Bingöl Türkiye'nin kültürel anlamda en zengin illerinden birisi olurken aynı zamanda Bingöl'de gezerek görebileceğiniz birbirinden güzel yerler yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de tıpkı Nevşehir Peribacalarına benzerliği ile bilinen Buban Bacaları olurken Buban Bacaları ile ilgili birçok şey merak ediliyor. 

Bingöl'ün Sancak beldesine bağlı Oğuldere köyünde bulunan ve Nevşehir'in Kapadokya İlçesi'ndeki peri bacalarına benzerliği ile dikkat çeken Buban bacaları yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.  Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Sancak Beldesi'ndeki Oğuldere Köyü'nde bulunan Budan bacaları gizemiyle dikkat çekiyor. Bingöllüler tarafından Nevşehir'in Kapadokya ilçesinde bulanan peri bacalarına rakip görülen Buban bacalarının oluşumu hakkında kesin bilgi bulunmazken, geçmişinin çok uzun yıllara dayandığı belirtiliyor.

BUBAN BACALARI BİNGÖL'ÜN EFSANE YERİ

 Dış kuvvetler (Rüzgar, akarsu, vb..) tarafında aşındırıp taşınması sonucu oluşan bu güzellikleri görenler unutamıyor. Bingöl'ê gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi haline gelen Buban Bacakaları'nın oluşumu ile ilgili birçok soru merak ediliyor. Peki Buban Bacaları nasıl oluştu?

Buban Bacaları her sene binlerce kişi tarafından ziyaret edilen doğal güzellikler arasında yer alırken fotoğraflarını görenlerin akıllarına gelen ilk soru ise Buban Bacaları'nın nasıl oluştuğu oluyor. Bacaların oluşum şekli, vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla peribacası şeklinde olan ilginç sivri kaya şekillerinin ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Ziyaret edenler, bu benzersiz doğa olayını gördükten sonra tekrar gelme isteği duyuyorlar. Bingöl'ün gizemli güzelliklerinden biri olan Buban bacaları, doğa severler ve keşif meraklıları için görülmeye değer bir yer olarak ön plana çıkıyor.