Bingöl
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    35.29
  • ALTIN
    2521.4
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67205.3$

Hülakü, Bingöl’ün Ormanlarını Meclis’e Taşıdı

Hülakü, Bingöl’ün Ormanlarını Meclis’e Taşıdı
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’deki bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının gerekçesini sordu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Cumhurbaşkanı kararıyla Bingöl’deki bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılması konusunu soru önergesi ile meclise taşıdı.
Meclis’e 3 ayrı soru önergesi vererek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılması talep eden Hülakü, bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının gerekçesini sordu.
Hülakü, soru önergesinde, şu ifadelere yer verdi; “19 Ocak 2024 tarihinde, Resmî Gazete ’de yayınlanan 8119 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Bingöl’de bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarılmıştır. 
Arazilerin orman sınırları dışına çıkarılması; toprak erozyonu riskini arttırarak biyoçeşitliliğin kaybına ve ekosistem hizmetlerinin azalmasına yol açmaktadır. Ormanların azalması, karbon depolama kapasitesini azaltarak, atmosferdeki karbon miktarının çoğalmasına ve iklim değişikliği sürçlerinin hızlanmasına neden olmaktadır. Su döngüsünü düzenlemek açısından önemli bir role sahip olan ormanlık alanların yok edilmeye çalışılması, su kaynaklarının azalmasına ve su döngüsünde dengesizliklere sebebiyet vermektedir. Bu durum, birçok bitki ve hayvan türünün, doğal yaşam alanlarını kaybetmeleri riskini de arttırmaktadır. Bingöl’de her yıl yaşanan orman yangınları ve ağaç kesimleriyle beraber Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılması, doğal dengenin bozulmasına dair kaygıların artmasının yanı sıra imar rantı şüphesini de doğurmaktadır. Söz konusu alanların orman sınırları dışına çıkarılması, “imara açılacak” iddialarını da gündeme getirmiştir.
Bu doğrultuda;
1-Bingöl’de, bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının gerekçeleri nelerdir?
2-Söz konusu alanların doğal dengesini korumak adına herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
3-Bu alanlar, hangi amaç doğrultusunda orman sınırları dışına çıkarılmıştır?
4-Orman sınırları dışına çıkarılan alanlarla ilgili “imara açılacak” iddiaları gerçek midir?
5-Bu alanlara dahil olan arazilerin herhangi bir şahsa satışı söz konusu mudur?
6-Bingöl’de ormanlık alanların korunmasına ve orman sınırlarının genişletilmesine dair herhangi bir çalışma var mıdır?
BİNGÖL’DE 93 HEKTARLIK ALAN ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILMIŞTI
Bingöl Merkez Güveçli, Küçüktekören ve Dügernan Köyleri ile Kiğı İlçesi Demirkanat Köyündeki 93 hektarlık alan orman sınırları dışına çıkarılmıştı.
Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak illerindeki bazı alanların orman vasfı dışına çıkarılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede yayınlandı.
Kararda, “Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak illerinde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılmasına karar verilmiştir. Orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında veya hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılır” denildi.
Cumhurbaşkanı kararına göre, Bingöl’de orman sınırları dışına çıkarılan alanlar; Bingöl Merkez Güveçli, Küçüktekören ve Dügernan Köyleri ile Kiğı İlçesi Demirkanat Köyünde yer aldı. 
Bingöl Merkez Güveçli Köyünde 423 bin 923 metrekare (42 hektar), Küçüktekören Köyünde 452 bin 651 metrekare (45 hektar), Kiğı İlçesi Demirkanat Köyünde 44 bin 332 metrekare (4 hektar), Bingöl Merkez Dügernan Köyünde 7 farklı parseldeki 18 bin 916 metrekarelik (2 hektar) alan orman sınırları dışına çıkarıldı. Bingöl’de orman sınırları dışına çıkarılan toplam alan miktarı, 93 hektar oldu.
Fuat OTLAK

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!