Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2526.9
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66971.16$

Bingöl’de randevu sorunu: Hülakü sordu, Bakan Koca cevapladı


Bingöl’de randevu sorunu: Hülakü sordu, Bakan Koca cevapladı
HEDEP Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de tedavi olmak isteyen vatandaşlara 2 ay sonrasına gün verildiğini belirtirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, “aynı gün ile 15 gün tarihleri aralığında randevu alınabilecek şekilde planlama yapılmaktadır” dedi.

Bingöl’de hastanelerde yaşanan randevu sorunu sık sık gündeme gelirken, HEDEP Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, konuyu soru önergesi ile meclise taşıdı. Bingöl’de sağlık alanında yaşanan sorunları gündeme getiren Hülakü, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Yıllardan bu yana Bingöl'de süregelen hastane yetersizliği, randevu bulamama, ekipman eksikliği sebebiyle çevre illere yapılan hasta şevkleri ve uzman doktor eksikliği artarak devam etmekte, Bingöl'de yaşayan yurttaşlar sağlık hizmetinden yoksun kalma ve yeterli derecede sağlık hizmeti alamamaktan şikayet etmektedir. Tarafımıza ulaşan şikayetler ve kamuoyuna yansıyan haberlerde de hastanelerden randevu alınamadığı, alınan randevular için en az 2 ay sonrasına gün verildiği, sağlık ekipman eksikliği sebebiyle sürekli bir şekilde çevre illere sevk edildikleri belirtilmektedir. Diğer yandan Bingöl Devlet Hastanesi'nde Nefroloji ve Gastroenteroloji polikliniklerinde doktor bulunmadığı. Kulak Burun Boğaz, Göz, Kardiyoloji ve Cildiye polikliniklerinde hasta yoğunluğundan dolayı randevu bulmanın mümkün olmadığı ve bazı polikliniklerde ise uzman doktor sayısının yetersizliği nedeniyle hastaların mağdur olduğu bilinmektedir. 280 bini aşkın nüfusu olan Bingöl'de 250 yataklı Bingöl Devlet Hastanesi'nin ihtiyacı karşılamadığı açıktır.

Bu bağlamda;

1-Bingöl'de söz konusu sorunların çözümü için talep edilen Araştırma Hastanesi açılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

2-Bingöl'de görev yapan uzman doktor sayısı kaçtır? Söz konusu uzman doktorların branşlara göre dağılımı nedir?

3-280 bini aşkın nüfusuyla Bingöl ilindeki toplam hastane yatak kapasitesi 405'tir. Bu sayının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

4-2015 yılından bu yana çevre illere sevk edilen hasta sayısı kaçtır? Hangi illere kaç hasta sevk edilmiştir?

5-Bingöl'de yaşayan yurttaşlarımızın randevu sorununun çözümüne dair bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

BAKAN KOCA’NIN CEVABI

HEDEP Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü’nün, Bingöl’ün sağlık sorunlarıyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “aynı gün ile 15 gün tarihleri aralığında randevu alınabilecek şekilde planlama yapılmaktadır” dedi.

Bakan Koca, önergeye verdiği cevapta, şu ifadelere yer verdi; “Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde uygulanan MHRS randevuları; bölge, il, hastane özelinde nüfus sosyokültürel yapı, coğrafi durum, randevu talebi, hastanenin rolü, hekimlerin sayısı vb. pek çok değişkenin arz talep dengesini etkilediği, aynı hastane içinde branşların arz edebileceği kapasite ve randevu taleplerinin değişkenlik gösterebildiği görülmekle birlikte, Bingöl ilimizde MHRS hekim çalışma cetvelleri; hastanenin durumu, hekim çalışma saatleri ve vatandaş gereksinimlerine göre aynı gün ile 15 gün tarihleri aralığında randevu alınabilecek şekilde planlanmakta ve bu planlama doğrultusunda sağlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın randevulu olup olmadıklarına bakılmaksızın muayene talepleri karşılanmaktadır. Bingöl ilimizde sağlık hizmetinin sunum süreçleri yakından takip edilmekte olup, sağlık tesislerinin yatak artırıma ilişkin talepleri; Bölge merkezli sağlık planlaması, hastaneye biçilen hizmet rolü, hastanenin fiziki durumu, uzman hekim mevcudu, personel dağılım cetveli (PDC), hastanenin yatak doluluk oranları, nitelikli yatak kapasitesi ve benzeri kriterler çerçevesinde değerlendirilmektedir. Hekim ihtiyaçlarına yönelik kaynak planlamaları yapılmaktadır. Bakanlığımızca hasta mağduriyeti yaşanmaması için gerekli tüm önlemler alınmaktadır.”

(Haber Merkezi)

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!