Son dönemlerin en gözde aracı olan altın, dalgalı bir seyir izliyor. Yurt içinde altın fiyatları son zamanda ons altın fiyatına ve ABD verilerine dayalı fiyatlamaların etkisi altında hareketleniyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Bingöl Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Yaşar Devran, Küresel piyasaların karışık seyir izlediğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Genel olarak engellenemeyen enflasyon sorunu nedeniyle faiz yükselten merkez bankaları, şirket ve bankaları da zor duruma düşürüyor. Hazırlıksız ve bilançosu güçsüz olan bankalar iflas ederken altın fiyatları da sıkıntılı günler geçirmeye başladı”
Ons altın’ın bankacılık kriziyle birlikte güçlenip yükseldiğini belirten Devran şunları kaydetti: “ Yükselişi fırsat bilenler kar satışı yapıp çıkınca ons altının yeniden toparlanması güçleşmeye başladı. Ancak her şeye rağmen yatırımcılara söyleyeceğim şu ki; en güvenilir liman altındır. Vatandaşın altın almalarını, yatırımlarını mutlaka altına yapmalarını tavsiye ederim”
Medyadaki altın fiyatlarına bakarak kuyumculara giden müşterilerle sorun yaşadıklarının altını çizen Devran konuşmasına şöyle devam etti: “Müşteri, çoğunlukla ekonomi, haber kanalları ve sitelerdeki altın fiyatlarına bakarak kuyumcusuna gidiyor. Söz konusu fiyat, kuyumcuda olmayınca da sorun çıkıyor. Ancak bilinmeli ki televizyon ekranlarının alt tarafında ve sitelerin en çok okunan kısımlarında yer alan gram fiyatları, altının işlenmemiş, ham madde fiyatıdır. Kuyumcunun verdiği fiyat ise Darphane ve rafinerilerimizde, atölyelerimizde işlenmiş, emek harcanmış, doğal olarak işçiliği de eklenmiş fiyattır. Altın fiyatlarında ekran ve kuyumcu arasındaki fark ile kafası karışan vatandaşlar şunu bilmelidir ki ekrandaki gram fiyatları, altının işlenmemiş, ham madde fiyatıdır. Kuyumcunun verdiği fiyat ise işlenmiş, emek harcanmış, doğal olarak işçiliği de eklenmiş fiyatıdır”
Eylem ÖZEN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.