Ülke genelinde her yıl belirlenen kotalarda yaban hayvanları para karşılığında öldürülüyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu tarafından alınan kararla, ülke genelinde 317 yaban hayvanının öldürülmesi için izin çıkarken, bu hayvanlar 160 bin TL’yi bulan paralar karşılığında öldürülecek.
2023-2024 av sezonu için Bingöl’de 6 Yaban Keçisi ve 4 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi için öldürme izni verildi.
Bingöl’de Ayanoğlu Devlet Avlağı ve Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında öldürülecek her bir yaban keçisi için 160 bin TL alınacak.
Gökçedal Devlet Avlağı ve Aysaklı Devlet Avlağında öldürülecek her bir yaban keçisi için ise 128 bin TL ödenecek.
Ayrıca Ayanoğlu Devlet avlağında öldürülecek her bir Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi için 135 bin TL, Aysaklı Devlet Avlağında öldürülecek her bir Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi için ise 117 bin TL ödenecek.

317 YABAN HAYVANI ÖLDÜRÜLECEK

Merkez Av Komisyonundan Bingöl’de 6 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisi olmak üzere 10 yaban hayvanı için öldürme izni çıktı. Ülke genelinde ise 213 yaban keçisi, 10 hatalı boynuz/şelek, 2 melez yaban keçisi, 57 kızıl geyik, 17 çengel boynuzlu dağ keçisi, 17 karaca, 1 anadolu yaban koyunu için avlanma izni verildi.

YABAN HAYVANI AVINA İZİN VERİLEN İLLER

Merkez Av Komisyonu kararında, yaban hayvanı avına izin verilen iller şunlar;
YABAN KEÇİSİ (TEKE): Bingöl, Adıyaman, Muğla, Antalya, Isparta, Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde, Karaman, Konya, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum, Van, Sivas, Kahramanmaraş.
HATALI BOYNUZ/ŞELEK: Muğla, Antalya, Artvin, Kahramanmaraş.
MELEZ YABAN KEÇİSİ: Adıyaman
KIZIL GEYİK: Bilecik, Bursa, Afyonkarahisar, Denizli, Eskişehir, Kütahya, Ankara, Bolu, Kastamonu.
ÇENGEL BOYNUZLU DAĞ KEÇİSİ: Bingöl, Artvin, Rize, Erzincan.
KARACA: Düzce, Bartın, Giresun.
ANADOLU YABAN KOYUNU: Karaman.
Merkez Av Komisyonu uygulama talimatında, yaban hayvanlarının avlanması ile ilgili şu ifadelere yer veriliyor: “Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik ve melez yaban keçisi türlerine ait kotalar 2 kez kullanılır. 
Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik ve melez yaban keçisi acente kotaları “Av Turizmi İzin Belgeli” acentelere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilir.
Yaban keçisi, melez yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca ve kızıl geyik yerli avcı kotaları yerli avcılara ve karaca acente kotaları ise acentelere İl Şube Müdürlükleri tarafından kura yöntemi ile belirlenerek tahsis edilir. Her avlaktaki her bir kota için başvuranlar arasından 1 (bir) asil avcı ve 3 yedek avcı belirlenecektir.”
Ömer ŞANLI