ocağı1

belirten vatandaşlar, canlıların yaşam alanlarının hiçe sayıldığını belirterek bu konuda yetkili kurum ve kuruluşların acil önlem alması gerektiğini ifade etti. 
Vatandaşlar, ayrıca birinci derece deprem bölgesi olan Bingöl'de inşaatlarda kullanılan betonda dere kumu kullanılmasının yapılan yapıların mukavemetini de olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek "Bingöl'deki akarsular üzerinde kum ocaklarına kum ve çakıl çekilmesi dolayısıyla doğal yaşam büyük ölçüde tahrip ediliyor. Özellikle canlıların yaşam alanları bu durumdan olumsuz şekilde etkileniyor.

YAPILAR İÇİN ÖNERİLMEDİĞİ HALDE 'DERE KUMU İÇİN' AKARSU YATAKLARI TAHRİP EDİLİYOR

Özellikle balıkların göç yolları üzerinde yapılan bu çalışmalar, canlı çeşitliliğinin de azalmasına ve yok olmasına yol açıyor. Öte yandan, dere yataklarından çekilen kumların Bingöl gibi birinci derece deprem bölgesi olan bir ilde yeni inşa edilen yapılarda kullanılması da, yapıların sağlamlığı açısından risk oluşturuyor! Hem doğal yaşamı yok eden hem de özellikle deprem bölgelerinde inşaat malzemesi olarak kullanımı önerilmeyen dere kumu için akarsu yataklarının tahribata uğratıldığı bu çalışmalara karşı ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli önlemlerin acilen alınmasını istiyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdi. 

Kaynak: EROL YILMAZ