Elazığ’ın Baskil ilçesinde 2021 yılında Hasan Dağı’nda keşfedilen ve bilimsel adı Pygopleurus Koniae olan Kürklü Düğün Böceği, dört yıl aradan sonra yeniden görüntülendi. Ancak bu kez, dünyada yalnızca Baskil’de yetişen endemik Fritillaria Baskilensis (Baskil ters lalesi) üzerinde ortaya çıktı.
Araştırmacı yazar Aygün Çam, bu nadir türleri aynı karede fotoğraflamayı başardı. Çam, "Baskilensis lalesi ve Kürklü Düğün Böceği ilk kez koruma alanı dışında Baskil ilçesi sınırlarında fotoğraflandı. Bu iki endemik türü aynı karede görmek büyük bir şans. Kürklü Düğün Böceği, genellikle düğün böcekleri üzerinde görülürdü, ancak ilginç bir şekilde bu kez Baskilensis lalesi üzerinde görüntülendi. 2021 yılından sonra ilk kez karşılaştık, bu çok özel bir an" dedi.
Bu görüntü, doğal koruma alanı dışında, Haroğlu Dağı eteklerinde kaydedildi. Daha önce yalnızca çiçekler üzerinde görülen Kürklü Düğün Böceği’nin, endemik Baskilensis lalesiyle etkileşime girmesi, bilimsel açıdan önemli bir keşif oldu.
İHA