Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Mehmet Gengörü, tedavi edilmediği takdirde sakatlık ve ölümlere yolaçabilen verem hastalığının tedaviyle önlenebileceğini belirterek verem hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Dr. Gengörü, verem mikrobunun solunum yoluyla oluşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çekerek hastalığın farklı belirtilerle görülebildiğine dikkat çekti. Dr. Gengörü, verem hastalığının belirtilerinin tutulan organa göre değişkenlik gösterdiğini belirterek "Geçmeyen öksürük, balgam artışı, nefes darlığı, göğüs-sırt-eklem ağrıları, kilo kaybı ve gece terlemeleri sık görülen belirtilerdir. Verem, tedavisi olan bir hastalıktır ancak tedavi edilmezse sakatlık ve ölümle sonuçlanabilir" dedi.

VEREM SAVAŞ DİSPANSERİ'NDEKİ MÜCADELE ÇALIŞMALARI!

Verem Savaş Dispanseri'nde verem hastalığıyla mücadele çalışmaları hakkında da bilgi veren Dr. Gengörü, şunları kaydetti: "Verem Savaş Dispanseri'nde tanı, tarama, tedavi ve takip hizmetlerini ücretsiz sunarız. Hastalığın teşhisinde; deri testi (PPD), akciğer grafisi ve balgam testi gibi tetkikler kullanırız. Tanı alan hastalara gözetimli ilaç tedavisi uygularız. Hastalarımızı iyileşene kadar takip eder, kontrol muayenelerini yaparız. Temaslı muayenesi ve diğer tüberküloz taramalarını yapar gereken kişilere koruyucu ilaç tedavisi veririz. Hastaların kaydını tutar, dosyalarını arşivler ve tüberkülozla ilgili topladığımız verilerle raporlar hazırlarız." 
EROL YILMAZ