Türkiye'de pek çok kendine özgü efsaneleri ile bilinmektedir. Efsaneleri ile ünlü illerimizden birisi olan bingöl'de sizlerin de duyunca hüzünleneceğiniz efsaneleri yer almaktadır. Bingöl'de ki bu efsaneyi duyunca sizlerde kulaklarınıza inanamayacaksınız. 

Daha önce Sülbüs Dağı efanesini hiç duymuş muydunuz? Bingöl'e ait bu efsaneyi duyunca sizler de kulaklarınıza inanamayacaksınız. Bingöl'e ait aşkı anlatan bu efsaneyi duyunca sizlerde torunlarınıza anlatacaksınız. Peki Sülbüs Dağı efsanesi nedir?

SÜLBÜS DAĞI EFSANESİ

Uzun yıllar içerisinde kulaktan kulağa gelen efsaneleri dinlemeyi herkes çok sever. O halde Bingöl'e ait Sülbüs Dağı efanesini de çok seveceksinzi. Sülbüs Dağı Yayladere ilçesi'nin kuzeybatısında yer almaktadır. Tepesi her zaman karlı görülür. Sivri bir koni görünümündedir. Dağcılar buraya her yıl uğrarlar. Ayrıca bu dağda çeşitli av da yapılır. Dağın üstü düz olmakla beraber, uzaktan sivri görünür. Üstünde bir ziyaret vardır ve heybetli bir görünüm taşır.

Bu sebepten dolayı dağ hakkında çeşitli efsaneler anlatılır. Rivayete göre; "Sülbüs" adındaki genç bir delikanlı, "Starı" adındaki güzel bir kıza aşık olur. Araya giren bir cadı bunların evlenmesine engel olur. Oğlan aşkından verem hastalığına yakalanarak ölür. Bu üzüntüye dayanamayan kız da çok geçmeden ölünce vasiyeti üzerine sevgilisinin yanına gömülür. Fakat cadı mezarlarının bile arasında dikenli bir ağaç şeklinde filizlenerek onları orada da ayırmak ister. Sülbüs ve Starı'nın öteki dünyada bile birbirlerine kavuşmadıkları rivayet edilir.

Dağın bir tarafı Dersim, bir tarafi Bingöl sınırları içinde kalmaktadır. Temmuz ayının ortasına kadar tepesinden kar eksik olmaz. Yaz aylarında 3 gün süren bir festival yapılır. Dağın güneybatısında Bedro Dağı, kuzeyinde ise Çele Dağı bulunur. Tepesinde taşlarla çevrilmiş, halkın önemli bir ziyaret olarak uğradığı, zaman zaman kurban kesmek için 2900 metre rakıma kurbanlıkların çıkarıldığı, dua edilip mum yakılan bir mekan vardır.