Deprem beklenen illerin başında gelen ve özellikle Yedisu segmenti için sık sık uyarılar yapılırken, Yedisu’ya yakın bölge olan Tunceli Pülümür’de 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Pülümür depreminin Yedisu segmentini tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda uzmanlardan farklı görüşler geldi.
Naci Görür: Yedisu Fayını Tetikleyebilir
Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli’nin Pülümür İlçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin Yedisu fayını tetikleyebileceğini belirtti.
Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Pülümür/Tunceli’de 4,2 deprem oldu. Deprem KAF’a çok yakın Pülümür Fay Zonunda. Pülümür Fay Zonu sağ yanal atımlı. Depremin yeri tehlikeli. KAF’n en doğu ucu Yedi Su Fayı civarında. Burada deprem bekliyoruz. Burayı tetikleme olasılığı var” dedi.
Osman Bektaş: Gerilme Yedisu Segmentine Yüklendi
Emekli Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Yedisu segmentine gerilmelerin yüklendiğini ifade etti. Bektaş, “4,2 Pülümür Depremi, KAF ve DAF'larının oluşturduğu Bingöl fay blogunun batı kenarında oluştu. Bloğun doğu ve güney kenarlarında 1971 M6,8 ve 2003 M6,4 depremleri yaşandı. Fay mekaniğine göre gerilmeler, bloğun kuzey kenarını oluşturan KAF"nın Yedisu Segmentıne yüklendi” ifadelerine yer verdi.
Ramazan Demirtaş: Yedisu Segmenti İle İlgisi Yok
Deprem jeolojisi uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise, Pülümür’de meydana gelen depremin Yedisu segmenti ile ilgisinin bulunmadığını ifade etti.
Demirtaş, şu bilgiyi paylaştı; “Pülümür'ün 3 km KB'sında; 15.03.1992 M6.0 deprem üreten Pülümür fayının 4.5 km güneyi; 1784 M>7.0 deprem üreten Yedisu segmentinin 9 km güneyinde, 15.03.1992 (M6.0) depreminin deformasyon bölgesinde 09.12.2025 15:34 Mw=4.2 deprem oldu. Yedisu segmenti ile ilgisi yok.”



Abdulkadir BEĞSARI




