Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    35.21
  • ALTIN
    2503.3
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66193.95$

“Emeklilerin bekleyecek gücü kalmadı”

“Emeklilerin bekleyecek gücü kalmadı”
Emeklilerin yüzde 85’inin asgari ücretin altında maaşla geçim mücadelesi verdiğini belirterek, “Emeklilerin maaş zammı için bekleyecek gücü kalmadı” dedi.

Tüm Emekliler Derneği (Tüm Emek Der) Genel Merkezinde, aralarında Bingöl Tüm Emekliler Derneği Başkanı Mehmet Evran’ında bulunduğu 60 şube başkanı ile toplantı yapıldı.
Emeklilerin sorun ve taleplerinin görüşüldüğü toplantıda, emeklilerin yaşadığı maddi sıkıntılar ele alındı.
Toplantı sonrası açıklama yapan Bingöl Tüm Emekliler Derneği Başkanı Mehmet Evran, “Emekli zamları için yetkililer Ekim ayına görüşülecek demektedir. Emeklilerin bekleyecek gücü kalmamıştır. Ağustos Ayı TÜFE’si yüzde 9,09 olarak açıklanmış, 2023 Temmuz’la beraber toplam yüzde19,44 olmuştur. Emeklilerin bu iki ayda maaşı TÜFE kayıtlarına göre yüzde 20, çarşı pazara göre yüzde 50 erimiştir. 15 milyon emeklinin ortalama aylığı 8 bin 500 TL ve yüzde 85’i asgari ücretin altında maaşla geçim mücadelesi vermektedirler.
Temmuz 2023 yapılan yüzde 25 artıştan altı buçuk milyon emekli dul ve yetim yararlanamamıştır” dedi.

“MİLYONLARCA EMEKLİ İNTİBAK BEKLEMEKTEDİR”

Mevcut tüm emeklileri kapsayan hizmet ve prime dayalı bir intibak yasası çıkartılarak yasalarla getirilen farklılıkların giderilmesi yönünde taleplerinin olduğunu ifade eden Evran, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Emekliliğin yaşa değil, 25 yıl bir fiil hizmet ve ödenen pirime dayalı bir emeklilik sistemi (norm ve standart birliği) getirilmesini istiyoruz. Tüm emekliyi kapsayan taban aylığı asgari ücret olan, hizmet ve pirime dayalı norm ve standart birliği getirecek her prim günü eşit dönelerle belirlenen ABO ile (eşit prime eşit hizmete eşit prim matrağına eşit emekli aylığı olan) bir intibak istiyoruz. Emeklilere verilen artışlar piyasayı canlandırır, emekli harcamasını temel gıdaya harcar, çarşıya pazara hareket gelir. Emeklilik emeğin alın terinin ödenen priminin hakkıdır.

-8 BİN 77 TL BİZ EMEKLİLEREDE UYGULANSIN-

Tüm emekliler olarak 8 bin 77 TL’lik artışın hizmet ve prime göre emeklilere uygulanmasını istiyoruz.
Biz emekliler olarak sağlıkta ödediğimiz katkı payları bizlerin aile bütçesini zor duruma düşürmektedir. 25-30 sene primini ödediğimiz sağlıktaki katkı paylarının kaldırılmasını talep ediyoruz.
Devlet ve üniversite hastanelerinde teşhis, tedavi, görüntüleme, laboratuvar ve ameliyat randevularının daha kısa sürede verilmesi için gerekli düzenleme ve çalışmaların yapılması bekliyoruz.
Sosyal hukuk devletimizden emekliler olarak geçinebileceğimiz bir maaş, huzurla alabileceğimiz katkısız sağlık hizmeti almak istiyoruz.
Tüm Emekliler Derneği olarak emekli, dul ve yetimlerimizin talepleri isteklerini her platformda yazılı ve sözlü olarak dile getireceğiz.
Emeklilerin, Tüm Emeklileri Derneği bünyesinde toplanmaları, emeklilerin istek ve talepleri için güç birliği sağlayacaktır.”
Fuat OTLAK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!