Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Halk Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Raşit Dursun, mevsimsel değişimlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek sonbahar mevsimiyle birlikte artış gösteren özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve grip vakalarına karşı tedbirli olunması uyarısında bulundu. 
Mevsim değişikliklerinden dolayı çeşitli hastalıkların en sık görüldüğü dönemlerin ilkbahar ve sonbahar mevsimleri olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Dursun, mevsimsel değişikliklerle beraber hava değişimi ve iklim koşullarının insan sağlığı üzerinde önemli etkileri olan faktörler olduğuna dikkat çekti. 

RİSK GRUPLARINDA GRİBE DİKKAT!

Uzm. Dr. Dursun, yaptığı açıklamada, "Mevsim değişiklikleri zihinsel ve ruhsal açıdan doğrudan veya dolaylı olarak insanları etkileyebilen rahatsızlıklara neden olabilen dönemsel faktörlerdendir. Özellikle yaz aylarında ishalli hastalıklar artabilirken, içinde bulunduğumuz sonbahar aylarında ve kış mevsiminde ise en sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarından özellikle nezle, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif halsizlik gibi genelde hafif belirtilerle seyreden ve ayakta atlatılabilen hastalıklar iken; Özellikle infulenza, grip hastalığı ise daha ağır tablolara sebep olabilen, özellikle risk gruplarında. Bu risk grupları nelerdir? Yaşlı hastalar, kronik hastalığı bulunan hastalar, bakımevi ve huzurevi gibi yerlerde kalan kişiler, gebeler, bu risk gruplarında daha ağır seyredebilmektedir. 

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ne yapmalıyız? Korunmak için kapalı-kalabalık ortamlar üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşması ve yayılması için çok müsait alanlardır. Kapalı-kalabalık ortamların havalandırılması ve bu ortamlarda çok fazla bulunulmaması bulaşmaması açısından faydalı olacaktır. Özellikle el ve çevre hijyeni, bulaşıcı olmaması için önemlidir. Düzenli ve dengeli beslenme, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durma, solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını engellemek adına faydalı olacaktır. 
Bir diğer önlem ise bahsedebileceğimiz; özellikle riskli gruplarda grip aşısıdır. Solunum yolu enfeksiyonları hastalık süreci ise genellikle üst solunum yolları enfeksiyonları destek tedavisi, istirahat ve doktorunuzun vereceği reçete ile evde atlatılabilen hastalıklardandır. Beklenmedik bir durum görüldüğünde ise yine doktorunuza başvurmak fayda olacaktır. Bu durumda bireyleri uyarabileceğimiz iki nokta vardır! Mutlaka hastalık sürecinde doktor tavsiyesi olmaksızın antibiyotik kullanımından uzak durulması gerekmektedir. Çünkü, genelde üst solunum yolu enfeksiyonları viral hastalıklardır ve antibiyotikler faydasızdır.
Bir de dikkat çekilebilecek bir diğer konu ise; gıda takviyeleridir. İçeriğini bilmediğimiz, güvenilir olmayan gıda takviyelerine sağlığımız adına kesinlikle dikkat etmemiz gerekmektedir" ifadelerini kullandı.