Avrupa Tescilli Bingöl Balının Hasadı Başladı Avrupa Tescilli Bingöl Balının Hasadı Başladı

Doğaya verdiği zararlar nedeniyle sık sık tartışma konusu olan HES’lerin, Bingöl’deki akarsular üzerinde kurulma çalışmaları devam ediyor. Bingöl’de özellikle Murat Nehri ve Peri Çayları üzerine kurulu bulunan çok sayıda HES bulunurken, bir HES projesi de Göynük Çayı üzerinde uygulanmak isteniyor.

YILLIK ENERJİ ÜRETİMİ NE KADAR OLACAK?

Alatepe, Elmalı, Yenibaşlar Köyleri sınırlarında bulunan Göynük Deresi üzerinde kurulması planlanan Alatepe Regülatörü ve HES projesi, yıllık enerji üretimi 53,356 GWh olacak.
Proje tanıtım dosyasında, şu bilgilere yer verildi;
“Proje kapsamında Alatepe Regülatörü, iletim kanalı, yükleme havuzu, cebri boru ve santral binası yer almaktadır. Proje kapsamında kazı fazlası depolama ve bitkisel toprak depolama alanları planlanmıştır. Stanley Enerji tarafından işletilmesi planlanan Alatepe Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesinin kurulum amacı enerji üretimidir. Göynük Deresi’nin 1.274,00 metre talveg kotunda bulunan regülatör yapısından alınan sular 1.180,00 metre kuyruksuyu kotunda bulunan santral binasına ulaştırılacak ve burada türbinlenerek enerji üretimi yapılacaktır.
Alatepe Regülatörü ve HES projesi toplam kurulu gücü 24,500 MWm - 23,765 MWe olacaktır. Projenin kurulum amacı elektrik üretimidir. Alatepe Regülatörü ve HES projesinin yıllık enerji üretimi toplam 53,356 GWh olacaktır.”

ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin Ve Denetim Genel Müdürlüğü, Göynük Çayı üzerinde kurulması planlana HES projesi ile ilgili ÇED sürecinin başlatıldığını açıkladı. Kurumdan yapılan duyuruda, 
“Bingöl Merkez Alatepe, Elmalı ve Yenibaşlar Köyleri mevkiinde Stanley Enerji AŞ tarafından yapılması planlanan Alatepe Regülatörü ve HES (24,500 MWm-23,765 MWe) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED Genel Formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlatılmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Bingöl Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebilir” denildi.
Fuat OTLAK