Bingöl
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66922.778$

Yetkililerin Gözünün İçine Baka Baka Uyardı: Deprem Olmadan Riski Azaltmamız Gerekiyor!


Yetkililerin Gözünün İçine Baka Baka Uyardı: Deprem Olmadan Riski Azaltmamız Gerekiyor!
Afete hazırlık konusunda Japonya’dan örnekler veren Kadıoğlu: Japonya’da meydanlarda tabureler bulunuyor ve taburelerin altında foseptik çukurları var, gerektiğinde tuvalet olarak kullanılabiliyor. Parkları, ocak olabilecek, sahra hastanesi olabilecek şekilde tasarlamışlar. Bizim böyle park-bahçelerimiz yok. Bir tane levha koyuyoruz; 'toplanma alanı' diye. Burada da altyapının yapılması lazım.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ‘Bingöl Deprem Çalıştayı’na katılarak, “Bingöl’de afet Yönetimi Önerileri” başlığı altında sunum yaptı.

“BİNGÖL AFET YÖNETİMİ MASTER PLANI HAZIRLANMALI”

Bingöl’de mutlaka afet yönetimi master planı hazırlanması gerektiğini belirten Kadıoğlu, “Türkiye’de genellikle afet deyince aklımıza tehlike geliyor. Ama afet, tehlikeyle tek başına oluşmuyor. Türkiye’de afete hazırlanmış örnek bir kent yok. Bingöl belki de bu konuda örnek olabilir ancak master planı hazırlayıp da rafa koyalım demiyorum” ifadelerini kullandı.

“BAŞARININ SIRRI BİRLİKTE ÇALIŞMAKTA”

Afet yönetimi konusunda ildeki tüm kurumların, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın bir araya gelerek ortak hareket etmesi gerektiğini belirten Kadıoğlu, başarının sırrının birlikte çalışmakta olduğunu vurguladı.

“KRİZ YÖNETİMİNDEN RİSK YÖNETİMİNE GEÇMELİYİZ”

Türkiye’de genellikle kriz yönetiminin konuşulduğunu ifade eden Kadınoğlu, “Ama maalesef kriz yönetimi, yanlış bir yönetim tarzıdır. Öncelikle risk yönetimine geçmemiz gerekiyor. Afet yönetimi ikiye ayrılır; risk yönetimi ve kriz yönetimi. Eğer afet yönetimini iyi yapmazsanız, kriz yönetiminde başarılı olamazsınız. O yüzden afet yönetiminde mutlaka ve mutlaka risk yönetiminden başlamamız gerekiyor.
Arama kurtarmanın bile risk azaltmayla başlaması gerekiyor. Riski olabildiğince azaltacağız, geri kalan risk için de hazırlık yapacağız. Bütün riski bırakmışsak buna hazırlık yapamayız. Afet yönetimi deyince aramızda fikir birliği olması gerekiyor. Afet yönetiminde kriz yönetimiyle olmaz, mutlaka ve mutlaka risk yönetimine geçmemiz gerekiyor. Sadece arama kurtarma ile bu iş olmaz, onların yükünü azaltmamız lazım.”

“AFET YÖNETİMİNİN BİRİNCİ AŞAMASI RİSKİ AZALTMAKTIR”

Afet yönetiminin birinci ve en önemli aşamasının riski azaltmak olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, 
“Riski azaltırsanız arama kurtarmayı da, her şeyi de daha doğru yaparsınız. Yoksa hiçbir şeyin altından kalkamayız” dedi.

HZ. NUH’UN GEMİSİ’Nİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Afete hazırlık konusunda Hz. Nuh’un Gemisi’ni örnek gösteren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, şunları söyledi; “Hz. Nuh, Amerika’da afet yöneticilerinin piri sayılır. Çünkü Hz. Nuh, gemiyi inşa ederken yağmur yağmıyordu. Biz de depremi beklemeyelim hazırlıklar için. Hz. Nuh’un torunları olarak, deprem olmadan önce gemiyi inşa etmemiz gerekiyor.”

“AFET YÖNETİMİNİ TERSTEN ANLIYORUZ”

Afet yönetiminin, kabul edilemez olan riskin yönetilebilir, kabul edilebilir seviyeye indirgemek olduğunu ifade eden Kadıoğlu, “Biz afet yönetimini tersten anlamışız. Deprem oluyor, bir yerler yıkılıyor, dökülüyor, gidip çadır kuruyoruz, yemek dağıtıyoruz afet yönetimi diyoruz. Afet yönetimi bu değil. Afet yönetimi, riski gidermek, Hz. Nuh gibi önceden hazırlık yapmaktır.”

IRAP RAPORUNU ELEŞTİRDİ

Bingöl’ün IRAP raporuna yönelik de eleştirilerde bulunan Kadıoğlu, “Bingöl’ün IRAP raporunu okudum, çok güzel yazılmış, nokta atışları yapmışlar yalnız IRAP7269 sayılı kanunun 1. Maddesine göre yazılmış. IRAP’ı yazanlar; deprem, heyelan, kaya düşmesi, çığ, sel olaylarını afet saymışlar, başka afet yok. Mesela dünyaya baktığımızda, dünyadaki en büyük afet kuraklık. Bizin kanunda kuraklık yok. Kanunlarımızda sıkıntı var ama bizim ne yapmamız lazım, bütün afetleri ele almamız lazım. Bugün Bingöl’de kuraklık gözükmüyor ama ileride olabilir” diye konuştu.

JAPONYA NASIL HAZIRLANIYOR?

Japonya’dan örnekler vererek yapılması gereken hazırlıkları anlatan Kadıoğlu, şunları söyledi; “Japonya’da meydanlarda tabureler bulunuyor ve taburelerin altında fosseptik çukurları var, gerektiğinde tuvalet olarak kullanılabiliyor. Parkları, ocak olabilecek, sahra hastanesi olabilecek şekilde tasarlamışlar. Bizim böyle park bahçelerimiz yok. Bir tane levha koyuyoruz; toplanma alanı diye. Burada da altyapının yapılması lazım. Altyapı çok önemli bir konu.”
Ömer ŞANLI

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!