Yeşil Sol Parti (YSP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Karlıova ilçesinde meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı.
13 Haziran 2023 tarihinde, Bingöl’de olası bir deprem için ne gibi önlemler alındığına dair; İçişleri Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı olmak üzere 6 farklı bakanlığa kendi sorumlulukları dahilinde bulunan konulara ilişkin soru önergeleri verdikierini belirten Hülakü, şunları söyledi; “Aradan geçen 58 gün içinde yalnızca Milli Eğitim Bakanı tarafından önergemize cevap verildi. Diğer bakanlıklar hala soru önergelerimize herhangi bir yanıt vermedikleri gibi somut bir adım da atmış değiller. Aynı zamanda aradan geçen 58 günde, Bingöl 2 deprem yaşadı.
Soru önergelerimize karşı gösterilen bu sorumsuz tavır, olası bir Bingöl depreminde de sürdürülecek midir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi deprem, Bingöl’ün maalesef birincil gündemidir. Bu gerçeklikten kaçınmaya çalışmak, büyük bir sorumsuzluğun göstergesidir. Bugün Bingöl’de hizmet veren her kamu kurumunun, üstünde durması gereken en önemli konuların başında deprem geliyor.
-Olası yıkıcı bir Bingöl depremine ne kadar hazırız?
-Sağlık hizmetlerinin aksamaması adına ne gibi önlemler alınmış ve alınacaktır?
-300 bine yakın bir nüfusa sahip olan Bingöl’de kaç arama kurtarma ekibi vardır?
-Deprem sonrasında her türlü yardımın şehre ulaştırılması için şehir içi ve şehirlerarası bağlantı yollarının depreme dayanıklılığı ne durumdadır?
58 gündür cevap bekleyen sorularımız, özetle bunlardır.
Hiçbir Bingöllü yurttaşa, enkaz başında bu soruların cevabını veremezsiniz!
Önergelerimize cevap vermeyin!
58 gün önce verdiğimiz soru önergelerimize sadece Milli Eğitim Bakanı cevap verdi. O cevapta da olası bir Bingöl depreminde öğrencilerin, Hakkâri ve Van iline gönderileceğinin planlandığı ifade edildi. Bu skandal cevabın karşısında diğer bakanlıklara söyleyeceğimiz tek şey şudur:
Önergelerimize verdiğiniz cevaplar bu minvalde sorumsuz, plansız ve niteliksiz ise önergelerimize cevap vermeyin!”
EYLEM ÖZEN