Bingöl
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    67130.053$

‘Bingöl Deprem Çalıştayı’ Düzenlendi


‘Bingöl Deprem Çalıştayı’ Düzenlendi
‘Bingöl Deprem Çalıştayı’nda konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, Bingöl’de ağır hasarlı 4 bin 825 bağımsız bölüm bulunduğunu belirterek, bu yapıların boşaltılması konusunda vatandaşların desteğini beklediklerini söyledi.Belediye Başkanı Erdal Arıkan da, depreme hazırlık konusunda dirençli şehirlerin oluşturulması gerektiğini söyledi. Peki, kim oluşturacak bu dirençli kentleri?

Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde, Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi, Bingöl Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, AFAD İl Müdürlüğü ve Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle ‘Bingöl Deprem Çalıştayı’ düzenlendi.

BİNGÖL DEPREMLERİNİ HATIRLATTI

Çalıştayın açılışında konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, geçmişte Bingöl’de yaşanan depremleri hatırlatarak, “Deprem afeti Türkiye’mizin, bölgemizin ve Bingöl’ümüzün bir gerçeği. Dünden bugüne Türkiye’de yaşanan depremler; 1971 ve 2003 Bingöl depremleri, 1999 Gölcük ve Düzce Depremleri ve daha bir yıl önce on binlerce kardeşimizi kaybettiğimiz ‘Asrın Felaketi’ Kahramanmaraş depremleri bu kaçınılmaz gerçekle yüz yüze gelmeyi, sahici bir karşılaşma yaşamayı zorunlu kılıyor.
Hayatın olağan akışını aksatan ve normalleşme süreci zaman alan afetlerle gerçekçi zeminlerde karşılaşmaya, başka bir ifadeyle, “Afet Riskini Azaltılma”ya yönelik çalışmaların bir halkası olarak değerlendirdiğimiz ‘Bingöl Deprem Çalıştayı’nın ilimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. 
Bu vesileyle; dünden bugüne depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, aziz milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum” dedi.

“3 BİN 285 YAPI AĞIR HASARLI OLARAK TESPİT EDİLDİ”

Kahramanmaraş depreminden sonra Bingöl’de yapılan hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren Vali Usta, şunları söyledi; “2023 Maraş depremleri sonrasında 7 Nisan 2023 tarihinde  ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ kapsamına alınan ilimizde deprem yönetmeliği kapsamında yapılan çalışmalarda 13 ilden 99 personelin görevlendirilmesi ile il genelinde hasar tespit çalışmaları hızlıca tamamlanmıştır. Bu kapsamda ön hasar, kesin hasar ve itiraz hasar tespit çalışmalarında toplam 29.026 adet başvuru alınıp incelenmiştir. 
Kesin hasar tespitlerinden sonra yapılan itirazlar sonucu toplam 13.847 binanın hasar tespiti yapılmış olup bu binalardan 5.037 adedi hasarsız, 4.794 adedi az hasarlı, 81 adedi orta hasarlı, 3.285 adedi de ağır hasarlı olarak tespit edilmiştir. 
Bu binalarda da 4 bin 825 bağımsız bölüm hasarlı olarak kaydedilmiştir.

-3 BİN 875 ADET HAK SAHİPLİĞİ BAŞVURUSU ALINDI-

Akabinde Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzce başlatılan hak sahipliği sürecinde 3 bin 875 adet hak sahipliği başvurusu alınmıştır. Başvuruların % 40'ı değerlendirilmiş olup hak sahipliği değerlendirme süreci devam etmektedir. Ayrıca konutları orta ve ağır hasarlı olan 1382 afetzede vatandaşımız da yerinde dönüşüm projesi kapsamında e-devlet üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüze başvuru yapmış, başvuru süreçleri devam etmektedir.”

-AĞIR HASARLI YAPILAR BOŞALTILMALI-

Ağır hasarlı yapıların boşaltılması konusunda vatandaşlardan destek beklediklerini ifade eden Vali Usta, “İl genelinde ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen 4 bin 825 binamızı boşaltmamız lazım. Bu konuda vatandaşlarımızdan kirada veya konteynırda kalmak istedikleri yönündeki taleplerini aldık. Bingöl’de vatandaşlarımızın yüzde 95-96’sı kira yardımı almak istediklerini ifade etti ve çalışmalar bu şekilde yürütüldü.
Artık bundan sonraki süreçte bizim o binaları boşaltmamız lazım. Allah korusun, ağır hasarlı binalar boşaltılmadığı için vatandaşlarımızın başına bir şey geldiği zaman bunun mesuliyetini, vali olarak benim ve çalışma arkadaşlarımızın vermemiz mümkün değil. Bu konuda Bingöl halkının sağduyusuna, ferasetine güveniyorum, bu konuda sizlerin de desteğine ihtiyacımız var.”

-BELEDİYE BAŞKANI ERDAL ARIKAN-

Çalıştayın açılışında konuşan Belediye Başkanı Erdal Arıkan da, depreme hazırlık konusunda dirençli şehirlerin oluşturulması gerektiğini söyledi.
Afetler ile mücadelenin ilk şartının afet öncesi hazırlık olduğunu belirten Arıkan, “Bunun için de dirençli ve güvenli şehirler inşa etmenin bilincinde olmamız gerekiyor. Sadece bina inşa eden değil, yaşam alanları inşa eden bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor. Bu ertelenemez bir zorunluluk olmuştur. Doğal afetler ve riskler sadece depremle sınırlı değildir. Sel, kuraklık, iklim değişikliği ve su krizi doğal afetler ve risklere karşı da hazırlıklı olmamız gerekiyor” dedi.

“MİKROBÖLGELEME ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI”

Bingöl’de mikrobölgeleme çalışmaları başlattıklarını belirten Arıkan, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte mikrobölgeleme çalışmasını başlattık. Bu çalışma kapsamında Bingöl Merkez, Karlıova ve Yedisu ilçelerimizde çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalar tamamlandığında şehrimizin tüm zemininin röntgenini çekmiş olacağız. Bundan böyle yapılaşmayı da buna göre yapacağız.

-REKTÖR İBRAHİM ÇAPAK-

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl’ün Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fay Hatlarının geçtiği bir bölgede bulunduğunu belirterek, “Özellikle Yedisu Fayı Hattında 7’nin üzerinde bir depremin olabileceği söyleniyor. Ancak bu depremlerin riskinin azaltılması, insanın can ve mal kayıplarının önlenmesi mümkün. Buralarda, uzmanların görüşlerinin dikkate alınarak yerel yönetimler tarafından çalışmalar yapılmalıdır. Depremden önce yapılması gereken önlemleri bazen istediğimiz şekilde yapamıyoruz, depremden sonra enkaz kaldırmaya dair çalışmalar yürütüyoruz. Ya da psikolojik travmaları nasıl önleyebileceğimizin çalışmalarını yürütüyoruz. Oysa bunların gerçekleşmemesi için uzmanların görüşlerine dikkat etmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz” diye konuştu.

-İTÜ REKTÖRÜ İSMAİL KOYUNCU-

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu da, Bingöl’ün deprem tehlikesine dikkat çekerek, Bingöl’ün her zaman sismik tehlikeye karşı bilinçli hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Rektör Koyuncu, Bingöl Üniversitesi ile iş birlikleri başlatmanı önemsediklerini ifade etti.
Ömer ŞANLI
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!