Önergenin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılmasını isteyen Hülakü, termik santralin bölgenin ekosistemine ciddi zarar vereceğini söyledi.
Hülakü, şunları söyledi: “Bingöl'ün Halifan köyünde yapılması planlanan ve 22 Şubat 2024 tarihinde ihaleye çıkacak olan termik santrali projesi çevre, doğa ve su kaynakları üzerinde muhtemel olumsuz etkileri nedeniyle tüm kamuoyunda ciddi endişelere neden olmuştur. Yapılması planlanan termik santralin, faaliyetleri sırasında iklim değişikliği üzerinde olumsuz etkilere yol açacağı ve bölgenin ekosistemini ciddi şekilde etkileyeceği açıktır. Santralin inşası ve işletilmesi sürecinde doğal habitatın yok olması büyük bir olasılıktır. Bu durum, yerel fauna ve flora üzerinde ciddi bir tehdit oluşturacak ve ekosistemin dengesini bozacaktır. Su tüketimi oldukça yüksek olan termik santrallerin faaliyetleri sırasında kullanılan suyun bölgedeki su kaynaklarını kurutma veya azaltma riskinin çok yüksek olduğu bilinmektedir. Bingöl’ün içme suyu ihtiyacının çok önemli bir bölümü de bu bölgeden karşılanmaktadır. Yakın zamanda, Erzincan’ın İliç ilçesinde bir altın madeni ocağında yaşanan büyük facia, bu ve benzeri projelerin ne derece tehlikeli olduğunu somut bir şekilde göstermiştir. Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte ortaya çıkacak potansiyel zararları ve olası felaketleri göz önünde bulundurarak, söz konusu projenin derhal durdurulması önem arz etmektedir.
Bu bağlamda;
1-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bingöl'ün Halifan köyünde yapılması planlanan termik santralin çevresel etkilerini değerlendirmek üzere hangi adımları atmaktadır?
2-Termik santrallerin doğaya verdiği zararı göz önünde bulundurarak söz konusu projeyi durdurmak veya iptal etmek adına bir çalışma var mıdır?
3-Bu projenin çevreye, doğaya ve su kaynaklarına olası zararları üzerinde detaylı bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa, bu inceleme sonuçlarına göre hangi önlemler alınmıştır?
4-Bingöl’ün içme suyunun karşılandığı bir bölgeye, su tüketimi oldukça yüksek olan ve su kaynaklarına ciddi zarar veren bir projeyi uygulamaya çalışmanın nasıl bir gerekçesi olabilir? 
5-Bakanlığınızca söz konusu termik santral projesinin, su kaynaklarına vereceği zararı göz önünde bulundurarak projeyi iptal etmek adına somut bir adım atılacak mıdır?  
6-Bölgedeki su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için hangi önlemler alınmaktadır?
7-Geçtiğimiz günlerde Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan faciadan sonra Bakanlık olarak, sorumluluğunuz dahilinde bu ve benzeri projelere karşı nasıl bir tutum sergileyeceksiniz?”
(Haber Merkezi)