Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, kum ocaklarının doğaya verdiği zararı araştırma önergesi ve soru önergeleri ile Meclis’e taşıdı.
Meclis’e sunduğu araştırma önergesinde, kum ocaklarının akarsuların doğal seyrini değiştirdiğini ifade eden Hülakü, “Bingöl’de daha önce faaliyet göstermiş veya halihazırda faal durumda olan kum ocakları, Bingöl’ün doğasına, yaban hayatına ve biyoçeşitliliğine ciddi anlamda zarar vermektedir. Kum ocakları, akarsu yataklarının doğal seyrini değiştirmekte, suyun miktarı ve kalitesini düşürmektedir. Akarsuların akış rejimini bozan kum ocakları, verimli tarım alanlarını da tahrip etmektedir. 
Bingöl’deki kum ocaklarının; doğal yaşam alanlarına, endemik türlere, tarım alanlarına ve su kaynaklarına verdiği zararın ve Murat Nehri’nde yarattığı tahribatın tüm boyutlarıyla araştırılarak tespit edilmesi ve kum ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması amacıyla Anayasanın 98. İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince, Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederim” dedi.

-GEREKÇE-

Hülakü, araştırma önergesinin gerekçesinde, şu ifadelere yer verdi; “Kumun, endüstriyel kullanımı için faaliyet gösteren kum ocakları, bitki örtüsünün ve doğal habitatın yok olmasına alan açmaktadır. Kum madenciliği sürecinde kullanılan kimyasallar ve atıklar toprağın ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadır. Kum ocakları işletmeleri, erozyonun oluşmasını sağlayarak doğal peyzajı ve toprak kalitesini bozmaktadır. Yeraltı su seviyelerinde azalma ve su kaynaklarının tahrip olması gibi durumlara da neden olmaktadır. Fauna ve flora üzerinde olumsuz etkiler göstererek yerel ekosistemin bozulmasına sebebiyet vermektedir.

-KUM OCAKLARI EKOSİSTEMİ BOZUYOR-

Kum ocakları işletmelerinin faaliyetlerinden dolayı, yerel bitki örtüsü ciddi anlamda tahribata uğramakta ve bu durum, birçok canlının ve bitki türünün yaşam alanlarının kaybına yol açarak yerel ekosistemi bozmaktadır. Yerel ekosistemin bozulmasından en çok etkilenen bir başka grup ise endemik türlerdir. Endemik türlerin yok olması, biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz bir etki yaratmakta ve ekosistemi dengede tutan işlevleri sekteye uğratmaktadır. Kum ocaklarının faaliyetleri sırasında kullanılan kimyasallar, su kaynaklarını kirlettiği için sucul yaşam olumsuz etkilenmektedir. Kum ocaklarının neden olduğu doğal tahribatın bedelini, doğada bulunan canlı cansız tüm varlıklar ödemek zorunda bırakılmaktadır.

-MURAT NEHRİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR-

Bingöl’de de özellikle Murat Nehri çevresinde birçok kum ocağı faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösteren kum ocakları nedeniyle yeraltı suları ve yüzeysel suların miktarı azalıp kalitesi düşmektedir. Verimli tarım alanları zarar görmekte veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Murat Nehri çevresinde bulunan yerleşim yerleri ve ulaşım ağları da kum ocaklarının verdiği zarar ve tahribattan etkilenmektedir. Kum ocaklarının faaliyetleri nedeniyle nehrin akış yönünün değişmesi, nehrin doğal seyrini bozmaktadır. 
Bu bilgiler doğrultusunda, Bingöl’deki kum ocaklarının; doğal yaşam alanlarına, endemik türlere, tarım alanlarına ve su kaynaklarına verdiği zararın ve Murat Nehri’nde yarattığı tahribatın tüm boyutlarıyla araştırılarak tespit edilmesi ve Bingöl il genelinde bulunan tüm kum ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir.”

ÜÇ BAKANLIĞA SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Hülakü ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığına kum ocakları ile ilgili soru önergeleri sundu.
Hülakü, soru önergelerinde, kum ocaklarının oluşturduğu zararların önlenmesine yönelik herhangi bir çalışmanın olup olmadığını sordu.
(Haber Merkezi)