Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörlüğü ile proje danışmanlığı protokolü kapsamında Bingöl Üniversitesi'nde IPARD III Programı Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.  
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Gül, akademisyenler, yatırımcılar

Ipard3ve çok sayıda genç girişimci katıldı.

DESTEKLENECEK PROJELER HAKKINDA BİLGİ SUNULDU

TKDK Elâzığ İl Koordinatörü İbrahim Sertaç Yılmaz’ın bilgilendirme yaptığı toplantıda, IPARD III programı kapsamında sağlanan hibe destekleri, yeni başvuru çağrıları ve proje geliştirme süreçleri detaylı bir şekilde ele alındı. IPARD III Programı’nın başlıca amaçları ve desteklediği sektörler, başvuru süreçleri ve proje hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgiler sunulan toplantıda, süt ve et üretimi, meyve-sebze işleme, kırsal turizm, arıcılık gibi alanlarda projelerin nasıl destekleneceği anlatıldı. Katılımcılara, yenilenebilir enerji, organik tarım ve çevre dostu projeler gibi yenilikçi uygulamaların da program kapsamında desteklenebileceği ifade edildi.

IPARD KAPSAMINDA 25 BİN PROJEYE 45 MİLYAR LİRA HİBE DESTEĞİ VERİLDİ

Yılmaz, kırsal kalkınma projelerinin sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal gelişim açısından da önem taşıdığının altını çizdi. IPARD III Programı’nın, kırsal alandaki işgücünün verimliliğini artırarak yerel ekonomiye katkı sağlama potansiyeline dikkat çeken Yılmaz, “IPARD Destekleme Programı kapsamında, çiftlik modernizasyonu, gıda işleme tesisleri, kırsal altyapı yatırımları ve alternatif enerji projeleri gibi birçok farklı alan desteklenmektedir. Türkiye-Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen ve TKDK tarafından uygulanan IPARD Programı kapsamında bugüne kadar 25 binden fazla projeye toplam 45,7 milyar lira hibe desteği verildi. Bu desteklerle ülkemize toplamda yaklaşık 97,3 milyar TL tutarında yatırım kazandırıldı ve 100 binden fazla yeni istihdam oluşturuldu” dedi.

GENÇLERE VE KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ

Türk Lirası'na İlgi ve Güven Yükseliyor Türk Lirası'na İlgi ve Güven Yükseliyor

IPARD III Programı kapsamında yeni desteklerin hayata geçirildiğini belirten Yılmaz, özellikle yumurta işleme, yem bitkileri yetiştiriciliği ve tuzlu sularda su ürünleri yetiştiriciliği alanlarına öncelik verdiklerini söyledi. Desteklerin dağıtımında gençleri ve kadınları odağa aldıklarını vurgulayan Yılmaz, kırsal kalkınmanın bu kesimler olmadan mümkün olamayacağını dile getirerek, "Tarımda nüfusun giderek yaşlandığını dünya genelinde görüyoruz. Biz de bu durumu tersine çevirmek için gençlere öncelik tanıyoruz. Kadınlar olmadan kırsal alanda hayatın sürdürülebileceğini düşünmek mümkün değil. Bu yüzden kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Yılmaz, bugüne kadar verilen desteklerin yüzde 67’sinin gençlere, yüzde 30’unun ise kadınlara ulaştığını sözlerine ekledi.  
Program kapsamında yatırımcılara sağlanan hibe desteklerinin ödeme süreçleri hakkında bilgiler veren Yılmaz, şunları söyledi: “IPARD III Programı kapsamında sunulan desteklerin ödeme süreci belirli aşamalardan oluşuyor. İlk aşamada, yatırımcılar başvurularını TKDK’ya yapıyorlar. Projeler değerlendirildikten sonra uygun bulunan başvurular onaylanıyor ve bu onayın ardından yatırımcılar ile TKDK arasında bir sözleşme imzalanıyor. Sözleşme, hibe oranları, ödeme koşulları ve proje süresi gibi kritik detayları içeriyor. Yatırımcılar, onaylanan plan ve bütçe doğrultusunda projelerini hayata geçiriyorlar. Bu süreçte yapılan harcamalar belgeleniyor ve yatırımcılar proje tamamlandıktan sonra TKDK’ya ödeme talebinde bulunuyor. Harcamalarını, faturalar ve gerekli belgelerle sunuyorlar. TKDK, projelerin uygunluğunu ve yapılan harcamaları titizlikle denetliyor. Proje planına uygunluk, harcamaların doğruluğu gibi konular detaylı bir şekilde inceleniyor. Denetimden başarıyla geçen projeler için hibe tutarları, yatırımcıların hesaplarına aktarılıyor. Hibe ödemeleri, projenin toplam maliyetinin belirli bir oranı, genellikle yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişiyor.”
Bilgilendirme toplantısı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak: EROL YILMAZ