‘Bingöl’ün Coğrafi Hazineleriyle Yükselişi, Yerelden Ulusala Bingöl Balı’nın Proje ve Bal Eğitim Programı’ lansman toplantısı yapıldı.

Bingöl Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen ve iki gün sürecek eğitim programı başlangıç toplantısında konuşan Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Aba, Bingöl’ün yüksek rakımlı yaylaları ve zengin bitki çeşitliliğiyle arıcılık için çok avantajlı konumda olduğunu belirtti.

Ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler alan Bingöl Balının, 2024 yılında AB tarafından coğrafi işaret verilen Türkiye’deki ilk ve tek bal olduğunu belirten Aba, AB tescilinin, Bingöl Balının ulusal ve uluslararası pazarda tanınırlığını ve değerini artırdığını ifade etti.

AB coğrafi işaretli bal satmak isteyen üreticilerin satısının 30’dan 180’lere yükseldiğini ifade eden Aba, arıcılardan, kaliteden ödün vermeden üretim yapmalarını istedi.

TÜRKİYE’DE 8 ARI IRKI TESCİL EDİLDİ

Gs Dc 8 S W8 A A Qm09

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin de, Türkiye’de yetiştirilen arı ırklarının tercih edilmesini istedi. Şahin, “Arıcılarımız, hep yabancı ırklara heves ediyorlar. Türkiye’de tescil edilmiş arı ırkına sahibiz. 9 milyona yakın arı kovanımız, 90 bin arıcımız var” dedi.

Bingöl Balını, 2017 yılında yapılan Dünya Kongresinden buyana takip ettiğini belirten Şahin, “Bütün arıcılarımıza düşen bir sorumluluk var. Kaliteden ödün vermeyelim ki, yarın ballarınız yurtdışına gittiğinde yüzümüzün akı olsun” dedi.

ÇİNTAY, ARICILARA TEŞEKKÜR ETTİ

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay ise, bal üretimi yapan arıcılara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bingöl Balının büyük bir emeğin ürünü olduğunu ifade eden Çintay, üreticilerin Pazar sorununu çözmek amacında olduklarını belirtti. Eskiden 1 kilogram Bingöl Balının 1 kilogram kayısıdan daha ucuza satıldığını belirten Çintay, “Bingöl Balının markalaşmasına gidilmeseydi, arıcılarımız hak ettiği değeri alamayacaklardı” dedi.

Bingöl’de 182 Bin Dekarlık Alanda Sulu Tarım Yapılacak
Bingöl’de 182 Bin Dekarlık Alanda Sulu Tarım Yapılacak
İçeriği Görüntüle

Bingöl Balının, 127 endemik bitkiden alınan numuneler sonucunda coğrafi işaret aldığını belirten Çintay, talepleri üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından AB coğrafi işaret başvuru sürecinin başlatıldığını ve Bingöl Balının AB’den coğrafi işaret aldığını dile getirdi.

REKTÖR ÇELİK, YAPILACAK ÇALIŞMALARI ANLATTI

Bingöl Üniversitesi Rektör Çelik ise, Bingöl Balının geleceği için yapmayı planladığı çalışmaları açıkladı.

Bingöl Balının kalitesinin ve hak ettiği değerin ispat edilmesi için 2019 yılında coğrafi işaret çalışmalarının başlatıldığını belirten Rektör Çelik, Bingöl ve ilçelerinden 108 farklı konumdan numuneler toplanarak analizlerinin yapıldığını ve bu çalışmalar sonucunda Bingöl Balının 2022 yılında Türkiye’de coğrafi işaret tescili alındığını, 10 Temmuz 2024 yılında da AB’den coğrafi işaret aldığını söyledi.

AB’den coğrafi işaret alan balın tek başına yeterli olmadığını belirten Rektör Çelik, “Arıcılık alanında yenilikçi teknolojiler kullanarak, bal, polen, arı sütü ve propolis üretiminin artırılması temel hedeflerimiz arasında bulunmaktadır. Bu kapsamda kurulması planlanan Arı ve Arı Ürünleri Üretme Enstitüsü ile bu vizyonu kurumsal bir yapıya kavuşturmak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“BİNGÖL’ÜN DEĞERLERİNİ ORTAYA ÇIKARIYORUZ”

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta da, yaptığı konuşmada, kaliteli bal vurgusu yaptı. Bingöl’ün değerlerini ortaya çıkarma gayretinde olduklarını belirten Vali Usta, “Balımız var, Çobantaşı Kavurmamız var, Sivan Dut Pekmezimiz var, Yedisu Horoz Kuru Fasulyemiz var, Guldar Domatesimiz var. Daha coğrafi işaret alacağımız değerlerimiz var, bunları ortaya çıkarıp Türkiye ve dünyayla buluşturuyoruz” dedi.

Bingöl Balının kalitesinin korunmasını isteyen Vali Usta, “zirvede kalmak için kaliteden ödün vermememiz gerekiyor” dedi.

Abdulkadir BEĞSARI