Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunduğu önergesinde sıkıntıları özetleyen Hülakü, “Bingöl halkının yıllardan bu yana süre gelen hastane, randevu, uzman doktor ve çevre illere sevk edilme sorunu artık çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.

‘ELAZIĞ’A SEVK ETTİLER’ TEKERLEMESİNİN MİADI DOLMAK ZORUNDADIR

Hülakü; “Bugün, Bingöl halkı yeterli sağlık hizmeti alamamaktan şikayetçidir. Birçok sağlık branşında uzman doktor istihdamı maalesef yoktur. Birçok bölümde hasta randevularının en az 2 ay sonrasına verildiği gerçeği Bingöl halkına yönelik bir hakaret niteliğindedir. Bingöllü her bir yurttaşımızın dilinden düşmeyen “Elazığ’a sevk ettiler” tekerlemesinin miadı dolmak zorundadır. Bu sebeple Sağlık Bakanı’na çağrımızdır; Önergelerimizde de belirttiğimiz üzere, Bingöl halkının talepleri derhal yerine getirilmelidir. Sağlık hakkından yoksun kalma yahut geç gelen bir sağlık hizmetine maruz bırakılma hiçbir Bingöllünün kaderi değildir. Acilen söz konusu sorunların çözülmesi gerekmektedir” dedi.

Hülakü, önergelerinde şu görüş ve sorulara yer verdi;

Yıllardan bu yana Bingöl’de süregelen

hastane yetersizliği, randevu bulamama, ekipman eksikliği sebebiyle çevre illere yapılan hasta sevkleri ve uzman doktor eksikliği artarak devam etmekte, Bingöl’de yaşayan yurttaşlar sağlık hizmetinden yoksun kalma ve yeterli derecede sağlık hizmeti alamamaktan şikâyet etmektedir. Tarafımıza ulaşan şikayetler ve kamuoyuna yansıyan haberlerde de hastanelerden randevu alınamadığı, alınan randevular için en az 2 ay sonrasına gün verildiği sağlık ekipmanı eksikliği sebebiyle sürekli bir şekilde çevre illere sevk edildikleri belirtilmektedir. Diğer yandan Bingöl Devlet Hastanesi’nde Nefroloji ve Gastroenteroloji polikliniklerinde doktor bulunmadığı, Kulak Burun Boğaz, Göz, Kardiyoloji ve Cildiye polikliniklerinde hasta yoğunluğundan dolayı randevu bulmanın mümkün olmadığı ve bazı polikliniklerde ise uzman doktor sayısının yetersizliği nedeniyle hastaların mağdur olduğu bilinmektedir. 280 bini aşkın nüfusu olan Bingöl’de 250 yataklı Bingöl Devlet Hastanesi’nin ihtiyacı karşılamadığı açıktır.

Bu bağlamda;

1. Bingöl’de söz konusu sorunların çözümü için talep edilen Araştırma Hastanesi açılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

 

2. Bingöl’de görev yapan uzman doktor sayısı kaçtır? Söz konusu uzman doktorların branşlara göre dağılımı nedir?

3.280 bini aşkın nüfusuyla Bingöl ilindeki toplam hastane yatak kapasitesi 405’tir. Bu sayının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

4. 2015 yılından bu yana çevre illere sevk edilen hasta sayısı kaçtır? Hangi illere kaç hasta sevk edilmiştir?

5. Bingöl’de yaşayan yurttaşlarımızın randevu sorununun çözümüne dair bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

RANDEVU ALINAMIYOR 

Son dönemlerde, ilimiz Bingöl’de Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden doktor randevusu ya alınamamakta ya da çok ileri tarihlere randevu verilmektedir. Randevu bulup muayene ve tedavi olmanın çok zor bir aşamaya dönüştüğü Bingöl’de birçok hasta yeterli ekip ve ekipman bulunamadığı için çevre illere sevk edilmektedir. Hastanelerdeki yatak sayısının yetersizliği nedeniyle de hastalar mağduriyet yaşamaktadır.

Bu bağlamda:

1) Son bir yılda Bingöl’de istediği tarihlere randevu alamayan hasta sayısı kaçtır?

2) Son bir yılda Bingöl’den başka bir yere tayin olan uzman doktor sayısı kaçtır?

3) Son bir yılda Bingöl’e atanan veya tayin olan uzman doktor sayısı kaçtır?

4) Randevu sistemiyle ilgili yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

5) Bingöl’de hizmet veren uzman doktor başına düşen hasta sayısı kaçtır? 6) Son 1 yılda Bingöl’den başka illere sevkedilen hasta sayısı kaçtır?

7) İlimiz Bingöl’de hizmet veren sağlık kurumlarındaki eksikliklerin tamamının giderilmesi adına bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?

(HABER MERKEZİ)