Yaz ayları ile birlikte ortaya çıkan yılanlar, insanları tedirgin ediyor. Bingöl'de çiftleşirken görüntülenen kara yılanlar zehirli mi?
Bingöl'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Haziran ayında yılanların çiftleşme dönemi olması dolayısıyla 'yılanların dansı' olarak yorumlanan görüntüler dikkat çekiyor. Bingöl merkeze bağlı Topalan Köyü'nde boyları 2 metreyi bulan kara yılanların çiftleşme görüntüleri dikkat çekti.
Topalan Köyü'nde hayvanlarını otlatmaya götüren Yunus Çaka, boyları 2 metreyi bulan kara yılanların çiftleşmesini cep telefonuyla görüntüledi.
DOĞAL YAŞAMA BÜYÜK KATKISI OLAN YILANLARA ZARAR VERİLMEMESİ GEREKİYOR!
Çaka, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklarla birlikte geçen yıllara göre bölgedeki yılan sayısında büyük bir artış olduğunu belirterek yılanların insanları tedirgin ettiğini ancak doğal yaşama büyük katkıları olan diğer canlılar gibi yılanlara da zarar verilmemesi gerektiğini söyledi. Boyları yaklaşık 2 metreyi bulan kara yılanların çiftleştiği adeta 'yılanların dansı' olarak yorumlanan görüntüyü cep telefonu kamerasıyla kaydeden Çaka, yılanların çiftleşme dönemi olan bu dönemde bu görüntülere oldukça yaygın rastlandığını dile getirdi. Çiftleşen yılanları cep telefonuyla görüntülediğini
belirten Çaka, bu tür görüntülere kırsal alanlarda yoğunca rastlanılan bu dönemde yılanlara zarar verilmemesi gerektiğini ifade ederek doğal yaşama sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekti.
BİNGÖL’DEKİ SİYAH YILANLAR ZEHİRLİ Mİ?
Bingöl’de yaşam alanı bulan yılan türlerinden biri olan kara yılanın boyu 3 metreye kadar ulaşabiliyor. Zehirsiz türlerden biri olan kara yılanlar, ortalama olarak 3 metreye kadar büyüyüp, vücuduna orantılı olarak kalınlaşabilen yapıya sahip, ülkemizde yaşayan en uzun boylu yılan türü olarak kabul edilmektedir.
Habitat olarak su kenarları, taşlık alanlar, kayalıklar, tarlalar, bağ ve bahçeler, yamaçlar, vadi yamaçları, mezarlıklar gibi birçok yeri yaşam olanı olarak tercih edebilirler. Kendi boyutlarıyla orantılı kemirgen türleri, kuş ve kuş yavruları, kertenkele türlerini besin olarak tercih ederler. Aynı zamanda bazen diğer yılan türlerini de yerler. Yuva ve barınma alanı olarak taş altlarını ve kemirgen yuvalarını tercih ederler.
Karakteristik olarak, bu türün bulunduğu alana yaklaştığınızda genellikle insandan kaçmayarak, yüksek sesli tıslamalarla kendisini belli eder. Bölgesini terk etmez, üstüne giderseniz insandan çekinir ve uzaklaşmaya çalışır. Fakat köşeye sıkıştıracak olursanız veya geçebileceği bir alan bırakmazsanız gövdesini dik şekilde yükselterek, tıslayarak, ısırma ataklarıyla gözdağı vermeye çalışacaktır. Hızlı, atik ve çabuk ısıran bir türdür.
EROL YILMAZ