TÜBİTAK tarafından düzenlenen 17. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasını bölge finalleri tamamlandı. Malatya’da yapılan bölge finallerinde; Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin, Şanlıurfa ve Tunceli illerinden öğrencilerin projeleri sergilendi.

Malatya bölgesinde sergilenen 120 proje arasında Bingöllü öğrencilerin 14 projesi yer alırken, bu projelerden ikisi birincilik, biri de ikincilik elde etti.

Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğünün paylaştığı bilgilere göre, Bingöl Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Beril Yılmaz ve Azra Akürek’in, öğretmen Abdurrahman Çelikkaya danışmanlığında hazırladığı ‘Meddahvr-sanal gerçeklikle meddah geleneğini yeniden canlandırma’ projesi ile Sedanur Çağlayan’ın hazırladığı ‘Can Türkiyem’ projesi bölge birincisi seçildi.

Ayrıca Genç Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Eren Eymen Varan ve Ceylin Çevikbaş’ın, öğretmen Çağrı Bağbars danışmanlığında hazırladığı ‘Kaşgar-görme engelli bireyler için akıllı Türk tarih haritaları’ projesinin ise, bölge ikincisi seçildiği belirtildi.

EN BAŞARILI PROJELER ELAZIĞ’DAN ÇIKTI

Malatya bölge finalinde Bingöl’ün 2 projesi birinci, 1 projesi ikinci seçilirken, en fazla derece alan il Elazığ oldu. Elazığ’ın 9 projesi ödül alırken, Diyarbakır ve Malatya’nın 6’şar, Şanlıurfa’nın 5, Mardin’in 4, Tunceli’nin ise 1 projesi derece aldı.

Bölge yarışmasında birinci seçilen projeler, 2-9 Haziran 2023 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek Türkiye finallerine katılacak.

BÖLGE FİNALLERİNE 14 PROJE KABUL EDİLMİŞTİ

Malatya bölge sergisinde yer alan Bingöllü öğrencilerin 14 projesi şöyle:

-Bingöl Yeşilyurt Ortaokulu: Kekik, lavanta ve karanfil ekstrelerinin dezenfektan olarak kullanılabilirliğinin araştırılması.

-Bingöl Bilim ve Sanat Merkezi: Jeokeşif - artırılmış gerçeklik ile coğrafya keşfi ve eğitimi.

-Bingöl Gazi Ortaokulu-Bingöl Vali Güner Orbay Ortaokulu: Anadolu'da meta gezinti.

-Bingöl Vali Güner Orbay Ortaokulu: Kybele (oyun).

-Bingöl Bilim ve Sanat Merkezi: Taziye kültürünün toplumun dini, sosyal ve coğrafi yaşamı üzerindeki etkisinin incelenmesi.

-Bingöl Turgut Özal İmam Hatip Ortaokulu: Kodla oynat değerini yaşat.

-Bingöl Bilim ve Sanat Merkezi: Can Türkiyem.

-Bingöl Bilim ve Sanat Merkezi: Hayatnavigasyonu-verimli yaşam widgeti.

-Bingöl Bilim ve Sanat Merkezi: Süperartan dizilerin yardımı ve binary sayı sistemlerinin kullanımı ile metin şifreleme.

-Bingöl Bilim ve Sanat Merkezi: Homomorfik şifreleme kullanarak gizli veri işleme ve analizi.

-Bingöl Genç Bilim ve Sanat Merkezi: Kaşgar (görme engelli bireyler için akıllı Türk tarih haritaları).

-Bingöl Cumhuriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi: Sokak lambaları ile tasarruf devri.

-Bingöl Bilim ve Sanat Merkezi: Biyopalet-doğanın renkleriyle organik suluboya.

-Bingöl Bilim ve Sanat Merkezi: Meddahvr-sanal gerçeklikle meddah geleneğini yeniden canlandırma.

Fuat OTLAK